Napadi privatnog obezbeđenja

24. sep 2017.

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do septembra 2014.

#StrahOdObezbeđenja

POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.

1
Vreme napada: 11-09-2004

Ranjen zalutalim metkom u sukobu obezbeđenja dve partije

PODACI O ŽRTVI
Ćamil Juković, profesor fizike
MESTO NAPADA
Novi Pazar, Ulica Stevana Nemanje u Novom Pazaru
PODACI O NAPADAČU
Pripadnik jednog od dva obezbeđenja koji su se sukobili
TIP POVREDE
Povreda kičmene moždine
OPIS NAPADA

Prilikom vatrenog obračuna članova obezbeđenja Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka na ulicama Novog Pazara ranjen je Ćamil Juković kojeg je pogodio zalutali metak. On se u trenutku sukoba nalazio u susednoj ulici i nije bio uključen u tuču koja je rezultirala vatrenim obračunom. Metak je Jukovića pogodio  u kičmenu moždinu što je dovelo do paraplegije. Ni deset godina kasnije nije utvrđeno čiji metak ga je pogodio.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Postupak za nematerijalnu štetu je rešen, dok se postupak za materijalnu štetu i dalje vodi
2
Vreme napada: 16-05-2007

Napadi Kleopatrinog obezbeđenja na komšiju

PODACI O ŽRTVI
Petar Branković
MESTO NAPADA
Aleksinac, Dvorište u Ulici Ljutice Bogdana broj 22
PODACI O NAPADAČU
Privatno obezbeđenje Dušice Ilić "Kleopatre"
TIP POVREDE
Povrede od udaraca u potiljak i nogu
OPIS NAPADA

U nizu sukoba koji se prema izjavama Petra Brankovića odvijaju od 1999. godine kada je njegova majka zadobila udarac u potiljak i nogu traju sukobi između proročice Dušice Ilić "Kleopatre" i porodice Branković sa kojom dele dvorište u Ulici Ljutice Bogdana. Tokom godina bilo je niz incidenata između pripadnika obezbeđenja "Protecta" koji rade za poznatu proročicu i ove porodice. Fizički napadi, zastrašivanje, ostavljanje poruka samo su deo onog što se dešavalo između suseda tokom godina.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
3
Vreme napada: 03-10-2007

Napadnut novinar na imanju Velimira Ilića

PODACI O ŽRTVI
Vladimir Ilić, dopisnik Večernjih novosti iz Čačka
MESTO NAPADA
Čačak, Kačulice
PODACI O NAPADAČU
Dragan P., radnik na imanju tadašnjeg ministra za infrastrukturu Velimira Ilića
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad i hvatanje za vrat)
OPIS NAPADA

"Došao sam na gradilište u Kačulicama, jer sam želeo da pišem o izgradnji čuvene klinike u vlasništvu ministra Ilića. Pre toga sam dobio informaciju da ministar nije imao građevinske dozvole za početak gradnje. Kada sam otišao tamo sa fotografom mene je napao Dragan P., ne sećam se prezimena, on je obezbeđivao Ilićev posed. Ja sam udaren, oboren na pod, ispsovan. Mi smo počeli da bežimo, čovek nas je jurio kolima, preticao, sekao nam put automobilom, dva puta smo umalo sleteli sa druma. To je bilo jezivo, kao u akcionim filmovima, ja sam bio isprepadan i preplašen."

 

Novinar Vladimir Ilić je ovaj incident prijavio policiji, ali njegov napadač nikada nije kažnjen.

 

Ministar Ilić je za CINS izjavio da Dragan "vozi traktor" na njegovom imanju, a slučaj napada je ovako objasnio: "Ma koje obezbeđenje, u Kačulicama je farma ovaca, tamo nema obezbeđenja, ovce nemaju obezbeđenje tamo. Nemam pojma, verujte... Imaju radnici koji čuvaju ovce, sad ja treba za ovčara da brinem ko je koga udario. (...) Šta će novinar na farmi ovaca u Kačulicama? Izveštava u noć, koliko se ja sećam bilo je veče, ko izveštava u osam sati? (...) Pitajte Vi dopisnika šta je tražio na privatnom seoskom putu uveče, po noći. Znači ako se ide nešto da se snimi to se ide u dan, pa se zove vlasnik, pa se kaže, najavi se, mi moramo da snimimo to i to, i nikad nisu bili odbijeni, nego dođu sami upadaju, preskaču ogradu i tako dalje, to nije lepo. Ja nisam bio tamo, ali nije lepo to da rade."

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud, jer je Osnovno tužilaštvo u Čačku zaključilo da nema osnova za tužbu, a Vladimir kaže da nije smeo da podnese privatnu tužbu.
4
Vreme napada: 06-10-2011

Šabački novinar napadnut zbog teksta

PODACI O ŽRTVI
Hanibal Kovač, dopisnik "Slobodne Evrope" za Mačvu i novinar "Podrinjskih" novina
MESTO NAPADA
Šabac, centar grada
PODACI O NAPADAČU
Marko Jakovljević, telohranitelj distributera medicinske opreme
TIP POVREDE
Lakša telesna povreda - udarac u leđa
OPIS NAPADA

Centar Šapca, 10 ujutro. Marko Jakovljević izlazi iz džipa bez registarskih oznaka, prilazi novinaru Hanibalu Kovaču, predstavlja se kao telohranitelj distributera medicinske opreme o kom je Kovač pisao. Jakovljević preti novinaru i udara ga nogom u leđa, a zatim se odvozi u nepoznatom pravcu. 

 

Kovač je za CINS objasnio da je on pre ovog napada izveštavao o malverzacijama u šabačkoj bolnici. On je slučaj prijavio policiji i nakon toga je Jakovljević proveo mesec dana u pritvoru. Nakon toga je došlo do vansudskog poravnjanja, pa nije pokretan sudski postupak. 

 

 

 

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Napadač Jakovljević je postigao vansudsko poravnjanje sa novinarom i redakcijom Podrinjskih novina i platio je odštetu.
5
Vreme napada: 05-12-2007

Povređeni štrajkači u "Jumku"

PODACI O ŽRTVI
Zorica Đorđević i Snežana Veličković, radnice "Jumka"
MESTO NAPADA
Vranje, firma "Jumko"
PODACI O NAPADAČU
Radnici firme za obezbeđenje "Sectracon", koje je unajmilo preduzeće "Jumko"
TIP POVREDE
Teške telesne povrede, podlivi od udaraca
OPIS NAPADA

Štrajk radnica preduzeća "Jumko" (YUMCO) prekinuli su, kako radnice kažu, uniformisani momci isključivši im struju u pet ujutru.

“Bilo ih je po četvorica na jednu ženu. To je bilo strašno i danas kad se setim lete mi suze na oči”, priseća se Zorica Đorđević. “Koleginicu Snežanu su njih četvorica bacili u lift, držali su je svaki za po jednu ruku i nogu i ispred zgrade je izbacili polumrtvu. Nas su šutirali, udarali otvorenim šakama po ramenima i leđima.”

U incidentu su učestvovali radnici firme "Sectracon", čiji su osnivači bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri i biznismen Milomir Joksimović - Miša Omega. Zorica je objasnila da je ovo obezbeđenje angažovao Miodrag Tasić, tadašnji generalni direktor "Jumka".

U vreme napada jedan od rukovodilaca ovog privatnog obezbeđenja bio je Danilo Ilić: “Sve je bilo dobro, sve je bilo lepo, niko nije povređen, niko se nije žalio na povrede. Nismo ih izbacili, same su izašle, kada su nas videle one su izašle. Jedna nije htela da izađe i ubedili smo je da izađe, takoreći. Nikad nije bilo nasilja, nije bilo ništa, čak je ceo dan bila šala”, rekao je Ilić za CINS.

 

Miodrag Tasić, tadašnji generalni direktor "Jumka", novinarima CINS-a rekao je da nije obavešten o ovim napadima: "Jeste angažovano obezbeđenje, odluka je doneta na nivou upravnog odbora, jer se stvorila situacija da su štrajkači zaposeli prostorije u upravnoj zgradi i nije moglo da se funkcioniše i radi. To je bilo privatno obezbeđenje firme "Jumko", a ne generalnog direktora. Meni nije trebalo lično obezbeđenje. Nije bilo nikakvih sukoba, radnici mogu da pričaju, ali ja nemam saznanja da je neko bio povređen, maltretiran ili šikaniran."

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju odbilo je da goni napadače po službenoj dužnosti, pa su tri radnice, među njima i Zorica, u oktobru 2008. godine privatno tužile Jumko. Prema njenim rečima, sudski postupak je još uvek u toku.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
6
Vreme napada: 02-11-2007

Napadnuti sindikalci u Vranju

PODACI O ŽRTVI
Dragan Milovanović, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata
MESTO NAPADA
Vranje, firma "Jumko"
PODACI O NAPADAČU
Radnici firme za obezbeđenje "Sectracon", koje je unajmilo preduzeće "Jumko"
TIP POVREDE
Lakše telesne povrede
OPIS NAPADA

Radnice "Jumka" iz Vranja su krajem 2007. danima štrajkovale glađu i bile su zatvorene u prostorijama ove fabrike. Nekoliko predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) iz Beograda došlo je da obiđe radnice i pruži im podršku. Ispred zgrade ih je sačekalo 40-ak pripadnika obezbeđenja koje je angažovao tadašnji direktor "Jumka", Miodrag Tasić.

 

Dragan Milovanović, predsednik ASNS-a, ispričao je za CINS da ih je ovo obezbeđenje grubo sprečilo da uđu u "Jumko". "Bilo ih je baš mnogo, nastalo je guranje, udaranje, bio je potpuni haos u tom trenutku i nisu nam dozvolili da uđemo u zgradu. Policija je sve to posmatrala i nije reagovala."

 

"Nemam nikakva saznanja o tom napadu, tog dana ja nisam bio u Vranju", rekao je za CINS Miodrag Tasić, tadašnji generalni direktor "Jumka". On je objasnio da je u to vreme angažovano dodatno obezbeđenje, ali da je bilo privatno obezbeđenje firme "Jumko", a ne direktora lično.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud, jer žrtve nisu podnele tužbu.
7
Vreme napada: 17-08-2013

Pretučen na Beer Fest-u

PODACI O ŽRTVI
Nikola Soskić, posetilac festivala
MESTO NAPADA
Beograd, Ušće, Belgrade Beer Fest 2013
PODACI O NAPADAČU
Aleksandar Petrović, radnik obezbeđenja Beer fest-a
TIP POVREDE
Potres mozga, slomljen zub i ožiljci ispod i iznad levog oka
OPIS NAPADA

Nikola Soskić (1988) je 17. avgusta na Beer fest-u sa kolegom napustio ograđeni prostor jedne od zabava, nakon čega im obezbeđenje nije dozvolilo da se vrate. Nekoliko minuta kasnije njegov drug je preskočio ogradu i pao na zemlju, a obezbeđenje mu je prišlo i počelo da ga tuče.
“Ja sam bio van ograde i kažem ‘alo bre ljudi, ubiste čoveka’ i ovaj jedan preskače”, seća se Soskić trenutka u kome radnik obezbeđenja izlazi iz ograđenog prostora i kreće prema njemu. “Pesnicom me je udario u levo oko, od udarca sam pao. Nakon toga je pritrčao još jedan radnik obezbeđenja i obojica su me šutirali i udarali nogama po glavi. Sve je trajalo nekoliko minuta”, priča Soskić.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu preduzima dokazne radnje u postupku
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
8
Vreme napada: 22-04-2004

Obezbeđenje Hale Sportova napalo novinara

PODACI O ŽRTVI
Dragutin Bužić, novinar "Blica"
MESTO NAPADA
Beograd, Hala Sportova
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje dvorane "Hala sportova"
TIP POVREDE
Lakša telesna povreda - uvrtanje ruke
OPIS NAPADA

Nakon košarkaške utakmice Lavovi - Partizan u Hali Sportova novinar Dragutin Bužić je želeo da prikupi statističke podatke o meču od organizatora. Kako mu niko nije doneo podatke na tribinu, što je standardna procedura, Bužić je preskočio nisku ogradu i našao se na praznom terenu, jer su i publika i igrači napustili dvoranu.

 

"Istog momenta, bez reči mi prilazi jedan momak iz obezbeđenja, nije me ni pitao ko sam, počeo je da me gura i pribio me uz zid. Ja sam objašnjavao - novinar sam, šta ti je, samo da uzmem statistiku. Rekao mi je - nemaš ti šta sa mnom da se raspravljaš, hajde napolje. I ja ponavljam da sam novinar i pitam koga sam ugrozio. I onda su prišla još tri momka da mu kao pomognu, ne znam zašto, jer ja nisam prižao otpor, a on mi je uvrtao ruku. Ja sam se pobunio zbog toga, ali čim ja nešto kažem oni postanu agresivniji i njih trojica su me izvukla iz dvorane", ispričao je za CINS Dragutin Bužić, sada urednik sportske rubrike lista "Alo".

 

Bužić kaže da se nije raspitiovao za imena mladića koju su ga napali, jer je prihvatio javno izvinjenje predstavnika KK "Lavovi", koji je bio domaćin te utakmice.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud jer novinar nije pokretao tužbu.
9
Vreme napada: 29-12-2011

Novinari Kurira napadnuti ispred kluba "Teatro"

PODACI O ŽRTVI
Dragana Ivanović, novinarka Kurira i Nemanja Pančić, fotograf
MESTO NAPADA
Beograd, klub "Teatro"
PODACI O NAPADAČU
Četiri radnika obezbeđenje kluba "Teatro"
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, pretnje, potera)
OPIS NAPADA

Novinarka Dragana Ivanović je sa fotografom Nemanjom Pančićem krenula u klub "Teatro" da bi za Kurir izveštavala za rubriku o životu poznatih. Obezbeđenje kluba im je zabranilo da uđu, jer je unutra fotografisanje zabranjeno.

 

Dragana se sa kolegom udaljila desetak metara od "Teatra" i čekala u susednom dvorištu da bi fotografisala golmana Vladimira Stojkovića, koji se te večeri nalazio u klubu. Oko 6h ujutro radnici obezbeđenja "Teatra" posumnjali su da novinari Kurira fotografišu njih i krenuli su prema Dragani i Nemanji. 

 

"Njih četvorica su pojurili ka nama oko tog susednog dvorišta, a mi smo uspeli da pobegnemo. Oni nisu službena lica, oni nas ne smeju da jure, mi čak nismo bili na teritoriji Teatra. Malo je falilo da nas uhvate, mi smo bežali do ulice Kneza Miloša, jer su oni bili toliko uporni, to je bilo katastrofa. Pritom su nam dobacivali pogrdne reči i pretili da će nas pretući. Ne znam šta bi bilo da su nas stigli, mislim da bi nas poubijali", prepričala je za CINS Dragana Ivanović, sada novinarka Blica.

 

Predstavnici kluba "Teatro" nisu želeli da daju izjave.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
10
Vreme napada: 19-04-2007

Kamenom na fotoreportera Politike

PODACI O ŽRTVI
Petar Pavlović, fotoreporter Politike i Dragana Jokić, novinarka Politike
MESTO NAPADA
Beograd, Luka
PODACI O NAPADAČU
Dva radnika obezbeđenja Luke "Beograd"
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, pretnje)
OPIS NAPADA

Novinarka i fotoreporter Politike, Dragana Jokić i Petar Pavlović, krenuli su da fotografišu teretni voz koji je iskočio iz šina u blizini ulazne rampe u Luku "Beograd". Međutim, dva radnika obezbeđenja su ih dva puta sprečili da uđu u Luku.

 

"Mi smo posle toga otišli do obližnjeg stovarišta koje nije u sklopu Luke Beograd, ali su nas primetili, pa su bili ljuti kada su videli da se dovijamo da bi fotografisali i postali su prilično agresivni. Jedan od njih je vikao kolegi iz obezbeđenja - "Razbij mu fotoaparat, razbij im i automobil!" Taj drugi radnik je uzeo veliki kamen i krenuo ka meni. Mi naravno nismo hteli da se bijemo sa njima, pa smo napustili lice mesta", ispričao je Pavlović za CINS. 

 

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud.
123456789

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do septembra 2014., o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.