AktuelnoSrbija

Vršac novi centar šverca cigareta

10. avg 2010.
Zbog sumnje da su pokušali da prokrijumčare cigarete na graničnom prelazu Vatin uhapšeni su Marko Popović (1969) iz Ritiševa, Jovan Kovač (1988), Jovan Mesaroš (1975) i Igor Munćan (1988), svi iz Velikog Središta, kod kojih je pronađeno švercovanih cigareta u vrednosti od preko 1,5 miliona dinara

Grupa je preko granice sa Rumunijom pokušala da prenese ukupno 39 kartona sa 1900 boksova „fast“ cigareta sa srpskim akciznim markicama, saopštio je MUP Srbije. Krajem juna je takođe kod Vršca, u Kusiću, policijskim pretresom jednog stana i prostorija pronađeno 1222 boksa cigareta, ali strane proizvodnje, o čemu je CINS već pisao. Ukupna vrednost tada zaplenjenih cigareta je bila veća od milion dinara. U aprilu ove godine, policija je takođe u jednom kamionu beogradskih registarskih oznaka na graničnom prelazu Vatin kod Vršca otkrila 50 hiljada boksova švercovanih cigareta, i ta tri slučaja su ujedno i najveće zaplene cigareta tokom ove godine.

U februaru i aprilu je na graničnom prelazu sa Mađarskom na Bačkom Bregu u nekoliko manjih zaplena, pronađeno ukupno nešto više od osam hiljada paklica, na Kelebiji u junu oko 5 hiljada paklica, a na granici sa Bugarskom na Gradini zabeležen je samo jedan slučaj šverca 500 paklica cigareta. Međutim, sve te zaplene predstavaljale su neorganizovan šverc cigareta i to najčešće putem švercerskih autobusa i vozila. Poslednji slučajevi šverca cigareta u blizini Vršca ka granici sa Rumunijom govore da je na delu ipak organizovana mreža švercera, koja koristi granicu sa Rumunijom kao najslabiju ulaznu tačku Evropske unije.

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je prilikom zaplene 50 hiljada boksova na prelazu Vatin u aprilu ove godine izjavio je tada da se šverc cigareta u poslednje vreme odvija uglavnom preko rumunske granice. Prema njegovoj proceni, to je bila najveća zaplena cigareta u poslednjoj deceniji. U svim ovim akcijama su zajedno učestvovale srpska i rumunska policija na osnovu trilateralnog sporazuma koji su potpisale Srbija, Rumunija i Bugarska, a u cilju pojačane kontrole granica u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno šverca cigareta. Dačić je prilikom potpisivanja tog sporazuma u julu ove godine posebno govorio o novom švercu cigareta, kao i da je ovaj region izložen dvostrukom putu narkotika ka državama EU, i to uglavnom heroina i kokaina.

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije Vasil Blagea je prilikom potpisivanja sporazuma rekao da je saradnja dve policije veoma značajna u suzbijanju organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, kao i šverca cigareta. On je tada posebno izdvojio problem ilegalnog šverca cigaretama, koji će, nakon donošenja uredbe od strane rumunske Vlade, više biti okrenut ka granici na kopnu i preko Dunava. Sudeći, prema jučerašnjoj zapleni, šverc cigareta ne jenjava.

A Evropska unija je sa druge strane upravo sredinom prošlog meseca krenula u odlučnu borbu protiv šverca cigareta. Evropska komisija i duvanska kompanija „Britiš ameriken tobako” najavili su saradnju na suzbijanju ilegalne trgovine cigaretama, zbog koje države Evropske unije gube 10 milijardi poreskih prihoda godišnje. Prema dogovoru EK i BAT, duvanska kompanija će uložiti 134 miliona evra u narednih 20 godina u budžet EU, a novac će biti upotrebljen za suzbijanje ilegalne trgovine cigaretama. Evropski komesar za poreze, carine i borbu protiv prevara, Algirdas Šemeta, ocenio je tada da najveće količine falsifikovanih i nedeklarisanih cigareta pristižu iz Rusije, Ukrajine, Moldavije, Belorusije i Kine, ali i da je poslednjih godina zabeležen porast broja ilegalnih proizvođača cigareta unutar EU.

Šverc cigareta je unosan biznis, pre svega zbog toga što su cene duvana na tržištu EU izuzetno visoke. U Nemačkoj na primer, paklica cigareta košta između četiri i pet evra, dok u Velikoj Britaniji cigarete koštaju između pet i 7,5 funti. Najjevtinije cigarete na tržištu zapadne Evrope, prema pisanju „Politike“, mogu se kupiti u Luksemburgu gde koštaju oko 3,5 evra po paklici.

Cigarete iz švercerskih izvora prodaju se na crnom tržištu upola cene, što je i dalje dovoljno da krijumčari ostvare velike zarade.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

11. apr 2014.
Crna Gora je sada ponovo zemlja koja švercuje cigarete. Logistička baza za šverc cigareta tokom 2012. i 2013. godine bilo je malo ostrvo nedaleko od Budve na kojem su bili smešteni šverceri iz Italije tokom boravka u Crnoj Gori
09. mar 2013.
Kriminalana grupa Antona Stanaja, koji je u petak ubijen u Sudanu, uspela je da u privatizaciji u Srbiji kupi više preduzeća nego Šarićev narko kartel. Pri tome su partnerstva sklapali sa uticajnim biznismenima i političarima. Srpsko tužilaštvo nikada nije istražilo ove poslove
30. jun 2010.
Skorašnje „rekordne“ zaplene cigareta u Srbiji i Bugarskoj pokazuju da se u regionu i dalje švercuju cigarete. Pre samo četiri dana pretresom stana i prostorija u Kusiću kod Vršca, policija je pronašla ukupno 1222 boksa cigareta strane proizvodnje. Ukupna vrednost pronađenih cigareta je nešto više od milion dinara
16. okt 2009.
Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon svedočenja Kneževića razmišlja o proširivanju i pokretanju novih krivičnih postupaka