AktuelnoMini hidroelektrane

Vučić i aktivisti na sastanku postigli dogovor koji ne rešava problem

02. okt 2019.
Obraćanje novinarima posle sastanka; foto: printscreen / N1
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo ni da razgovara o zabrani izgradnje svih malih hidroelektrana sa udruženjem „Odbranimo reke Stare planine", iako je to bio zahtev boraca za reke. Umesto toga obećao je da će predložiti zabranu gradnje u zaštićenim područjima, kao i osnivanje komisije koja će prekontrolisati već izgrađene hidroelektrane.

Predstavnici udruženja Odbranimo reke Stare planine sastali su se u nedelju sa Aleksandrom Vučićem na Andrićevom vencu kako bi dogovorili rešenje problema malih hidroelektrana (MHE). Sastanku su prisustvovali i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor Javno vodoprivrednog preduzeća Srbijavode Goran Puzović i državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Aleksandar Jovanović – Ćuta iz Odbranimo reke Stare planine kaže da je Vučić na početku sastanka odbacio njihov zahtev da se zaustavi gradnja MHE na celoj teritoriji Srbije, bez obzira da li se nalaze u zaštićenom ili nezaštićenom području.

„On (Vučić) je to racionalno postavio odmah na startu: šta ako zaustavimo ovog momenta gradnju svuda i rad svih, koliko je to para, koliko će to da košta državu. To je pitao Antića, mada više je bilo retoričko pitanje“, prepričava Jovanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta; foto:CINS

Umesto toga, Vučić je najavio da će u toku ove nedelje predložiti da se zabrani dalja izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, što su danas ministri Antić i Goran Trivan ponovili na otvaranju dva međunarodna sajma.

Jovanović je zadovoljan ishodom sastanka i „velikom pobedom”, jer smatra da nije bilo realno očekivati da predsednik kaže da se sada sve zabranjuje i ruši.

Sa druge strane, u Savezu mesnih zajednica Stare planine, organizaciji koja se takođe bori protiv izgradnje MHE, ali se u poslednje vreme udaljila od aktivnosti pokreta koji predvodi Jovanović, smatraju da nije dogovoreno ništa što već ranije nije bilo najavljivano. Dragana Božinović iz Saveza smatra da je veliki propust što na sastanak nisu bili pozvani ljudi „koji se već 40 godina bave ovom temom”. Za nju predstavljaju jasan signal reči ministra Antića da Srbija nije iskoristila hidroenergetski potencijal i da će nastaviti da ide u tom pravcu.

„Na tom sastanku je trebalo da se ode korak dalje i da se traži zabrana i na zaštićenim i nezaštićenim delovima, na nezaštićenim je i osetljivije pitanje“, rekla je Božinović za CINS.

CINS je ranije otkrio da se i kod izgradnje MHE van zaštićenih područja ne poštuju propisi i ugrožava životna sredina. Tako je u Bosilegradu inspekcija pronašla da MHE nisu imale uslove zaštite prirode, dok je u podnožju Kopaonika „samovolja pojedinih investitora” naštetila Jošaničkoj reci.

O sudbini malih hidroelektrana koje su izgrađene na području koje nije zaštićeno će se odlučivati kada se ispitaju procedure u kojima su odobrene dozvole i obavljena gradnja, rekao je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

„Zabrana gradnje u zaštićenim područjima će biti sprovedena u potpunosti, bez obzira na režim zaštite”, objasnio je.

Gde (ni)je dozvoljena gradnja

Prema sadašnjim propisima, zaštićeno područje ima tri stepena zaštite. Prema Uredbi o režimima zaštite, u prvom stepenu zaštite zabranjuje se izgradnja bilo kakvog objekta i aktivnosti, osim naučnih istraživanja, kontrolisanih poseta i sprečavanja prirodnih nepogoda.

više

Nakon sastanka najavljeno je osnivanje komisije koja će proveriti da li ovakve ili slične probleme imaju već izgrađene MHE.

Prema rečima Ratka Ristića, koji je takođe prisustvovao sastanku u zgradi Predsedništva, dogovoreno je da Vlada u saradnji sa resornim ministarstvima formira takav kontrolni mehanizam za izdate dozvole, način rada MHE i neke buduće zahteve za izgradnju MHE. Jovanović dodaje da će kontrolno telo činiti predstavnici resornih ministarstava, nezavisni stručnjaci i aktivisti.

Jedan od aktivista iz Jošaničke banje Aleksandar Drašković takođe smatra da nije postignut iskorak u pravcu zaštite reka.

„Za vreme Tita je napravljen model ‘ako nešto hoćeš da ostaviš nerešenim, onda obrazuješ komisiju’, tako da ni ta komisija neće biti ništa drugo nego bacanje prašine u oči pred jedan predizborni ciklus“, objašnjava Drašković.

Podsetimo, udruženje Odbranimo reke Stare planine je na protestu održanom 21. septembra istaklo zahteve da se zabrani gradnja MHE na svim zaštićenim i nezaštićenim područjima, kao i da se sruše nelegalno sagrađeni objekti.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

14. mar 2024.
Nakon krivične prijave podnete protiv investitora male hidroelektrane Zvonce u selu Rakita, kod Pirota, Tužilaštvo je zatražilo veštačenje. Zavod za zaštitu prirode Srbije je za potrebe veštačenja izvršio analize na Rakitskoj reci i ustanovio da u jednom delu nekih zaštićenih vrsta više nema.
07. mar 2024.
U 2023. godini Elektroprivreda Srbije (EPS) isplatila je više od 216,8 miliona evra za struju iz obnovljivih izvora. CINS analizira kome je otišlo najviše novca.
07. mar 2024.
Iako su prethodnih godina male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije, dobijale milione evra od države za proizvedenu struju, prošle godine se to nije desilo. Od njih deset, na spisku isplata je ostala samo jedna.
25. jan 2024.
Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije bilo tačno. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.