Napadi privatnog obezbeđenja

24. sep 2017.

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do septembra 2014.

#StrahOdObezbeđenja

POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.

1
Vreme napada: 10-07-2007

Dečaka napao radnik obezbeđenja bazena na Košutnjaku

PODACI O ŽRTVI
L. S. (12), dečak koji se igrao na bazenu
MESTO NAPADA
Beograd, Bazen na Košutnjaku
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja bazena na Košutnjaku
TIP POVREDE
Tragovi prstiju, pretrpljen strah
OPIS NAPADA

Dvanaestogodišnji D. S. igrao se loptom sa drugarima na bazenu na Košutnjaku. Radnik obezbeđenja na bazenu je prišao dečaku, uhvato ga za vrat i bacio na beton. Potom, radnik obezbeđenja je dva puta šutnuo dečaka, prislonio pesnicu na dečakovu glavu kao da hoće da ga udari, ali se suzdržao.

Dečakov otac Ljubodrag S. kaže za CINS da njegov sin od ovog napada nije imao neke povrede, samo otiske prstiju i pretrpljen strah, kao i da nisu podnosili prijavu za ovaj slučaj.

Šef pravne službe bazena Dragan Vučetić u razgovoru za CINS tvrdi da nemaju nikakav zvanični dopis o ovom događaju niti da je bilo kakva prijava stigla do njih u vezi sa tim.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud niti je podnošena prijava
2
Vreme napada: 23-12-2006

Radnik obezbeđenja usmrtio svog šefa

PODACI O ŽRTVI
Zlatko Čvorak, vlasnik firme za obezbeđenje "Panter"
MESTO NAPADA
Iđoš, Zemljoradnička zadruga "Klas"
PODACI O NAPADAČU
Dragan Magarašev, radnik obezbeđenja zaposlen u firmi "Panter"
TIP POVREDE
Smrt oštećenog nakon teških povreda, dok je osuđeni zadobio površinske i plitke rane
OPIS NAPADA

Dragan Magarašev je bio na svom radnom mestu, u portirnici objekta u vlasništvu Zemljoradničke zadruge "Klas" u Iđošu kada je pozvao vlasnika firme u kojoj je bio zaposlen. Zlatko Čvorak, njegov poslodavac, odazvao se pozivu. Iz privatnih razloga, nakon što je prethodnog dana video poruke u mobilnom telefonu svoje supruge, Magarašev je napao Čvorka udarivši ga prvo u potiljak nakon čega je povređeni pao.

 

Dok je bio na zemlji, Magarušev je nastavio da ga udara nakon čega je potegao nož koji je bio na stolu. Čvorak je pokušao da mu odgurne ruku u kojoj je držao nož, ali ga je Magarašev ipak povredio po spoljnom delu šake. Napad se nastavio, a oštećeni je zadobio više ubodnih rana u predelu vrata i grudnog koša usled kojih je došlo do obilnog unutrašnjeg krvarenja nakon čega je preminuo.

 

Magarašev je presudom Okružnog suda u Zrenjaninu osuđen na godinu i šest meseci aprila 2008. godine. Vrhovni sud je tu presudu preinačio u oktobru iste godine i Magaruševa osudio na kaznu zatvora od dve godine i šest meseci.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Napadač za ubistvo prvo osuđen na kaznu zatvora od godinu i šest meseci koju je kasnije Vrhovni sud preinačio na dve godine i šest meseci zatvora
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
3
Vreme napada: 09-06-2010

Peconijevo obezbeđenje pucalo na Čumeta

PODACI O ŽRTVI
Ljubiša Buha Čume, nekadašnji vođa "Surčinskog klana", svedok saradnik u sudskom postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića
MESTO NAPADA
Beograd, Autoput Beograd-Šid u pravcu ka Novom Beogradu
PODACI O NAPADAČU
Bojan Smiljković i Aleksandar Stojković, obezbeđenje kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija, koji je prema Beloj knjizi MUP-a bio blizak Surčinskom klanu
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (ugrožavanje sigurnosti i oštećenje imovine)
OPIS NAPADA

Idući autoputem Beograd-Šid, audi u kojem je bilo obezbeđenje Predraga Rankovića Peconija kojim je upravljao Bojan Smiljković, očešao se o mercedes za čijim volanom je bio Ljubiša Buha Čume, nekadašnji vođa Surčinskog klana sa kojim je Peconi, prema podacima MUP-a, bio blizak. Videvši šta Smiljković radi, Buha ga je otvorivši vrata mercedesa upitao 'Šta ti je?' na šta mu ovaj odgovara 'Sad ću da te ubijem'. Zatim je Smiljković uperio pištolj u Čumeta i pogodio prednje desno krilo vozila. Kod drugog lica Peconijevog obezbeđenja Aleksandra Stojkovića, policija je pronašla pištolj koji je neovlašćeno nosio.

Okrivljeni Bojan Smiljković je prvobitno bio optužen za krivično delo ubistvo u pokušaju, ali je sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu sklopio sporazum o priznanju krivice novembra 2010. za krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Narednog meseca nadležni sud usvaja ovaj sporazum. U januaru 2011. godine Viši sud u Beogradu donosi presudu kojom je Smiljkovića za krivično delo ugrožavanja sigurnosti osudio na šest meseci zatvora. U aprilu 2014. godine Smiljković je ubijen u surčinskom naselju Boljevci.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Bojan Smiljković je sporazumom o priznavanju krivice osuđen na šest meseci zatvora
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
4
Vreme napada: 06-09-2008

Radnik obezbeđenja odgurnuo građanina u Petom parkiću

PODACI O ŽRTVI
Stanar opštine Zvezdara u okolini Petog parka, učesnik protesta u odbrani parkića; Srđan Živković, stanar opštine Zvezdara u okolini Petog parka, učesnik protesta u odbrani parkića
MESTO NAPADA
Beograd, Peti parkić na Zvezdari
PODACI O NAPADAČU
M.P, radnik obezbeđenja na gradilištu u Petom parku; Obezbeđenje na gradilištu u Petom parku
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (guranje)
OPIS NAPADA

Oko 50 okupljenih građana u Petom parkiću, braneći ovu površinu da ne postane građevinsko zemljište, blokiralo je saobraćaj kako bi onemogućilo radnike da obavljaju građevinske radove. Kako su okupljeni stanari hteli da pomeraju kontejnere u parku i ometaju građevince, radnik obezbeđenja M.P. odgurnuo je jednog građanina jer mu nije dozvolio da ukloni te kontejnere. Zbog prekršaja Zakona o javnom redu i miru, podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. MUP nije dostavio preciznije podatke o daljem toku slučaja.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
5
Vreme napada: 25-08-2008

Direktor sa svojim telohraniteljima napao bivše radnike

PODACI O ŽRTVI
Nenad Kuč, bivši radnik firme "Aeroinženjering" na poziciji šefa obezbeđenja
MESTO NAPADA
Beograd, Hol firme "Aeroinženjering" na Novom Beogradu
PODACI O NAPADAČU
Radnici obezbeđenja direktora firme "Aeroinženjering" Radovana Anđelića, Milan Đorđević, Veljko Bursać i Miljko Stamenković
TIP POVREDE
Nenad Kuč je izgubio svest, a jedan od telohranitelja je bio lakše povređen
OPIS NAPADA

Direktor firme "Aeroinženjering" Radovan Anđelić je na posao došao sa tri svoja telohranitelja - Milan Đorđević, Veljko Bursać i Miljko Stamenković. Nekadašnji zaposleni u ovoj firmi među kojima je bio i Nenad Kuč, stigli su ranije i sačekali u holu kako bi se sa doskorašnjim poslodavcem dogovorili oko neisplaćenih ličnih dohodaka. Kada je Anđelić naišao, radnici su pošli su za njim, ali ih je u tome sprečilo Anđelićevo obezbeđenje. Na ulaznim vratima je došlo do svađe, a zatim i fizičkog obračuna između direktora i njegovog obezbeđenja sa jedne strane, i bivših radnika sa druge strane, u kojem su međusobno razmenjivali udarce. Nenad Kuč i direktorov telohranitelj Stamenković odveženi su u Urgentni centar sa lakšim povredama.

 

Kuč u razgovoru za CINS kaže da nije pokretao nikakav postupak protiv onih koji su ga napali. "Mi smo samo tražili naše plate i naše otpremnine. Oni su hteli da nas se reše i da više nemamo nikakvu mogućnost da štitimo svoje interese", napominje Kuč u kakvoj su situaciji bili on i njegove nekadašnje kolege, kao i radnici "Aeroinženjeringa" koji su u danu kada se dogodio incident još bili u radnom odnosu u toj firmi. Gradski sudija za prekršaje Grada Beograda novčano je kaznio radnike obezbeđenja, kao i druga lica - bivše zaposlene u firmi, sa po 10.000 dinara.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Radnici obezbeđenja i bivši zaposleni firme kažnjeni novčano sa po 10.000 dinara
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
6
Vreme napada: 27-02-2008

Pokušaj pljačke radnje "Maxi" na Voždovcu

PODACI O ŽRTVI
Vlada Timotić, uhvaćen prilikom pokušaja pljačke u prodavnici "Maxi"
MESTO NAPADA
Beograd, Prodavnica "Maxi" na Voždovcu
PODACI O NAPADAČU
Duško Mandić, radnik obezbeđenja u prodavnici "Maxi"
TIP POVREDE
Krvarenje nosa, a i radnici i šef obezbeđenja su se žalili na povrede
OPIS NAPADA

Radnici prodavnice "Maxi" prijavili su policiji "nered od strane jednog narkomana". Policija je kasnije utvrdila da je reč o Vladi Timotiću koji je ušao u prodavnicu, uzeo nešto što nije hteo da plati zbog čega su ga radnici prodavnice zatvorili u magacinski prostor. Tu je bio radnik obezbeđenja Duško Mandić, kao i njegov šef Pera Hladenović. Došlo je do fizičkog obračuna između njih trojice nakon čega je Timotić izašao iz prodavnice.

Međutim, on se ubrzo vraća sa još jednom osobom, uzimaju prazne flaše kod kasa i plastične korpe i njima gađaju potrošače i radnike. Nepoznata osoba je otišla i njen identitet nije utvrđen, dok je Timotić ostao u prodavnici po dolasku policije. On je imao krvarenje nosa, a i radnici prodavnice i šef obezbeđenja su se žalili na povrede zbog čega su uz pratnju policije odveženi u Urgentni centar.

Kako se navodi u policijskom izveštaju nakon intervencije, Timotić je po dolasku policije pretio radnicima rečima 'Videćete vi', 'Zapamtićete vi', 'Još nismo završili', 'Pobiću ja vas'. U Urgentnom požalio se policiji da mu je iz džepa nestalo 5.000 din kada su ga tukli u magacinu. Prilikom pregleda kod Timotića su pronađena dva prazna šprica i dve igle.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
O incidentu je sastavljen izveštaj o intervenciji nadležne Policijske uprave Voždovac
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
7
Vreme napada: 02-07-2006

Obezbeđenje splava "Ambis" tuklo goste

PODACI O ŽRTVI
Dva gosta splava
MESTO NAPADA
Beograd, Splav "Ambis"
PODACI O NAPADAČU
M.M. i D.D, radnici obezbeđenja na splavu
TIP POVREDE
Povrede na licu
OPIS NAPADA

Radnici obezbeđenja splava "Ambis" M.M. i D.D. su prvo došli u verbalni sukob sa dve osobe koje su došle na splav, a zatim je nastala tuča nakon koje su gosti splava imali povrede lica. Policija PU Savski venac je privela aktere tuče i uzela izjave.

 

Protiv dva radnika obezbeđenja policija je Drugom opštinskom javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nanošenje teških telesnih povreda.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Protiv radnika obezbeđenja policija je podnela krivičnu prijavu
8
Vreme napada: 18-09-2003

Opšta tuča gostiju i obezbeđenja na splavu "Pirana"

PODACI O ŽRTVI
Aleksandar Obradović, Dejan Predović, Ljubomir Zarić, Božidar Raičević, Batrić Karadžić, Mića Milivojević, Nikola Bogićević i Jugoslav Smiljkić, gosti splava "Pirana"
MESTO NAPADA
Beograd, Splav "Pirana"
PODACI O NAPADAČU
Vladimir Mitrović, Stevan Tuović, Nebojša Lukić i Saša Mitrović, obezbeđenje splava "Pirana"
TIP POVREDE
Lake telesne povrede, a Urgentnom centru su se obratila tri gosta splava (Zarić, Raičević i Milivojević)
OPIS NAPADA

Aleksandar Obradović i ostali gosti lokala pili su veću količinu alkohola i veselili se uz muziku. Nakon ponoći, počeli da lome čaše i flaše na šta ih je upozorio radnik obezbeđenja splava Vladimir Mitrović. Od njih je zahtevao da prestanu i ne uznemiravaju druge goste narušavajući red i mir, ali se oni nisu obazirali na opomene obezbeđenja.

Nakon što je Mitrović zamolio problematične goste da napuste splav i rekao da više neće biti usluživani pićem, prišao mu je Obradović i udario ga zatvorenom šakom desne ruke više puta u predelu tela. Nakon toga su se i ostala lica priključila i nastala je opšta tuča u kojoj je bilo više povređenih kod kojih su konstatovane lakše povrede. U novembru 2003. MUP je Gradskom sudiji za prekršaje podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv radnika obezbeđenja i gostiju splava koji su učestvovali u incidentu.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Protiv obezbeđenja i gostiju splava policija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
9
Vreme napada: 25-07-2013

Frimermana obezbeđenje pretuklo na smrt

PODACI O ŽRTVI
Fedor Frimerman, Nemanja Gligorin, Milan Modrinić
MESTO NAPADA
Beograd, Splav "Sound"
PODACI O NAPADAČU
Negomir Urošević, Denis Pavlov,Dušan Davidović,Dejan Mihajlović
TIP POVREDE
Pretučen na smrt i teške telesne povrede
OPIS NAPADA

Fedor Frimerman (1980) isprebijan je na smrt ispred beogradskog splava "Sound" kada su povređeni i njegovi drugovi Milan Modrinić i Nemanja Gligorin. Policija je privela oko 20 osoba, od čega su četvorica zadržana u pritvoru.

Sukob je nastao kada su pripadnici obezbeđenja na izlazu sa splava započeli raspravu sa Modrinićem što je rezultiralo tučom. Frimerman je pokušao da ih zaustavi nakon čega su pripadnici obezbeđenja počeli da ga biju. Prema navodima iz optužnice, obdukcioni nalaz je pokazao da se Frimerman nije branio.

 

Filip Čolović, Fedorov brat navodi da je Fedor bio žrtva tuče sa namerom da ubije. "On nije pao, udario glavom od beton, nije polomio vrat - njega su tukli do smrti. Da biste vi na taj način oduzeli nekome život vi morate baš da zapnete. Nije imao prema obdukcionom nalazu povrede na šakama, na podlaktici, uopšte na rukama, znači on se nije čak ni branio,  ubrzo je pao u nesvest  i tukli su ga dok ga nisu ubili" rekao je za CINS Čolović.

 

Suđenje je počelo u julu 2014. godine. Denis Pavlov, Dušan Davidović i Negomir Urošević se nalaze u pritvoru, dok se Dejan Mihajlović brani sa slobode i njemu se sudi samo za nanošenje teških telesnih povreda.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Podignuta optužnica
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
10
Vreme napada: 04-04-2010

Košarkaša pretuklo obezbeđenje

PODACI O ŽRTVI
Strahinja Milošević, košarkaš KK "Partizan"
MESTO NAPADA
Novi Sad, Klub "Studio"
PODACI O NAPADAČU
Damir Mihajlović i Bojan Mihajlović iz Odžaka, Goran Bešić i Mihajlo Smiljanić iz Novog Sada
TIP POVREDE
Povrede od udaraca u telo i gušenja
OPIS NAPADA

Ispred kluba "Studio" u Novom Sadu u kojem se održavala proslava povodom pobede KK "Partizan" nad KK "Makabi" napadnut je košarkaš "Partizana" Strahinja Milošević. Nakon pokušaja da uđe u klub usledio je verbalni sukob - vređanje i psovke. Zatim su pripadnici obezbeđenja Miloševića gurali na drugu stranu ulice, bacili ga leđima na betom i udarali ga rukama, nogama i plastičnom gajbom. Jedan od okrivljenih, Bojan Mihajlović je koristeći borilački zahvat krenuo da guši žrtvu i zadao joj lake telesne povrede. Sva četvorica imaju krivične prijave od ranije za ometanje javnog reda i nanošenje telesnih povreda. Okrivljeni su osuđeni na zatvorsku kaznu od šest meseci.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Novom Sadu kojom su okrivljeni proglašeni krivim.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
12345678

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do septembra 2014., o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.