CINS-u tri nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“

Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
17. maj 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uručene su nagrade za najbolje istraživačke priče u prethodnoj godini. Od šest dobitnika, redakciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije dodeljene su čak tri.

 U najuži izbor za nagradu nominovano je 10 priča i jedan podkast. Predsednik žirija, novinar Branko Čečen, naveo je da su sve nominovane priče bile veoma kvalitetne i da su se držale najviših standarda novinarske profesije.

 CINS-ova priča „CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu”, čiji su autori Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić, nagrađena je dva puta – trećom nagradom u konkurenciji najboljih istraživačkih priča, kao i nagradom publike, koja se dodeljivala priči sa najvećim brojem glasova.

Prvi istraživački podkast u Srbiji, serijal „Tragovi, sezona „Zao čas“, čiji su autori Jovana Tomić i Stefan Marković, nagrađen je posebnim priznanjem.

Žiri u sastavu Branko Čečen, Gordana Igrić, Mirjana Jevtović i Saša Leković za najbolju istraživačku priču izabrao je tekst BIRN-a „Lažirane isplate, fiktivna predavanja: Kako su milioni evra za ugrožene završili u tuđim džepovima“ (Gordana Andrić i Aleksandar Đorđević), dok je drugu nagradu dodelio redakciji KRIK-a za priču „Žandarm Vučković naređivao kriminalcima, uništio telefone Saleta Mutavog nakon njegovog ubistva“ (Bojana Jovanović, Milica Vojinović i Stevan Dojčinović).

Pored nagrađenih, u najužem izboru nominovanih priča našlo se i istraživanje CINS-a „Femicid u Srbiji: Zločin i manje kazne“ čije su autorke Teodora Ćurčić i Jovana Tomić.

Druga posebna pohvala dodeljena je priči „Porodično nasilje nad decom: Nevidljive žrtve“, na kojoj su radile novinarke Gordana Andrić (BIRN), Dragana Prica Kovačević (Radio 021) i Teodora Ćurčić iz CINS-a.

Nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ dodeljuje se već 19 godina uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, a svečana dodela organizovana je u Dorćol Platzu.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

18. jun 2024.
Prvi istraživački narativni podkast Tragovi u produkciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u drugoj sezoni, koju smo nazvali Jama, donosi priču o rudarskoj nesreći u rudniku Soko.
24. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).