AktuelnoPolitičke partije

Posle CINS-ovog teksta o kol centru podneta krivična prijava

04. dec 2023.
Razgovor o „kupovini glasova“ sa novinarkom CINS-a; foto: CINS
Nakon što je CINS otkrio kako funkcioniše rad kol centra Srpske napredne stranke i ukazao na moguću kupovinu glasova i zloupotrebu ličnih podataka građana, kandidati za poslanike koalicije „Srbija protiv nasilja“ Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević podneli su krivične prijave protiv odgovornih.

Prijava je podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Milene i Jelene Marković, bliznakinja koje vode agenciju za hostese M&J Lady, Miloša Vučevića kao zakonskog zastupnika SNS-a, kao i Stefana Milića i Ognjena Kočevića iz udruženja CEROB gde se dnevnice isplaćuju.

Pored njih, krivična prijava je podneta i protiv NN lica iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i neodređenog broja opštinskih i gradskih uprava, odnosno protiv onih koji su odgovorni za vođenje biračkog spiska.

Svi oni se, kako krivična prijava u koju su novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imale uvid navodi, sumnjiče da su oštetili budžet za milionske iznose i počinili (u saizvršilaštvu) sledeća krivična dela:

  • neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka (u kol centru su se prikupljali i obrađivali lični podaci građana bez njihove saglasnosti)
  • povreda ravnopravnosti (uslov za rad u kol centru bio je da se glasa za Srpsku naprednu stranku)
  • neuplaćivanje poreza po odbitku (dnevnice za rad u kol centru su se isplaćivale „na ruke“, odnosno u kešu)
  • davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, kolokvijalno poznato kao „kupovina“ glasova (uslov za rad u kol centru na dan izbora je glasanje za SNS i slikanje glasačkog listića)

Pavićević za CINS objašnjava da od prijave ne očekuju ništa, makar do izbora, ali žele da bude dokumentovano šta je ko radio tokom izbornog procesa.

Kao izvor informacija u prijavi se navodi tekst CINS-a, a tužilaštvu je predloženo da se za svedokinju pozove naša novinarka koja je na kratko bila deo ovog sistema.

Podsetimo, nakon objave teksta, Više javno tužilaštvo je reklo da čeka da izborne komisije potencijalno utvrde nepravilnosti i o tome ih obaveste. Sa druge strane, zamenik člana Gradske izborne komisije Vladica Ilić rekao je da komisije nemaju mogućnosti da ispitaju ovaj slučaj, kao i da bi trebalo da reaguju tužilaštvo i Poreska inspekcija.

„Šta je ispod površine to bi tužilaštvo u nekim normalnim okolnostima i u nekoj državi u kojoj ono zaista radi ono što mu je posao već proveravalo, a ne bi čekalo da mi sve uradimo“, rekao je Ilić za CINS.

Uz to, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je naš tekst dovoljan razlog za istragu tužilaštva.

CINS je prošle nedelje objavio tekst u kom otkriva kako funkcioniše kol centar Srpske napredne stranke u blizini Luke Beograd svakodnevno više od 100 ljudi poziva građane i pita da li će glasati za ovu stranku na predstojećim izborima.

Novinarka CINS-a bila je nakratko deo ove grupe, a dva puta joj je ponuđeno i ono što kolokvijalno zovemo „kupovina glasova“. Pored toga, u istraživanju smo pokazali i na moguće zloupotrebe kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti.

Reakcije nadležnih institucija, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića čitajte ovde.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zeljko
Zeljko
12 dec 2023 15:43

Bravo devojke.

Tagovi

Povezano