AktuelnoBorba protiv korupcijePolitičke partije

SNS negirao da je organizovao i finansirao rad kol centra

10. jan 2024.
Razgovor o „kupovini glasova“ sa novinarkom CINS-a; foto: CINS
Nakon što je Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog sumnje da je organizacijom kol centra ova stranka prekršila Krivični i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, SNS je negirao tvrdnje.

U odgovoru Agenciji, Srpska napredna stranka (SNS) je negirala povezanost sa agencijom za hostese M&J Lady koja je bila zadužena za organizaciju kol centra, kao i nevladinom organizacijom Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) u čijim su prostorijama vršene isplate honorara.

SNS je naveo da stranka nije osnivač agencije M&J Lady, niti da je sa njom imala bilo kakvu poslovnu saradnju. Dodali su i da nisu koristili njihove usluge, kao da ni na koji način ova agencija nije bila uključena u izbornu kampanju SNS-a.

U vezi sa fotografijama i video snimkom koje je ranije objavio CINS, a koji su nastali u prostorijama CEROB-a tokom isplate honorara angažovanima u kol centru, SNS je naveo da u ovim prostorijama nema obeležja stranke, niti da je SNS osnivač organizacije. Prema onome što su napisali u dopisu, oni sa CEROB-om nemaju nikakvu poslovnu saradnju, niti ugovor.

Podsetimo, u tekstu koji smo objavili smo naveli i kako je rad kol centra dogovaran u posebnoj WhatsApp grupi CALL CENTAR 2023. SNS je u odgovoru Agenciji negirao da su je oni napravili i finansirali, a nisu ni znali da postoji kao ni ko ju je napravio i šta u njoj piše.

Iz SNS-a su rekli i da ne postoje dokazi da je Srpska napredna stranka „organizovala i finansirala predmetni kol centar, da je vršila bilo kakva plaćanja i da je radila bilo šta što je zabranjeno zakonom“.

Agencija za sprečavanje korupcije je povodom ove prijave kontaktirala i M&J Lady i CEROB. Oni su u svojim odgovorima negirali povezanost sa Srpskom naprednom strankom.

Novinarka CINS-a prisustvovala je isplatama za rad u kol centru u ovom udruženju, a objavili smo i snimak na kojem se to vidi. Međutim, iz CEROB-a su Agenciji rekli „da im privredni subjekt M&J Lady nije poznat i da nikada nisu imali poslovnu saradnju sa njima“. Takođe su rekli i da njihov prostor nije korišćen od strane drugih poslovnih lica.

Na snimku koji je objavio CINS vidi se Milena Marković iz M&J Lady kako učestvuje u isplatama za rad u kol centru i sa našom novinarkom dogovara glasanje u zamenu za rad u kol centru. Ipak, iz ove agencije za hostese su u dopisu naveli da „nisu bili angažovani na bilo kakvim poslovima koji su navedeni u prijavi“.

Agencija je na osnovu ovakvih odgovora Srpske napredne stranke, CEROB-a i agencije za hostese M&J Lady odlučila da ne pokrene postupak protiv naprednjaka. Kako su naveli u rešenju objavljenom na njihovom sajtu, ne raspolažu dokazima kojima bi nesumnjivo mogli da utvrde da li je u konkretnom slučaju prekršen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.

Podsetimo, novinarka CINS-a se početkom novembra infiltrirala u kol centar SNS-a, u kome je, bez ugovora, bilo angažovano preko 300 ljudi. Njihov zadatak bio je da pozivaju građane i pitaju da li će na izborima glasati za Srpsku naprednu stranku.

Prema nalazima, iza svega se krije dobro organizovana grupa, a način na koji rade baca sumnju na kupovinu glasova, novac iz „crnih fondova“ i moguće zloupotrebe ličnih podataka građana.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu su tada rekli za CINS da oni neće pokretati postupak po službenoj dužnosti, već da Republička i Gradska izborna komisija imaju zakonska ovlašćenja i obavezu da utvrde nepravilnosti i nezakonitosti u izbornom procesu.

U međuvremenu, kandidati za poslanike koalicije „Srbija protiv nasilja“ Đorđe Pavićević i Jelena Jerinić podneli su krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv odgovornih u ovom slučaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je za Pink rad kol centar SNS-a, ali na glavne nalaze koje je CINS objavio u svom istraživanju nije odgovorio.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

27. maj 2024.
Tri aviona koja su početkom 2022. godine sletela u Beograd nosila su robu vrednu skoro tri miliona evra. Iako stranke u Srbiji inače ne uvoze stvari iz inostranstva, ovu robu uvezla je vladajuća Srpska napredna stranka. CINS i OCCRP otkrivaju šta se krije iza ovog neuobičajenog uvoza i veze kontroverznog rumunskog biznismena sa firmom koja je robu izvezla.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).