Napadi privatnog obezbeđenja

24. sep 2017.

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do septembra 2014.

#StrahOdObezbeđenja

POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.

1
Vreme napada: 08-04-2007

Jedan mladić nastradao, drugi povređen u napadu obezbeđenja

PODACI O ŽRTVI
Mladen Babić, Jovan Babić
MESTO NAPADA
Inđija, diskoteka "91"
PODACI O NAPADAČU
Milan Topić - Top
TIP POVREDE
Smrt i teške telesne povrede
OPIS NAPADA

Milan Topić (1979) iz Inđije osuđen je 2012. godine na tri godine i šest meseci zatvora za pokušaj ubistva i nanošenje teških telesnih povreda. On je u aprilu 2007. godine u Novim Karlovcima, kao radnik obezbeđenja diskoteke „91“, nožem presekao arterije i vene lica tada osamnaestogodišnjem Mladenu Babiću i usmrtio njegovog rođaka Jovana Babića.
Sukob između Mladena i Topića je nastao kada je Mladen udario šakom od sto jer ga je kako nam je rekao pogodila pesma. Nakon nekoliko opomena, Topić ga je udaljio iz objekta posle čega je došlo do tuče. “Uhvatio me za kragnu i bukvalno me izneo. Pokazao je prstom i rekao ‘Izlazi napolje mali’. Ja sam tu stao i rekao ‘Neću’ i on me gurnuo šakom u facu dva puta. Kada me je odgurnuo, ja sam njega udario. I udario sam ga pesnicama par puta. Potukli smo se, ali onda su nas razdvojili”, rekao nam je Mladen Babić. Prema podacima iz presude, Babić je tada otišao u drugi kafić, ali je Topić ušao za njim, noseći nož kojim mu je presekao arteriju na desnom obrazu. Nakon toga umešao se i Jovan Babić, a sukob je nastavljen ispred kafića.

Jovan Babić je te večeri preminuo u Domu zdravlja Inđija od uboda nožem u srce.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Milan Topić je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 3 godine i 6 meseci
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
2
Vreme napada: 24-11-2013

Sukob obezbeđenja i posetilaca kafane zbog garderobe

PODACI O ŽRTVI
Enes S.(30), E.LJ., S.M.
MESTO NAPADA
Beograd, kafana "Još ovu noć"
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje kafane "Još ovu noć"
TIP POVREDE
Udarci u glavu, povreda oka
OPIS NAPADA

Grupa od sedam osoba među kojima su Enes S., E.Lj. i S.M. ostavila je jakne u garderobi nakon ulaska u kafanu. Ubrzo su odlučili da napuste lokal zbog prevelike gužve i otišli su po svoje jakne kada je nastao problem u vezi sa plaćanjem garderobe. Enes S. tvrdio je da je njegova drugarica platila čuvanje garderobe dok je osoba koja je tu radila tvrdila suprotno. U toku rasprave umešalo se obezbeđenje koje je Enesa udarilo i time mu raseklo kapak, a E.Lj. pokušavajući da ih razdvoji zadobila je udarac kojim joj je izbijen zub. Povređeni su otišli u Urgentni Centar, gde su im povrede sanirane, a nakon toga su otišli u MUP Voždovac gde su dali izjave o sukobu koji se desio.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Podnete krivične prijave
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
3
Vreme napada: 28-01-2008

Predsednika "Zelenih" napalo obezbeđenje Opštine Novi Pazar

PODACI O ŽRTVI
Mithat Nokić, predsednik partije "Zeleni"
MESTO NAPADA
Novi Pazar, Opština Novi Pazar
PODACI O NAPADAČU
Ahmet Asotić, Elvis Gučević i N.N.
TIP POVREDE
Prelom 9. rebra sa desne strane, prelom 10. rebra sa leve strane, prelom nosnih kostiju, nagnječenje u predelu glave, grudnog koša i nosa
OPIS NAPADA

Čekajući na unapred dogovoreni sastanak u Opštini Novi Pazar, predsednik ekološke partije "Zeleni" Mithat Nokić naišao je na Asotić Ahmeta (1977), člana obezbeđenja Opštine. Asotić je Nokiću uputio komentar na račun njegovog gostovanja na Regionalnoj televiziji, nakon čega je krenuo da ga udara pesnicama . Pesničenju se priključio i Elvis Gučević (1976) i udarao ga po raznim delovima tela. Nokić je uspeo da pobegne u prizemlje zgrade gde je naišao na NN lice koje ga je snažno udarilo pesnicom, zatim su se priključili i Asotić i Gučević i nastavili da udaraju i šutiraju žrtvu koja je zadobila teže telesne povrede u vidu nagnječenja i preloma. Presudom Osnovnog suda u Novom Pazaru iz februara 2014. godine Asotić je osuđen na šest meseci zatvora koji se neće izvršiti ukoliko ne ponovi krivično delo u narednih dve godine, a Gučević je osuđen na četrdeset dana zatvora uključujući vreme provedeno u pritvoru.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Uložena je žalba na presudu Osnovnog suda u Novom Pazaru iz februara 2014. godine
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
4
Vreme napada: 15-11-2005

Sukob "Foka Garda" i stanara na Konjarniku

PODACI O ŽRTVI
Ilija Aleksić i drugi stanari
MESTO NAPADA
Beograd, 10 avijatičara 17-25, Konjarnik
PODACI O NAPADAČU
Pripadnici "DM Foka Gard"
TIP POVREDE
Povređeno oko i slomljena ruka
OPIS NAPADA

U naselju Konjarnik došlo je do sukoba između stanara u ulici Deset avijatičara i privatnog obezbeđenja koje je angažovao investitor "Prima stan" koji su pokušavali da nadzidaju zgradu. Stanari su nameravali da zaustave gradnju zbog navodnog građenja mimo zakona. U više sukoba koji su se desili u ovoj zgradi dvoje stanara zadobilo je povrede. Verbalni sukob se pretvorio u tuču kada se jedan radnik obezbeđenja zaleteo sa motkom prema stanarima. Iliji Aleksiću (73) povređeno je oko, dok je njegovom komšiji slomljena ruka. Kada je MUP izašao na lice mesta obezbeđenje je za sve okrivilo stanare i protiv njih je podneta krivična prijava. Kako nam je Aleksić rekao prekršajne prijave su zastarele posle godinu - dve tako da je ceo slučaj prošao nekažnjeno.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Zastarele prekršajne prijave
5
Vreme napada: 01-01-2014

Radnik obezbeđenja napao mladića u klubu "Scena"

PODACI O ŽRTVI
Nikola S.
MESTO NAPADA
Beograd, klub "Scena"
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja kluba "Scena"
TIP POVREDE
Povreda elektrošokerom
OPIS NAPADA

Na novogodišnju žurku u klubu "Scena" koju je organizovala studentska organizacija "Aegee" Nikola S. (pravi podaci poznati CINS-u) otišao je sa svoja dva druga koji su par. Veče je proteklo mirno, igrali su, zabavljali se i nije bilo incidenata sa ostalim gostima kluba. Oko 5h odlučili su da krenu dalje. Na izlazu radnik obezbeđenja gurnuo je Nikolu S. uz psovke i uvrede na račun seksualnog opredeljenja. Tokom prepirke Nikola je rekao da će pozvati policiju na šta ga je radnik gurnuo i opekao elektrošokerom uz pretnje da "samo proba" da pozove policiju. Nakon toga izašla je još jedna devojka koju je radnik izgurao i tada je Nikola rešio da pozove policiju. Patrola je stigla nakon 5 minuta i Nikola i njegovi drugovi su dali izjave. Radnik obezbeđenja se uplašio i pokušao da izvadi situaciju izvinjavanjem žrtvi. Policija nije uspela da pronađe elektrošoker, koji je kako Nikola kaže verovatno sakrio.

 

Aleksandar Jovanović, menadžer kluba "Scena" tvrdi da je došlo samo do verbalnog sukoba i da su razlozi za to lični i nemaju veze sa seksualnim opredeljenjem gostiju kluba. "Taj momak, ja sam dobio informaciju da.. je on tražio neku ličnu pažnju i to se na tome i završilo. To je neka reklama gej populacije, da ljudi znaju da su oni prisutni i da mogu da se provuku kroz novine. Ja nemam ništa protiv njih i oni će i dalje praviti žurke kod nas, niko nema ništa protiv njih" tvrdi Jovanović.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
6
Vreme napada: 11-02-2009

Bivši košarkaš FMP-a napadnut u klubu "Teatro"

PODACI O ŽRTVI
Kimani Frend, košarkaš
MESTO NAPADA
Beograd, klub "Teatro"
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje kluba "Teatro"
TIP POVREDE
Prelom nosa i modrice
OPIS NAPADA

Na izlazu dok su uzimali garderobu pred polazak kući oko četiri ujutru nepoznati mladić uhvatio je za kosu devojku koja je bila u društvu Kimanija Frenda i njegove supruge Danice i počeo da joj lupa glavu o šank. Kada je stiglo obezbeđenje, umesto da opomenu momka koji je izazvao tuču, počeli su da guraju Danicu, a Frenda da tuku svi zajedno. Nakon što su istrčali iz „Teatra“ jedan čovek iz obezbeđenja je potegao pištolj. Gosti lokala su uspeli da pobegnu i pozvali su policiju. Sve vreme sukoba obezbeđenje je vređalo goste. Njihovom kumu Vladi slomljen je nos, a Kimani Frend je zadobio nekoliko modrica.

Predstavnici kluba "Teatro" nisu želeli da daju izjave.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
7
Vreme napada: 12-08-2008

Dragan Dingarac povređen u sukobima kod "Vera"

PODACI O ŽRTVI
Dragan Dingarac, bivši stanar Vojvode Stepe 251
MESTO NAPADA
Beograd, Voždovac, gradilište tržnog centra "Super Vero 5"
PODACI O NAPADAČU
Radnici obezbeđenja na gradilištu hipermarketa "Super Vero" - sedmorica zaposlenika agencije "Pro-tech team"
TIP POVREDE
Potres mozga, fraktura nosne kosti, brojne kontuzije po glavi i telu
OPIS NAPADA

Dragan Dingarac (1980) je pokušao da spreči utovarivanje zemlje u kamion kada ga je napalo obezbeđenje. Kako Dingarac kaže za CINS, sedmorica pripadnika obezbeđenja su ga šutirali zadavši mu brojne povrede glave i tela. Krivičnom prijavom je obuhvaćen Đorđe Simić, zadužen za obezbeđenje gradilišta. Međutim, Drugo osnovno javno tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu smatrajući da nije moguće utvrditi da li je Dingarac upao u iskopani kanal i na taj način se povredio, da li su ga radnici obezbeđenja gurnuli u kanal ili su ga zaista napali i pretukli. Agencija koja je obezbeđivala gradilište nije želela da komentariše ovaj incident.
Tokom 2008. godine u više navrata su se sukobljavali radnici obezbeđenja gradilišta hipermarketa "Super Vero" na Voždovcu i stanari Vojvode Stepe 251 i Kostolačke 60. Dok su stanari protestovali zbog izgradnje "Super Vera" jer je, kako kažu, gradnja bila nelegalna, a taj prostor pripada njima, firma "Veropoulos" je tvrdila da ima sve potrebne dozvole.
Na mestu na kom se danas nalazi "Super Vero" nekada se nalazio parking, a u najavi je bilo i igralište za decu. Pored incidenata na gradilištu, stanari su nekoliko puta blokirali saobraćaj u ulici Vojvode Stepe, a kako su izvođači pokušali da grade i noću, organizovane su dvadesetčetvoročasovne straže da ih spreče.
U čestim sukobima 2008. godine povređeno je oko 20 osoba.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Skupštine stanara Vojvode Stepe 251 i Kostolačke 60 podnele su krivičnu prijavu protiv šefa radnika obezbeđenja, tužilaštvo odbacilo prijavu
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
8
Vreme napada: 26-11-2004

Ubijen ispred diskoteke "Sargon"

PODACI O ŽRTVI
Sreten Marković iz Meljaka, radnik obezbeđenja u pošti u Lazarevcu
MESTO NAPADA
Beograd, diskoteka “Sargon”
PODACI O NAPADAČU
Branko Lazić, radnik obezbeđenja diskoteke "Sargon"
TIP POVREDE
Smrt nakon pet hitaca u grudi, levu ruku i levu nogu
OPIS NAPADA

Branko Lazić (tada 23 godine) sedeo je u diskoteci "Sargon", koju je obezbeđivao. Jedan od gostiju kluba te večeri bio je Sreten Marković (28) i on je, prema rečima prisutnih, bio u alkoholisanom stanju. Marković se prvo raspravljao sa dvojicom nepoznatih mladića, koji su napustili diskoteku, a zatim je bez razloga udario Viktora Jevtovića, Lazićevog druga.

 

Tada je Lazić skočio na Markovića i udarao ga po glavi, leđima i vratu. Ostali radnici obezbeđenja su ubrzo razdvojili svog kolegu Lazića od Markovića. Jevtović, Lazić i njihov prijatelj Jovan Šainović napuštaju diskoteku. Ipak, ubrzo su se vratili i dok su automobilom prolazili pored diskoteke "Sargon" Lazić je tražio Šainoviću da zaustavi vozilo, jer je video Markovića. Lazić je naglo izašao iz auta i ispred kluba pucao u Markovića. Pogodio ga je pet puta u grudi, ruku i nogu. Sreten Marković je odmah preminuo.

 

Na suđenju za ovo ubistvo Viktor Jevtović je, u ulozi svedoka, prepričao da je Laziću nakon kritičnog događaja rekao: "Bane, ubio si čoveka", na šta je on odgovorio "Ko mu j*be mater". Branko Lazić se sada nalazi na izdržavanju zatvorske kazne. 

 

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Branko Lazić je osuđen na 11 i po godina zatvora pred Okružnim sudom u Beogradu.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
9
Vreme napada: 15-11-2011

Tuča u sedištu Vojvođanske partije

PODACI O ŽRTVI
Sanja Telarov, generalni sekretar Vojvođanske partije
MESTO NAPADA
Novi Sad, Sedište Vojvođanske partije
PODACI O NAPADAČU
Privatno obezbeđenje Miroslava Ninića, bivšeg predsednika Izvršnog odbora Vojvođanske partije
TIP POVREDE
Povreda tetiva
OPIS NAPADA

Sukob ličnog obezbeđenja Miroslava Ninića, predsednika Izvršnog odbora Vojvođanske partije i dugogodišnjeg člana G17 plus, koji se protivio izlasku stranke iz Ujedinjenih regiona Srbije, sa pristalicama odanim predsedniku stranke Aleksandru Odžiću. Do incidenta je došlo kada je Ninić u sedište došao sa svojim telohraniteljima nakon čega je nastala tuča. U tuči je povređena Sanja Telarov, generalni sekretar Vojvođanske partije koja je od ranije imala povredu noge, nakon čega je primljena u Klinički centar u Novom Sadu.

 

Do Ninića koji je ubrzo nakon ovog incidenta izbačen iz stranke novinari CINS-a nisu uspeli da dođu. U Vojvođanskoj partiji kažu da su podneli krivičnu prijavu ali ih nakon toga niko više nije kontaktirao. 

 

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Podneta krvična prijava ali slučaj nije dospeo na sud.
10
Vreme napada: 26-03-2008

Pretučen domar Zemunske gimnazije

PODACI O ŽRTVI
Ljubomir Predojević, domar Zemunske gimnazije
MESTO NAPADA
Beograd, Zemunska gimnazija
PODACI O NAPADAČU
Dragan Lalević i Zoran Ilić, zaposleni u firmi "PM PROTEKT", pripadnici obezbeđenja Zemunske gimnazije
TIP POVREDE
Lakše telesne povrede glave
OPIS NAPADA

"Imao sam svoj stan, kao domar, u gimnaziji. Oni (Dragan Lalević i Zoran Ilić) su mi kucali na vrata, ja sam otvorio i ponudio da uđu, misleći da ima nekih problema u školi. Seli su, delovalo je da su pod dejstvom alkohola i počeli su da me napadaju pitanjima - da li ja mrzim Hrvate i slično, što nije imalo nikakve logike. Zazvonio mi je telefon, krenuo sam u kuhinju da se javim. Zoran mi je izbio telefon iz ruke, nabio me je u ćošak kuhinje, dok je Dragan uzeo nož iz fioke i krenuo prema meni. Ja sam nekako uspeo da gurnem Zorana, koji je pao na ovog drugog, ja sam ih preskočio i kroz hodnik otrčao kod direktora u kancelariju, tamo je bio pomoćnik. Oni su onda uleteli unutra i tukli su me čime su stigli, čizmama, nogama, polomili su sto u toj kancelariji, udarali su me telefonom u glavu. Ja sam uspeo da pobegnem i da se zaključam u drugoj prostoriji, oni su me tražili i potom je došla policija."

 

Ovako je Ljubomir Predojević, sada penzionisani domar Zemunske gimnazije, za CINS prepričao dan kada su ga napala dva radnika obezbeđenja te gimnazije, Zoran Ilić i Dragan Lalević. Oni su tada bili zaposleni u preduzeću "PM PROTEKT", a nakon ovog incideta oni su suspendovani i otpušteni iz škole.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Lalević i Ilić su uslovno kažnjeni na po deset i sedam meseci zatvora, nakon tužbe podignute po službenoj dužnosti. Ljubomir nije želeo da pokreće privatnu tužbu i nije dobio nikakvu odštetu.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
123456789

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do septembra 2014., o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.