Napadi privatnog obezbeđenja

24. sep 2017.

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do septembra 2014.

#StrahOdObezbeđenja

POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.

1
Vreme napada: 27-02-2008

Pokušaj pljačke radnje "Maxi" na Voždovcu

PODACI O ŽRTVI
Vlada Timotić, uhvaćen prilikom pokušaja pljačke u prodavnici "Maxi"
MESTO NAPADA
Beograd, Prodavnica "Maxi" na Voždovcu
PODACI O NAPADAČU
Duško Mandić, radnik obezbeđenja u prodavnici "Maxi"
TIP POVREDE
Krvarenje nosa, a i radnici i šef obezbeđenja su se žalili na povrede
OPIS NAPADA

Radnici prodavnice "Maxi" prijavili su policiji "nered od strane jednog narkomana". Policija je kasnije utvrdila da je reč o Vladi Timotiću koji je ušao u prodavnicu, uzeo nešto što nije hteo da plati zbog čega su ga radnici prodavnice zatvorili u magacinski prostor. Tu je bio radnik obezbeđenja Duško Mandić, kao i njegov šef Pera Hladenović. Došlo je do fizičkog obračuna između njih trojice nakon čega je Timotić izašao iz prodavnice.

Međutim, on se ubrzo vraća sa još jednom osobom, uzimaju prazne flaše kod kasa i plastične korpe i njima gađaju potrošače i radnike. Nepoznata osoba je otišla i njen identitet nije utvrđen, dok je Timotić ostao u prodavnici po dolasku policije. On je imao krvarenje nosa, a i radnici prodavnice i šef obezbeđenja su se žalili na povrede zbog čega su uz pratnju policije odveženi u Urgentni centar.

Kako se navodi u policijskom izveštaju nakon intervencije, Timotić je po dolasku policije pretio radnicima rečima 'Videćete vi', 'Zapamtićete vi', 'Još nismo završili', 'Pobiću ja vas'. U Urgentnom požalio se policiji da mu je iz džepa nestalo 5.000 din kada su ga tukli u magacinu. Prilikom pregleda kod Timotića su pronađena dva prazna šprica i dve igle.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
O incidentu je sastavljen izveštaj o intervenciji nadležne Policijske uprave Voždovac
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
2
Vreme napada: 02-07-2006

Obezbeđenje splava "Ambis" tuklo goste

PODACI O ŽRTVI
Dva gosta splava
MESTO NAPADA
Beograd, Splav "Ambis"
PODACI O NAPADAČU
M.M. i D.D, radnici obezbeđenja na splavu
TIP POVREDE
Povrede na licu
OPIS NAPADA

Radnici obezbeđenja splava "Ambis" M.M. i D.D. su prvo došli u verbalni sukob sa dve osobe koje su došle na splav, a zatim je nastala tuča nakon koje su gosti splava imali povrede lica. Policija PU Savski venac je privela aktere tuče i uzela izjave.

 

Protiv dva radnika obezbeđenja policija je Drugom opštinskom javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nanošenje teških telesnih povreda.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Protiv radnika obezbeđenja policija je podnela krivičnu prijavu
3
Vreme napada: 18-09-2003

Opšta tuča gostiju i obezbeđenja na splavu "Pirana"

PODACI O ŽRTVI
Aleksandar Obradović, Dejan Predović, Ljubomir Zarić, Božidar Raičević, Batrić Karadžić, Mića Milivojević, Nikola Bogićević i Jugoslav Smiljkić, gosti splava "Pirana"
MESTO NAPADA
Beograd, Splav "Pirana"
PODACI O NAPADAČU
Vladimir Mitrović, Stevan Tuović, Nebojša Lukić i Saša Mitrović, obezbeđenje splava "Pirana"
TIP POVREDE
Lake telesne povrede, a Urgentnom centru su se obratila tri gosta splava (Zarić, Raičević i Milivojević)
OPIS NAPADA

Aleksandar Obradović i ostali gosti lokala pili su veću količinu alkohola i veselili se uz muziku. Nakon ponoći, počeli da lome čaše i flaše na šta ih je upozorio radnik obezbeđenja splava Vladimir Mitrović. Od njih je zahtevao da prestanu i ne uznemiravaju druge goste narušavajući red i mir, ali se oni nisu obazirali na opomene obezbeđenja.

Nakon što je Mitrović zamolio problematične goste da napuste splav i rekao da više neće biti usluživani pićem, prišao mu je Obradović i udario ga zatvorenom šakom desne ruke više puta u predelu tela. Nakon toga su se i ostala lica priključila i nastala je opšta tuča u kojoj je bilo više povređenih kod kojih su konstatovane lakše povrede. U novembru 2003. MUP je Gradskom sudiji za prekršaje podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv radnika obezbeđenja i gostiju splava koji su učestvovali u incidentu.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Protiv obezbeđenja i gostiju splava policija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
4
Vreme napada: 25-07-2013

Frimermana obezbeđenje pretuklo na smrt

PODACI O ŽRTVI
Fedor Frimerman, Nemanja Gligorin, Milan Modrinić
MESTO NAPADA
Beograd, Splav "Sound"
PODACI O NAPADAČU
Negomir Urošević, Denis Pavlov,Dušan Davidović,Dejan Mihajlović
TIP POVREDE
Pretučen na smrt i teške telesne povrede
OPIS NAPADA

Fedor Frimerman (1980) isprebijan je na smrt ispred beogradskog splava "Sound" kada su povređeni i njegovi drugovi Milan Modrinić i Nemanja Gligorin. Policija je privela oko 20 osoba, od čega su četvorica zadržana u pritvoru.

Sukob je nastao kada su pripadnici obezbeđenja na izlazu sa splava započeli raspravu sa Modrinićem što je rezultiralo tučom. Frimerman je pokušao da ih zaustavi nakon čega su pripadnici obezbeđenja počeli da ga biju. Prema navodima iz optužnice, obdukcioni nalaz je pokazao da se Frimerman nije branio.

 

Filip Čolović, Fedorov brat navodi da je Fedor bio žrtva tuče sa namerom da ubije. "On nije pao, udario glavom od beton, nije polomio vrat - njega su tukli do smrti. Da biste vi na taj način oduzeli nekome život vi morate baš da zapnete. Nije imao prema obdukcionom nalazu povrede na šakama, na podlaktici, uopšte na rukama, znači on se nije čak ni branio,  ubrzo je pao u nesvest  i tukli su ga dok ga nisu ubili" rekao je za CINS Čolović.

 

Suđenje je počelo u julu 2014. godine. Denis Pavlov, Dušan Davidović i Negomir Urošević se nalaze u pritvoru, dok se Dejan Mihajlović brani sa slobode i njemu se sudi samo za nanošenje teških telesnih povreda.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Podignuta optužnica
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
5
Vreme napada: 04-04-2010

Košarkaša pretuklo obezbeđenje

PODACI O ŽRTVI
Strahinja Milošević, košarkaš KK "Partizan"
MESTO NAPADA
Novi Sad, Klub "Studio"
PODACI O NAPADAČU
Damir Mihajlović i Bojan Mihajlović iz Odžaka, Goran Bešić i Mihajlo Smiljanić iz Novog Sada
TIP POVREDE
Povrede od udaraca u telo i gušenja
OPIS NAPADA

Ispred kluba "Studio" u Novom Sadu u kojem se održavala proslava povodom pobede KK "Partizan" nad KK "Makabi" napadnut je košarkaš "Partizana" Strahinja Milošević. Nakon pokušaja da uđe u klub usledio je verbalni sukob - vređanje i psovke. Zatim su pripadnici obezbeđenja Miloševića gurali na drugu stranu ulice, bacili ga leđima na betom i udarali ga rukama, nogama i plastičnom gajbom. Jedan od okrivljenih, Bojan Mihajlović je koristeći borilački zahvat krenuo da guši žrtvu i zadao joj lake telesne povrede. Sva četvorica imaju krivične prijave od ranije za ometanje javnog reda i nanošenje telesnih povreda. Okrivljeni su osuđeni na zatvorsku kaznu od šest meseci.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Novom Sadu kojom su okrivljeni proglašeni krivim.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
6
Vreme napada: 08-04-2007

Jedan mladić nastradao, drugi povređen u napadu obezbeđenja

PODACI O ŽRTVI
Mladen Babić, Jovan Babić
MESTO NAPADA
Inđija, diskoteka "91"
PODACI O NAPADAČU
Milan Topić - Top
TIP POVREDE
Smrt i teške telesne povrede
OPIS NAPADA

Milan Topić (1979) iz Inđije osuđen je 2012. godine na tri godine i šest meseci zatvora za pokušaj ubistva i nanošenje teških telesnih povreda. On je u aprilu 2007. godine u Novim Karlovcima, kao radnik obezbeđenja diskoteke „91“, nožem presekao arterije i vene lica tada osamnaestogodišnjem Mladenu Babiću i usmrtio njegovog rođaka Jovana Babića.
Sukob između Mladena i Topića je nastao kada je Mladen udario šakom od sto jer ga je kako nam je rekao pogodila pesma. Nakon nekoliko opomena, Topić ga je udaljio iz objekta posle čega je došlo do tuče. “Uhvatio me za kragnu i bukvalno me izneo. Pokazao je prstom i rekao ‘Izlazi napolje mali’. Ja sam tu stao i rekao ‘Neću’ i on me gurnuo šakom u facu dva puta. Kada me je odgurnuo, ja sam njega udario. I udario sam ga pesnicama par puta. Potukli smo se, ali onda su nas razdvojili”, rekao nam je Mladen Babić. Prema podacima iz presude, Babić je tada otišao u drugi kafić, ali je Topić ušao za njim, noseći nož kojim mu je presekao arteriju na desnom obrazu. Nakon toga umešao se i Jovan Babić, a sukob je nastavljen ispred kafića.

Jovan Babić je te večeri preminuo u Domu zdravlja Inđija od uboda nožem u srce.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Milan Topić je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 3 godine i 6 meseci
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
7
Vreme napada: 28-01-2008

Predsednika "Zelenih" napalo obezbeđenje Opštine Novi Pazar

PODACI O ŽRTVI
Mithat Nokić, predsednik partije "Zeleni"
MESTO NAPADA
Novi Pazar, Opština Novi Pazar
PODACI O NAPADAČU
Ahmet Asotić, Elvis Gučević i N.N.
TIP POVREDE
Prelom 9. rebra sa desne strane, prelom 10. rebra sa leve strane, prelom nosnih kostiju, nagnječenje u predelu glave, grudnog koša i nosa
OPIS NAPADA

Čekajući na unapred dogovoreni sastanak u Opštini Novi Pazar, predsednik ekološke partije "Zeleni" Mithat Nokić naišao je na Asotić Ahmeta (1977), člana obezbeđenja Opštine. Asotić je Nokiću uputio komentar na račun njegovog gostovanja na Regionalnoj televiziji, nakon čega je krenuo da ga udara pesnicama . Pesničenju se priključio i Elvis Gučević (1976) i udarao ga po raznim delovima tela. Nokić je uspeo da pobegne u prizemlje zgrade gde je naišao na NN lice koje ga je snažno udarilo pesnicom, zatim su se priključili i Asotić i Gučević i nastavili da udaraju i šutiraju žrtvu koja je zadobila teže telesne povrede u vidu nagnječenja i preloma. Presudom Osnovnog suda u Novom Pazaru iz februara 2014. godine Asotić je osuđen na šest meseci zatvora koji se neće izvršiti ukoliko ne ponovi krivično delo u narednih dve godine, a Gučević je osuđen na četrdeset dana zatvora uključujući vreme provedeno u pritvoru.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Uložena je žalba na presudu Osnovnog suda u Novom Pazaru iz februara 2014. godine
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
8
Vreme napada: 24-11-2013

Sukob obezbeđenja i posetilaca kafane zbog garderobe

PODACI O ŽRTVI
Enes S.(30), E.LJ., S.M.
MESTO NAPADA
Beograd, kafana "Još ovu noć"
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje kafane "Još ovu noć"
TIP POVREDE
Udarci u glavu, povreda oka
OPIS NAPADA

Grupa od sedam osoba među kojima su Enes S., E.Lj. i S.M. ostavila je jakne u garderobi nakon ulaska u kafanu. Ubrzo su odlučili da napuste lokal zbog prevelike gužve i otišli su po svoje jakne kada je nastao problem u vezi sa plaćanjem garderobe. Enes S. tvrdio je da je njegova drugarica platila čuvanje garderobe dok je osoba koja je tu radila tvrdila suprotno. U toku rasprave umešalo se obezbeđenje koje je Enesa udarilo i time mu raseklo kapak, a E.Lj. pokušavajući da ih razdvoji zadobila je udarac kojim joj je izbijen zub. Povređeni su otišli u Urgentni Centar, gde su im povrede sanirane, a nakon toga su otišli u MUP Voždovac gde su dali izjave o sukobu koji se desio.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Podnete krivične prijave
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
9
Vreme napada: 15-11-2005

Sukob "Foka Garda" i stanara na Konjarniku

PODACI O ŽRTVI
Ilija Aleksić i drugi stanari
MESTO NAPADA
Beograd, 10 avijatičara 17-25, Konjarnik
PODACI O NAPADAČU
Pripadnici "DM Foka Gard"
TIP POVREDE
Povređeno oko i slomljena ruka
OPIS NAPADA

U naselju Konjarnik došlo je do sukoba između stanara u ulici Deset avijatičara i privatnog obezbeđenja koje je angažovao investitor "Prima stan" koji su pokušavali da nadzidaju zgradu. Stanari su nameravali da zaustave gradnju zbog navodnog građenja mimo zakona. U više sukoba koji su se desili u ovoj zgradi dvoje stanara zadobilo je povrede. Verbalni sukob se pretvorio u tuču kada se jedan radnik obezbeđenja zaleteo sa motkom prema stanarima. Iliji Aleksiću (73) povređeno je oko, dok je njegovom komšiji slomljena ruka. Kada je MUP izašao na lice mesta obezbeđenje je za sve okrivilo stanare i protiv njih je podneta krivična prijava. Kako nam je Aleksić rekao prekršajne prijave su zastarele posle godinu - dve tako da je ceo slučaj prošao nekažnjeno.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Zastarele prekršajne prijave
10
Vreme napada: 01-01-2014

Radnik obezbeđenja napao mladića u klubu "Scena"

PODACI O ŽRTVI
Nikola S.
MESTO NAPADA
Beograd, klub "Scena"
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja kluba "Scena"
TIP POVREDE
Povreda elektrošokerom
OPIS NAPADA

Na novogodišnju žurku u klubu "Scena" koju je organizovala studentska organizacija "Aegee" Nikola S. (pravi podaci poznati CINS-u) otišao je sa svoja dva druga koji su par. Veče je proteklo mirno, igrali su, zabavljali se i nije bilo incidenata sa ostalim gostima kluba. Oko 5h odlučili su da krenu dalje. Na izlazu radnik obezbeđenja gurnuo je Nikolu S. uz psovke i uvrede na račun seksualnog opredeljenja. Tokom prepirke Nikola je rekao da će pozvati policiju na šta ga je radnik gurnuo i opekao elektrošokerom uz pretnje da "samo proba" da pozove policiju. Nakon toga izašla je još jedna devojka koju je radnik izgurao i tada je Nikola rešio da pozove policiju. Patrola je stigla nakon 5 minuta i Nikola i njegovi drugovi su dali izjave. Radnik obezbeđenja se uplašio i pokušao da izvadi situaciju izvinjavanjem žrtvi. Policija nije uspela da pronađe elektrošoker, koji je kako Nikola kaže verovatno sakrio.

 

Aleksandar Jovanović, menadžer kluba "Scena" tvrdi da je došlo samo do verbalnog sukoba i da su razlozi za to lični i nemaju veze sa seksualnim opredeljenjem gostiju kluba. "Taj momak, ja sam dobio informaciju da.. je on tražio neku ličnu pažnju i to se na tome i završilo. To je neka reklama gej populacije, da ljudi znaju da su oni prisutni i da mogu da se provuku kroz novine. Ja nemam ništa protiv njih i oni će i dalje praviti žurke kod nas, niko nema ništa protiv njih" tvrdi Jovanović.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
12345678

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do septembra 2014., o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.