Napadi privatnog obezbeđenja

24. sep 2017.

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do septembra 2014.

#StrahOdObezbeđenja

POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.

1
Vreme napada: 02-11-2007

Napadnuti sindikalci u Vranju

PODACI O ŽRTVI
Dragan Milovanović, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata
MESTO NAPADA
Vranje, firma "Jumko"
PODACI O NAPADAČU
Radnici firme za obezbeđenje "Sectracon", koje je unajmilo preduzeće "Jumko"
TIP POVREDE
Lakše telesne povrede
OPIS NAPADA

Radnice "Jumka" iz Vranja su krajem 2007. danima štrajkovale glađu i bile su zatvorene u prostorijama ove fabrike. Nekoliko predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) iz Beograda došlo je da obiđe radnice i pruži im podršku. Ispred zgrade ih je sačekalo 40-ak pripadnika obezbeđenja koje je angažovao tadašnji direktor "Jumka", Miodrag Tasić.

 

Dragan Milovanović, predsednik ASNS-a, ispričao je za CINS da ih je ovo obezbeđenje grubo sprečilo da uđu u "Jumko". "Bilo ih je baš mnogo, nastalo je guranje, udaranje, bio je potpuni haos u tom trenutku i nisu nam dozvolili da uđemo u zgradu. Policija je sve to posmatrala i nije reagovala."

 

"Nemam nikakva saznanja o tom napadu, tog dana ja nisam bio u Vranju", rekao je za CINS Miodrag Tasić, tadašnji generalni direktor "Jumka". On je objasnio da je u to vreme angažovano dodatno obezbeđenje, ali da je bilo privatno obezbeđenje firme "Jumko", a ne direktora lično.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud, jer žrtve nisu podnele tužbu.
2
Vreme napada: 17-08-2013

Pretučen na Beer Fest-u

PODACI O ŽRTVI
Nikola Soskić, posetilac festivala
MESTO NAPADA
Beograd, Ušće, Belgrade Beer Fest 2013
PODACI O NAPADAČU
Aleksandar Petrović, radnik obezbeđenja Beer fest-a
TIP POVREDE
Potres mozga, slomljen zub i ožiljci ispod i iznad levog oka
OPIS NAPADA

Nikola Soskić (1988) je 17. avgusta na Beer fest-u sa kolegom napustio ograđeni prostor jedne od zabava, nakon čega im obezbeđenje nije dozvolilo da se vrate. Nekoliko minuta kasnije njegov drug je preskočio ogradu i pao na zemlju, a obezbeđenje mu je prišlo i počelo da ga tuče.
“Ja sam bio van ograde i kažem ‘alo bre ljudi, ubiste čoveka’ i ovaj jedan preskače”, seća se Soskić trenutka u kome radnik obezbeđenja izlazi iz ograđenog prostora i kreće prema njemu. “Pesnicom me je udario u levo oko, od udarca sam pao. Nakon toga je pritrčao još jedan radnik obezbeđenja i obojica su me šutirali i udarali nogama po glavi. Sve je trajalo nekoliko minuta”, priča Soskić.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu preduzima dokazne radnje u postupku
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
3
Vreme napada: 22-04-2004

Obezbeđenje Hale Sportova napalo novinara

PODACI O ŽRTVI
Dragutin Bužić, novinar "Blica"
MESTO NAPADA
Beograd, Hala Sportova
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje dvorane "Hala sportova"
TIP POVREDE
Lakša telesna povreda - uvrtanje ruke
OPIS NAPADA

Nakon košarkaške utakmice Lavovi - Partizan u Hali Sportova novinar Dragutin Bužić je želeo da prikupi statističke podatke o meču od organizatora. Kako mu niko nije doneo podatke na tribinu, što je standardna procedura, Bužić je preskočio nisku ogradu i našao se na praznom terenu, jer su i publika i igrači napustili dvoranu.

 

"Istog momenta, bez reči mi prilazi jedan momak iz obezbeđenja, nije me ni pitao ko sam, počeo je da me gura i pribio me uz zid. Ja sam objašnjavao - novinar sam, šta ti je, samo da uzmem statistiku. Rekao mi je - nemaš ti šta sa mnom da se raspravljaš, hajde napolje. I ja ponavljam da sam novinar i pitam koga sam ugrozio. I onda su prišla još tri momka da mu kao pomognu, ne znam zašto, jer ja nisam prižao otpor, a on mi je uvrtao ruku. Ja sam se pobunio zbog toga, ali čim ja nešto kažem oni postanu agresivniji i njih trojica su me izvukla iz dvorane", ispričao je za CINS Dragutin Bužić, sada urednik sportske rubrike lista "Alo".

 

Bužić kaže da se nije raspitiovao za imena mladića koju su ga napali, jer je prihvatio javno izvinjenje predstavnika KK "Lavovi", koji je bio domaćin te utakmice.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud jer novinar nije pokretao tužbu.
4
Vreme napada: 29-12-2011

Novinari Kurira napadnuti ispred kluba "Teatro"

PODACI O ŽRTVI
Dragana Ivanović, novinarka Kurira i Nemanja Pančić, fotograf
MESTO NAPADA
Beograd, klub "Teatro"
PODACI O NAPADAČU
Četiri radnika obezbeđenje kluba "Teatro"
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, pretnje, potera)
OPIS NAPADA

Novinarka Dragana Ivanović je sa fotografom Nemanjom Pančićem krenula u klub "Teatro" da bi za Kurir izveštavala za rubriku o životu poznatih. Obezbeđenje kluba im je zabranilo da uđu, jer je unutra fotografisanje zabranjeno.

 

Dragana se sa kolegom udaljila desetak metara od "Teatra" i čekala u susednom dvorištu da bi fotografisala golmana Vladimira Stojkovića, koji se te večeri nalazio u klubu. Oko 6h ujutro radnici obezbeđenja "Teatra" posumnjali su da novinari Kurira fotografišu njih i krenuli su prema Dragani i Nemanji. 

 

"Njih četvorica su pojurili ka nama oko tog susednog dvorišta, a mi smo uspeli da pobegnemo. Oni nisu službena lica, oni nas ne smeju da jure, mi čak nismo bili na teritoriji Teatra. Malo je falilo da nas uhvate, mi smo bežali do ulice Kneza Miloša, jer su oni bili toliko uporni, to je bilo katastrofa. Pritom su nam dobacivali pogrdne reči i pretili da će nas pretući. Ne znam šta bi bilo da su nas stigli, mislim da bi nas poubijali", prepričala je za CINS Dragana Ivanović, sada novinarka Blica.

 

Predstavnici kluba "Teatro" nisu želeli da daju izjave.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
5
Vreme napada: 05-03-2004

Legijino obezbeđenje napalo reportera B92

PODACI O ŽRTVI
Mašan Lekić, reporter TV "B92"
MESTO NAPADA
Beograd, naselje Filmski grad, u blizini Legijine kuće
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje Milorada Lukovića Legije
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, lomljenje kamere)
OPIS NAPADA

Mašan Lekić je sa udaljenosti od oko 250 metara snimao kuću Milorada Lukovića Legije, jer je za TV B92 izveštavao o njegovom hapšenju. Tu je bio i Mašanov kolega Mladen Mijatović. Prišla su im dvojica nepoznatih mladića i pitali ih - "Šta radite?" Mašan je odgovorio da rade svoj posao.

 

"Onda su mi razbili kameru i jedan od njih je rekao - Poruči ovim tvojima da ti je Legijino obezbeđenje razbilo kameru" , prepričao je Lekić, sada zaposlen na televiziji "Prva". On je ubrzo posle incidenta iz 2004. pozvan u policijsku stanicu da prepozna osumnjičene napadače, međutim nije uspeo da potvrdi njihov identitet.

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
6
Vreme napada: 19-04-2007

Kamenom na fotoreportera Politike

PODACI O ŽRTVI
Petar Pavlović, fotoreporter Politike i Dragana Jokić, novinarka Politike
MESTO NAPADA
Beograd, Luka
PODACI O NAPADAČU
Dva radnika obezbeđenja Luke "Beograd"
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, pretnje)
OPIS NAPADA

Novinarka i fotoreporter Politike, Dragana Jokić i Petar Pavlović, krenuli su da fotografišu teretni voz koji je iskočio iz šina u blizini ulazne rampe u Luku "Beograd". Međutim, dva radnika obezbeđenja su ih dva puta sprečili da uđu u Luku.

 

"Mi smo posle toga otišli do obližnjeg stovarišta koje nije u sklopu Luke Beograd, ali su nas primetili, pa su bili ljuti kada su videli da se dovijamo da bi fotografisali i postali su prilično agresivni. Jedan od njih je vikao kolegi iz obezbeđenja - "Razbij mu fotoaparat, razbij im i automobil!" Taj drugi radnik je uzeo veliki kamen i krenuo ka meni. Mi naravno nismo hteli da se bijemo sa njima, pa smo napustili lice mesta", ispričao je Pavlović za CINS. 

 

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
7
Vreme napada: 06-03-2004

Novinarka FoNeta napadnuta na konvenciji SPS-a

PODACI O ŽRTVI
Ljiljana Stojanović, novinarka FoNet-a, dopisnica iz Leskovca
MESTO NAPADA
Leskovac, Dom Sindikata
PODACI O NAPADAČU
Miloš Stojanović i Srđan Stojković, radnici agencije "Đurović obezbeđenje", koje je angažovao SPS
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, pretnje i pokušaj fizičkog napada)
OPIS NAPADA

Ljiljana Stojanović, dopisnica FoNet-a, pokušala je da fotografiše Ivicu Dačića na predizbornoj konvenciji SPS-a u Leskovcu. Radnici agencije "Đurović obezbeđenje", koje je SPS angažovao da obezbeđuju skup, nasilno su je sprečili da to uradi. 

 

"Ja sam samo htela da priđem bliže pozornici na kojoj je stajao Dačić da bih napravila bolju fotografiju. Onda me jedan iz obezbeđenja, Srđan Stojković, gurnuo i ja sam izašla na hodnik, jer nisam želela da se tu raspravljam. Tad je drugi radnik,  Miloš Stojanović, počeo da psuje i da mi preti - "Samo da skinem majicu "Đurović sekjuriti", pokazaću ja tebi na ulici!" Zatim je krenuo da me udari, a onda je stariji čovek iz lokalnog SPS-a stao ispred njega, viknuo i sprečio ga... Još nije otkriveno zašto su me napali, mislim da incident nema nikakve veze sa SPS-om, već mi se čini da je to bila nekakva lična osveta tog mladića iz obezbeđenja, jer sam ranije pisala o njemu."

 

Ljiljana je za CINS rekla i da je Aleksandar Đurović, vlasnik agencije "Đurović obezbeđenje", inače funkcioner SPS-a u Leskovcu, naterao te radnike da joj se izvine i ona nije podnela krivičnu prijavu. 

 

"Ti momci odavno ne rade kod mene. Normalno da su morali da se izvine, ti ljudi nisu bili sposobni da odgovore tom poslu, onda sam ih ja prevaspitao i naredio da poštuju novinare. Zato su se tada izvinili novinarki, a sada više ne rade u mojoj firmi", rekao je za CINS Aleksandar Đurović, vlasnik agencije "Đurović obezbeđenje".

 

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
8
Vreme napada: 26-02-2011

Obezbeđenje Doma omladine napalo umetnike

PODACI O ŽRTVI
Saša Stojanović, umetnik
MESTO NAPADA
Beograd, Dom Omladine
PODACI O NAPADAČU
Goran Božović,radnik privatne firme koja pruža usluge obezbeđenja Domu Omladine
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (ograničavanje slobode i guranje)
OPIS NAPADA

Umetnička akcija „Čas istorije“ započeta je oko podne ispred ulaza u Dom omladine. Troje umetnika ispisivali su protestnu poruku na praznoj mermernoj ploči na zidu zgrade.

Oko dvadeset ljudi je posmatralo izvođenje akcije, a pred kraj performansa pojavili su se predstavnici obezbeđenja i rukovodstva Doma omladine. Oni su pretili da će pozvati komunalnu policiju. Jedan od autora akcije, Saša Stojanović, ušao je sa njima u hol zgrade da bi sve objasnio. Nakon kratkog razgovora Stojanović je krenuo da izađe, ali mu to nije dozvoljeno. Goran Božović, radnik obezbeđenja, stavio je Stojanoviću ruke iza leđa i agresivno ga gurao po hodniku.

Grupa prisutnih je ušla u hol da bi pomogla Saši Stojanoviću i Božović ga je pustio. Nakon toga Božović je vikao na drugog učesnika akcije, tražeći da prestane sa snimanjem, a zatim je počeo da ga juri Makedonskom ulicom, kako bi mu oduzeo fotoaparat. Ubrzo se pojavila policija i incident je okončan bez povređenih. Predstavnici Doma omladine su se kasnije zvaničnim obaveštenjem izvinili umetnicima i javnosti zbog "nemilog događaja" sa njihovim obezbeđenjem.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
9
Vreme napada: 20-01-2007

Obezbeđenje stranke G17+ napalo aktiviste

PODACI O ŽRTVI
Milan Marković, aktivista Anti-izborne kampanje
MESTO NAPADA
Beograd, Trg Republike
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje stranke G17+
TIP POVREDE
Lakša povreda od udarca u glavu
OPIS NAPADA

Aktivisti Anti-izborne kampanje su po centru Beograda lepili plakate sa porukom "Ni nacionalizam - ni kapitalizam, ljudi misle: ZBOGOM PARTIJE!". Na Trgu Republike aktivisti Ksenija Forca, Majda Puača i Milan Marković pokušavali su da zalepe plakat na šator stranke G17+. Tu su se odmah pojavila dva mladića koja su se predstavila kao obezbeđenje stranke. Jedan od momaka je nasrnuo na Markovića i udario ga u glavu.

 

"Pitali smo ih: "Da li je to što lepimo plakat razlog da nas tučete?" Momci iz obezbeđenja su odgovorili da im je to posao", stoji u saopštenju koje su aktivisti objavili posle incidenta.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
10
Vreme napada: 15-12-2012

Predsednik opštine Bač izbačen iz kabineta

PODACI O ŽRTVI
Dragan Medić, predsednik Skupštine opštine Bač
MESTO NAPADA
Bač, zgrada Skupštine opštine Bač
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje Skupštine Bač, koje je angažovao bivši predsednik Skupštine
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (guranje, ometanje rada)
OPIS NAPADA

"Ja sam tada bio novoizabrani predsednik Skupštine opštine Bač i mene je prvog dana obezbeđenje Skupštine izguralo napolje iz mog kabineta. To su bili ljudi koje je ranije angažovao bivši predsednik Mirko Pušara iz SNS-a. Tako sam na grub način sprečen da dođem na radno mesto i mi smo prve dve skupštine zbog toga održali bukvalno na ulici, u parku usred decembra", ispričao je za CINS Dragan Medić iz Srpske radikalne stranke.

 

Medić, sadašnji predsednik Skupštine opštine Bač, dodao je da su pripadnici ovog obezbeđenja "držali busiju" u Skupštini oko 15 dana, nakon čega su se sami povukli, dok je policija samo sastavila zapisnik prilikom incidenta, ali nije intervenisala.

 

Mirko Pušara iz SNS-a rekao je za CINS da on nije unajmio privatno obezbeđenje - "Mi smo imali neke ljude sa nama, koji su bili proglašeni za fizičku stražu. A oni uopšte nisu bili straža, ti ljudi nisu bili ni angažovani, oni su jednostavno došli da nam daju podršku. Oni su tu bili besplatno, nisu nikakva firma, već obični građani i naši glasači."
 
Pušara je negirao da je došlo do fizičkog sukoba sa Draganom Medićem, rekao je da je Medić sam izašao iz zgrade opštine Bač i dodao - "Moguće da je na kraju potpisan ugovor sa nekim od tih građana koji su nas branili da budu skupštinsko obezbeđenje. Ne znam, jer mi smo se sa njima (sa članovima SRS-a) desetak dana gurali na vratima, ali za Medića tvrdim da niko nije ni ton povisio na njega. To su ljudi koji su dežurali da nas brane, da nas neko ne napada, a oni nisu nikoga napali."
 
ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
123456789

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do septembra 2014., o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.