AktuelnoSrbija

Ratko Knežević svedočio o duvanskoj mafiji

16. okt 2009.
Ratko Knežević: "Imam dokaze o sprezi mafije i države"
Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon svedočenja Kneževića razmišlja o proširivanju i pokretanju novih krivičnih postupaka

Informacije dobijene tokom saslušanja Ratka Kneževića, nekadašnjeg bliskog saradnika crnogorskog premijera Mila Đukanovića, tužilaštvo će iskoristiti za proširenje postojećih krivičnih postupaka, ali se otvara mogućnost i za pokretanje novih, navodi se u saopštenju specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića.

Knežević je u protekla tri meseca, tokom pojavljivanja u medijima, tvrdio da se na čelu duvanskog kartela u Srbiji nalazi Stanko Subotić, zvani Cane, te da je švercom cigareta ostvario dobit od 300 miliona evra. Iznoseći podatak da je Subotić u svom vlasništvu imao i ’vojno krilo’ spremno da ubije za malo novca, Knežević je optužio Subotića kao organizatora najmanje devet ubistava: Vanje Bokana, Radovana Stojičića Badže, Jusufa Bulića, Gorana Žugića, Darka Raspopovića, Milana Rajkovića, Blagoja Sekulića i Duška Jovanovića.

Kao svedok, Knežević se našao i na Županijskom sudu u Hrvatskoj, gde je za ubistvo Ive Pukanića, vlasnika nedeljnika ’’Nacional’’, optužio, po njegovim rečima, duvansku hobotnicu: Stanka Subotića i Mila Đukanovića.

Ovaj nekadašnji predstavnik crnogorske trgovinske misije u Vašingtonu, dao je izjavu i italijanskoj Direkciji za borbu protiv mafije, gde je između ostalog, doveo u vezu šverc cigareta u Crnoj Gori sa ’’pranjem novca’’ preko firmi ’’Codex’’ iz Linheštajna i ’’Dulwich’’ sa Kipra, za koje je ustanovljeno da ih je kontrolisao Stanko Subotić.

U Italiji je podignuta optužnica prema kojoj je utvrđeno da je Milo Đukanović, zajedno sa svojim ministrima, stvorio sistem naplate taksa na švercovane cigarete. Za uzvrat, italijanske kriminalne organizacije dobile su celu infrastrukturu luka Zelenika i Bar, kao i zaštitu policijskih i carinskih službi Crne Gore. Međutim, suđenje crnogorskom premijeru pred italijanskim sudom odloženo je do prestanka imuniteta. Stanko Subotić je u italiji optužen kao tvorac sistema za ’’pranje novca’’, koji je korišćen tokom skoro deset godina ilegalne trgovine cigareta.

Tokom 2003. godine policija Srbije je sprovela tajnu akciju ’’Mreža’’ u kojoj je Stanko Subotić označen kao jedan od glavnih švercera cigareta na ovim prostorima. Juna 2007.godine uhapšeno je osmoro članova ove kriminalne grupe, dok je za Subotićem raspisana Interpolova poternica. Iako je uhapšen u Rusiji, za samo nešto više od mesec dana, rusko Generalno tužilaštvo donelo je odluku o oslobađanju, a na osnovu Evropske konvencije o zastarelosti. Danas se Subotiću sudi u odsustvu.

O detaljima istrage o duvanskoj mafiji u javnost je prvi izašao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

09. mar 2021.
Cilj objavljivanja fotografija na konferenciji za medije u subotu je utvrđivanje identiteta, rekli su iz Tužilaštva za organizovani kriminal za CINS. Advokat Sead Spahović kaže da je tužilac neprikosnoven u istrazi, ali i da je objavljivanje fotografija znak da mu nedostaju dokazi i da je u istragu ušao prerano.
18. jul 2014.
Biznismen Stanko Subotić oslobođen je jer su se pojavili novi dokazi, ali i zato što je deo optužbi odbačen zbog zastarelosti
18. jul 2014.
Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas kontroverznog biznismena Stanka Subotića optužbi da je švercovao cigarete tokom 1995. i 1996.
11. apr 2014.
Crna Gora je sada ponovo zemlja koja švercuje cigarete. Logistička baza za šverc cigareta tokom 2012. i 2013. godine bilo je malo ostrvo nedaleko od Budve na kojem su bili smešteni šverceri iz Italije tokom boravka u Crnoj Gori