AktuelnoSrbija

Šverc cigareta i dalje aktuelan

30. jun 2010.
Skorašnje „rekordne“ zaplene cigareta u Srbiji i Bugarskoj pokazuju da se u regionu i dalje švercuju cigarete. Pre samo četiri dana pretresom stana i prostorija u Kusiću kod Vršca, policija je pronašla ukupno 1222 boksa cigareta strane proizvodnje. Ukupna vrednost pronađenih cigareta je nešto više od milion dinara

Pretres su izvršili policijski službenici Regionalnog centra prema Rumuniji, a na osnovu naredbe istražnog sudije Osnovnog suda u Vršcu. Cigarete su privremeno oduzete, a protiv S.S. biće podneta krivična prijava da se bavila nedozvoljenom trgovinom, saopštio je MUP.

U aprilu ove godine, policija je takođe prilikom redovne kontrole, u jednom kamionu beogradskih registarskih oznaka otkrila 50 hiljada boksova cigareta bez akciznih markica i bar kodova. Cigarete su pronašli takođe pripadnici Regionalnog centra policije prema Rumuniji u Vršcu, na graničnom prelazu Vatin, u saradnji sa Upravom carina. Procenjena vrednost robe je iznosila 300.000 evra. Prema procenama MUP-a cigarete su bile namenjene tržištu Albanije. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je tada da se šverc cigareta u poslednje vreme odvija uglavnom preko rumunske granice. Prema njegovoj proceni, to je bila najveća zaplena cigareta u poslednjoj deceniji.

Bugarska policija je nedavno zaplenila rekordnu količinu cigareta, ukupno 2,2 miliona paklica pronađenih na tri lokacije, u Plovdivu, Asenovgradu i Sadovu, u kući i magacinima jednog bračnog para. Oduzete cigarete su sa starim akciznim markicama, a njihova ukupna vrednost bila je preko tri miliona evra.


Nakon što je Bugarska država odlučila da poveća akcize na duvan i duvanske prerađevine, u toj zemlji je šverc cigareta naglo porastao. Šverceri su posebno zainteresovani za cigarete srpskih, makedonskih i moldavskih proizvođača, cigarete nepoznatog porekla, kao i duvanske prerađevine sa isteklim rokom upotrebe.
 

Inače, devesetih godina za vreme režima Slobodana Miloševića, šverc cigareta je u regionu bio posao u kojem je učestvovala država, a o tome je CINS pisao u tekstovima koji se bave švercom cigareta u Crnoj Gori. Danas, nema pouzdanih informacija, niti dokaza da se u ovom poslu nalaze državni organi, kao što je to bilo pre dve decenije, iako se povremeno u nekim maloprodajama po Srbiji mogu pronaći cigarete bez akciza. To govori da u Srbiji sigurno postoje organizovane kriminalne grupe koje se bave ovim švercom.

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano