AktuelnoMini hidroelektrane

Vučić nije nadležan da rešava probleme malih hidroelektrana

04. okt 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; foto: printscreen / N1
Prema dokumentaciji do koje je CINS došao, građani koji se bore protiv malih hidroelektrana u Srbiji u dva navrata su se obraćali za pomoć predsedniku Srbije. Tako su 2013. godine pisali Tomislavu Nikoliću, a 2019. i Aleksandru Vučiću, ali im je oba puta rečeno da, prema Ustavu, predsednik nema ovlašćenja da se bavi tim problemom. Ipak, krajem septembra Vučić je preuzeo na sebe da reši problem, što sagovornici CINS-a karakterišu kao skupljanje političkih poena i izlazak iz njegovih ustavnih nadležnosti.

Sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem aktivisti udruženja Odbranimo reke Stare planine traže već dve godine – na protestima i tokom televizijskih gostovanja.

Do sastanka je najzad došlo krajem septembra 2019, a prema rečima jednog od lidera protesta koji je prisustvovao sastanku, Aleksandra Jovanovića Ćute, rešenje je ponudio lično Vučić. On je rekao da će predložiti Vladi da zabrani izgradnju malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima, kao i da će biti osnovana komisija koja će preispitati regularnost dosad izgrađenih elektrana.

Aktivisti su na vest različito reagovali – dok su jedni zadovoljni postignutim, drugi tvrde da problem MHE na ovaj način neće biti rešen, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) već pisao.

Osim dileme šta je postignuto sastankom, dovodi se u pitanje i da li je preuzimanje rešavanja problema od strane predsednika u skladu sa Ustavom.

Hvala vam što nas prenosite! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite. Više informacija OVDE.

Naime, CINS je došao do dokumentacije iz koje se vidi da su različite grupe građana ranijih godina tražile od predsednika Tomislava Nikolića, a onda i Vučića, da reše probleme u vezi sa MHE, ali su od Generalnog sekretarijata predsednika Republike oba puta dobili odgovor da, prema Ustavu, to nije u nadležnosti predsednika.

Aktivisti su želeli da razgovaraju sa Vučićem i kad je bio potpredsednik Vlade u oktobru 2013. godine.

Predsednikova ovlašćenja

Aktivista Aleksandar Drašković kaže da se za problem malih hidrocentrala na području Jošaničke banje 2013. godine bezuspešno obraćao opštini i državnim institucijama, zbog čega je poslao dopis tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću. Krajem oktobra te godine od Generalnog sekretarijata mu je stigao odgovor u kom se navodi:

„Nadležnosti predsednika Republike utvrđene su Ustavom Republike Srbije. Prema Ustavu, predsednik Republike nema ovlašćenja da postupa po Vašoj molbi“. Dokument je potpisao generalni sekretar Nenad Jeveremović, a Drašković je upućen na Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koje je bilo nadležno za rešavanje ovog pitanja.

Isti odgovor je u maju 2019. dobio i Danilo Radivojević, predsednik mesne zajednice Gradac, blizu Valjeva, jer se Vučiću javio sa peticijom za obustavu izgradnje MHE na reci Kruševici. Tada je dopis potpisao generalni sekretar Nikola Selaković, a Radivojević je upućen na nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Opštinu Raška.

Aleksandar Drašković, foto: CINS

Na pitanje šta misli o tome što je Vučić odlučio da se ovoga puta sastane sa aktivistima, Drašković je ocenio da je motiv skupljanje političkih poena.

„Ovo je još jedan dokaz da kada su u pitanju predizborne aktivnosti i sama politika, sve funkcioniše. Onda može da se odjednom proglasi nadležnim”, objašnjava on.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović rekao je za CINS da je spisak nadležnosti predsednika jasan i da nema govora o bavljenju pitanjem malih hidroelektrana, te da Vučić radi mimo svojih nadležnosti.

„Vlada utvrđuje i vodi politiku zemlje, politika je najširi pojam, ona je između ostalog i ona koja se tiče malih hidroelektrana, predsednik tu nema šta da traži”, objašnjava Jovanović.

On ističe da predsednik nema nikakva posebna ovlašćenja i da, kada se uporede mandati Nikolića i Vučića, stiče se utisak ili da Nikolić nije radio, a imao je ovlašćenja, ili da Vučić obavlja poslove koji mu nisu dodeljeni Ustavom.

Sa njim se slaže Zoran Ivošević, bivši predsednik Društva sudija Srbije, sada sudija u penziji i član Političkog saveta Demokratske stranke, koji navodi da ne može jedan čovek da obavlja sve tri vlasti. Ističe da svako ima pravo da se obrati predsedniku, jer nije u obavezi da poznaje pravo, ali je njegovo da kaže da nije nadležan.

„To nije u skladu sa Ustavom, nije u skladu sa zakonom, ali on vrši vlast i svoju i tuđu”, objašnjava Ivošević.

Generalni sekretarijat predsednika Republike nije odgovorio na pitanje CINS-a.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlada
Vlada
04 okt 2019 13:51

Predsednik države nije nadležan, ali predsednik stranke (SNS) jeste. Ustvari kao predsednik stranke ima sav legitimitet da skuplja političke poene raznim akcijama. Jedini problem (ne mali) je da to ne sme da radi u radno vreme kao Predsednik Srbije. To se zove funkcionerska kampanja i nije dozvoljena zakonom. Nakon isteka Predsednikovog radnog vremena, Vučić kao šef stranke može da okupi svoje SNS članove i goste (Ana) i kaže učinite svako u svoj nadležnoti šta treba da se problem malih hidroelektrana reši jer će nam (meni) to doneti dobre političke poene. Dakle „može“, ali van radnog vremena. Kao Predsednik MORA da svima kaže da nije nadležan. Pošto nam Ustavni sud ćuti kao zaliven ostaje i otvoreno pitanje da li Predsednik države može da bude u nekoj stranci, ako treba, kako Ustav kaže, da predstavlja SVE građane Srbije i da izražava državno jedinstvo Republike Srbije. Predhodnik je imao toliko morala da se iz stranke isčlani kada je preuzeo funkciju Predsednika. To mu danas dođe deficitarna roba u Srbiji.

Nenad
Nenad
04 okt 2019 21:48

Nije nadležan ni da rešava CHF Kredite.

Todor Čačak
Todor Čačak
05 okt 2019 20:25

Svake godine dolazi 5 oktobar.

Tagovi

Povezano