Napadi privatnog obezbeđenja

24. sep 2017.

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do septembra 2014.

#StrahOdObezbeđenja

POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.

1
Vreme napada: 30-08-2014

Obezbeđenje "Dana piva" napalo fotoreportera

PODACI O ŽRTVI
Jovan Njegović Drndak, fotoreporter lista Zrenjanin
MESTO NAPADA
Zrenjanin, Žitni trg
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja "Polar security"
TIP POVREDE
Bez telesnih povreda (guranje)
OPIS NAPADA

U subotu uveče na manifestaciji "Dani piva", fotoreporter lista Zrenjanin Jovan Njegović Drndak bio je na radnom zadatku. Kako kaže, otišao je do VIP lože kako bi fotografisao prisutne, ali se nije nadao da će doživeti neprijatnost od strane obezbeđenja. Prema njegovim rečima, radnik obezbeđenja "Polar security" ga je zaustavio i počeo da ga gura.

 

"Rekao sam mu da to nije način. Sa najboljom namerom sam otišao do šefa obezbeđenja koji je reagovao tako što mi je otrgao akreditaciju, zgrabio mi fotoaparat i rekao radniku obezbeđenja da me udari", kaže Njegović i dodaje da je na sreću sprečen ozbiljniji incident i da su ovom događaju prisustvovali i lokalni funkcioneri.

 

Aleksandar Lakatuš, osnivač i izvršni direktor "Polar security", firme koja je obezbeđivala manifestaciju, u razgovoru za CINS kratko je rekao: "Nikakvog napada na novinara nije bilo".

 

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Dragan Vulešević, javno se izvinio napadnutom novinaru u ime organizatora "Dana piva".

 

"Incident koji se dogodio je postojao. On nije morao da se dogodi i mi se ovoga puta javno izvinjavamo prvo Jovanu, a onda i svima ostalima koji su pretrpeli štetu zbog toga", rekao je Vulešević na konferenciji za novinare održanoj povodom napada na fotoreportera.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
2
Vreme napada: 01-04-2012

Sukob u kafiću na kraljevačkoj gradskoj terasi

PODACI O ŽRTVI
Života Stupar
MESTO NAPADA
Kraljevo, ugostiteljski objekat "Kafe bara"
PODACI O NAPADAČU
Aleksandar Simeunović i Slobodan Milovanović - radnici obezbeđenja "Kafe bara", zajedno sa NN licima
TIP POVREDE
Kontuzije mozga, leđa, trbuha i oba kolena, povrede glave sa prelomom lobanje u čeonom delu
OPIS NAPADA

Aleksandar Simeunović (1981) i Slobodan Milovanović (1977), radnici obezbeđenja "Kafe bara", napali su Životu Stupara (1984), gosta kafea, nakon što je sa njegovog stola pala flaša. Rukama i nogama su ga tukli u predelu glave i tela, vukući ga ka izlazu iz lokala. Ispred lokala napadačima su se pridružila NN lica, inače gosti kafea. Stupar je uspeo da ustane i pobegne, međutim sustiglo ga je i zaustavilo NN lice. U tom momentu je kolima naišao Slobodan Milovanović sa još tri lica. Milovanović je izašao iz automobila i palicom zadao udarac žrtvi u predelu glave, nakon čega je Stupar izgubio svest i ostao da leži na travi.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Vodi se postupak pred Osnovnim sudom u Kraljevu
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
3
Vreme napada: 19-07-2014

Fotoreporter napadnut na manifestaciji "Vršački karneval"

PODACI O ŽRTVI
Goran Šljivić, fotoreporter Večernjih novosti u Kraljevu
MESTO NAPADA
Vrnjačka Banja, Stadion "Kocka"
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja "Salus security"
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, pokušaj fizičkog napada)
OPIS NAPADA

U subotu uveče tokom manifestacije "Vrnjački karneval", fotoreporter Večernjih novosti Goran Šljivić fotografisao je karnevalske defile karnevalskih grupa. Obezbeđenje događaja odvojilo je prostor za učesnike kojem posetioci karnevala nisu mogli da pristupe.

 

Šljivić je noseći akreditaciju za ovaj događaj pokušao da uđe u taj deo "zabranjen" za običan narod, ali da ga je tom prilikom napalo obezbeđenje manifestacije.

 

"Jedan krupan dečko mi je rekao da se sklonim. 'Zašto da se sklonim? Ja radim.' On je ponovio 'Skloni se.' Video sam čoveka da sedi na improvizovanoj tribini koji je brzim korakom došao do mene i pokušao da me udari radio stanicom", kaže Šljivić u razgovoru za CINS i dodaje da je radnik Turističke organizacije Vrnjačke Banje sprečio udarac koji bi bio neminovan.

 

Vlasnik i direktor firme "Salus security" Predrag Vuletić tvrdi da niko nikog nije napao tokom događaja koji su oni obezbeđivali.

 

"Taman posla. Radimo svoj posao profesionalno", kaže Vuletić za CINS. On (fotoreporter) je pokušao da uđe u taj deo za koji smo dobili nalog od Turističke organizacije koja organizuje da tu nema šetnje. Svi oni koji su ulazili tu su bili vraćeni i niko nikog nije napao. Incident su napumpale novine ili ko."

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
4
Vreme napada: 04-06-2012

Šamarao policajca ispred splava "River"

PODACI O ŽRTVI
Nenad Bjelić, policijski službenik
MESTO NAPADA
Beograd, ulaz na splav "River"
PODACI O NAPADAČU
Milan Lakčević, radnik obezbeđenja splava "River"
TIP POVREDE
Lakše telesne povrede, nagnječenje mekih tkiva lica i leve ušne školjke
OPIS NAPADA

Nekoliko minuta posle ponoći policajac Nenad Bjelić (25) prošao je kroz detektor metala na ulazu na beogradski splav "River". On je radnicima obezbeđenja tog splava rekao da ima službeni pištolj i otvorio je svoju torbu da bi im pokazao legitimaciju. Tada mu je prišao pripadnik obezbeđenja Milan Lakčević (23), koji je uhvatio Bjelića za levu ruku. On se istrgao, ponovio da je policajac i pokazao je svoju službenu legitimaciju. Lakčević ga nakon toga hvata za vrat i gura ga kroz metal detektor. Bjelić se okreće prema Lakčeviću, a on ga dva puta udara šakom po levom obrazu. 

 

Nenad Bjelić se nakon ovog incidenta sklonio na obližnji parking i pozvao dežurnu policijsku službu. Interventna jedinica je ubrzo privela sve članove obezbeđenja splava "River", a Lakčević je zadržan u pritvoru. 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Protiv Milana Lakčevića podignut je optužni predlog, slučaj se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
5
Vreme napada: 06-09-2009

Burna noć u Svilajncu

PODACI O ŽRTVI
Dejan Zdravković, gost restorana
MESTO NAPADA
Svilajnac, restoran "Moravska noć"
PODACI O NAPADAČU
Nebojša Milošević i Goran Krstić, pripadnici obezeđenja restorana "Moravska noć"
TIP POVREDE
Teže telesne povrede
OPIS NAPADA

Subota, dva časa posle ponoći, restoran "Moravska noć" u Svilajncu. Počinje rasprava između Ivane Calić i Dejana Zdravkovića, gostiju restorana. Zdravković je Ivanu prvo ošamario, a zatim je gađao pepeljarom i oborio je sto za kojim je sedeo. Odmah dolaze radnici obezbeđenja restorana, Nebojša Milošević i Goran Krstić.

 

Oni izbacuju Zdravkovića van objekta i zatim ga nekoliko puta rukama i nogama udaraju po glavi i telu. Milošević i Krstić su nastavili sa udarcima i nakon što je Zdravković pao na zemlju. Sve ovo posmatraju gosti restorana. Zdravković uspeva da uđe u svoj automobil i pokušava da pobegne, ali Milošević i Krstić su stali ispred automobila. Ipak, Zdravković vozi prema njima i prisutnim gostima i automobilom udara Miloševićevog maloletnog sina, koji je zadobio teže telesne povrede.

 

Nakon ovog incidenta Milošević i Krstić su ponovo napali Zdravkovića u prostorijama Doma zdravlja Svilajnac. Udarali su ga po glavi i telu, lomili su inventar, a Milošević je zatim razbio staklo i izbušio gume Zdravkovićevog automobila. Ubrzo potom Milošević i Krstić su fizički nasrnuli i na dva policijska službenika u Domu zdravlja. 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Krivične prijave po službenoj dužnosti podnete su protiv Krstića i Miloševića, ali i protiv Zdravkovića.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
6
Vreme napada: 18-03-2009

Pretukli ga jer je protestovao protiv izgradnje deponije

PODACI O ŽRTVI
Nebojša Ivanović, radnik na auto-otpadu
MESTO NAPADA
Prokuplje, auto-otpad "Stavra" iz sela Donja Stražava
PODACI O NAPADAČU
Devetorica pripadnika privatnog obezbeđenja. Četvorica su učestvovali u napadu, među njima Dušan Panajotović i Đorđije Striković
TIP POVREDE
Udarci boš pumpom po glavi i ubodi šrafcigerom doveli su do preloma nosa, povreda zuba i vilice
OPIS NAPADA

Zbog osnovane sumnje da su 18.3.2009. godine izvršili krivična dela nasilničkog ponašanja i iznude u pokušaju na štetu Nebojše Ivanovića, uhapšeni su Đorđije S. (33) i Marko Z. (21) iz Peći, Igor M. (32) iz Kline, Alija A. (21) iz Niša, Milorad P. (33) i Srđan G. (22) iz Beograda, Stevan P. (27) i Dušan P. (21) iz Sremčice i Rade S. (25) iz Gornjeg Milanovca, navodi se u saopštenju policijske uprave Prokuplje.

Prema tvrdnjama oštećenog Ivanovića (1968), napadači su došli na auto-otpad ljuti na Ivanovića jer je učestvovao na protestima povodom izgradnje deponije za smeće.

"Njih četvoro, petoro su ušli u kućicu, jedan je držao pištolj uperen u mene, onda su počeli da viču kako njih niko ne može da zaustavi. Država ne može da ih zaustavi, a mi seljaci (ho)ćemo da ih zaustavimo... to je bila neka deponija u pitanju, celo selo je izašlo da blokira, da ne dozvoli da se izgradi ta deponija za smeće. Ja sam bio učesnik tih protesta isto kao svi, pa tu živim, ne mogu da se izdvajam."

Ivanović se seća da je jedan napadač uperio pištolj u njega zbog čega je bio nemoćan da se brani. Za to vreme "drugi me je udario boš pumpom po glavi. Ubadali su me i šrafcigerima, imao sam 8 ili 12 uboda, piše tamo u nalazu. Posle se celo selo pobunilo, blokirali su SUP i onda je to izašlo na videlo, novine, novinari..." Ivanović kaže da su njegov predmet u sudu razdvojili na dva - jer dvojicu napadača ne mogu da pronađu i dovedu pred sud: "Ma ja sam digao ruke od toga, nema šta. Ja se vučem pet godina i ne mogu da se presudim. Dovode neke svedoke koji nemaju veze sa životom."

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Postupak je razdvojen na dva predmeta koja se vode pred Osnovnim sudom u Prokuplju
7
Vreme napada: 21-11-2004

Radnik obezbeđenja napao gosta kluba "Mamolo"

PODACI O ŽRTVI
Petar Novaković
MESTO NAPADA
Beograd, Klub "Mamolo"
PODACI O NAPADAČU
Mirza Mašović, radnik obezbeđenja kluba "Mamolo"
TIP POVREDE
Prelom kostiju nosa sa dislokacijom
OPIS NAPADA

Petru Novakoviću, posetiocu kluba "Mamolo" pripadnik obezbeđenja Mirza Mašović udarcem je slomio nos i time onemogućio disanje. Sukob je nastao kada je Petar otpratio svoju devojku do toaleta. Mašović je nakon što su njih dvoje ušli u toalet krenuo da udara u vrata i viče "Majmuni, idioti, izlazite napolje!" Novaković je otvorio vrata, a Mašović mu je rekao da napusti klub uz uvrede da je "pijani debil". Nakon Petrovog pitanja u čemu je problem, usledio je udarac glavom pri čemu mu je vidno krupniji Mašović slomio nos.

 

Na sudu Mašović se branio rečima da je odreagovao nesvesno jer se uplašio da će pasti, što je sud odbacio jer su postojale nelogičnosti u njegovoj izjavi i realnim činjenicama. On je takođe naveo da mu se ovakve stvari nikada nisu dešavale, međutim on je i ranije osuđivan zbog nasilja. U ovom slučaju osuđen je na šest  meseci zatvora.

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Okrivljeni osuđen na 6 meseci zatvora
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
456789

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do septembra 2014., o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.