AktuelnoCOVID-19

Vlada odbila da dostavi CINS-u tajni zaključak koji reguliše nabavku medicinske opreme

30. apr 2020.
Zgrada Vlade Srbije; foto: N1
Vlada Srbije odbila je da dostavi CINS-u kopiju strogo poverljivog zaključka nakon čijeg donošenja su obustavljene javne nabavke medicinske opreme Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). U odgovoru Generalnog sekretarijata Vlade CINS-u stoji da u ovom slučaju zaštita interesa države preteže nad interesom javnosti za pristup informacijama.

Vlada Srbije odbila je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u kojem smo zatražili kopiju Zaključka SP 05 Broj: 00-96/2020-1 kao i sve informacije koje se u tom dokumentu navode, a koje se tiču nabavke medicinske opreme u toku vanrednog stanja.

Sredinom aprila CINS je otkrio da su dve javne nabavke pokrenute 12. i 13. marta, kojima je predviđena kupovina velikih količina zaštitnih maski, naočari, sredstava za dezinfekciju i slično, obustavljene po donošenju zaključka Vlade.

Nakon saznanja da je reč o strogo poverljivom dokumentu, ali i neodgovaranja na pitanja Vlade i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), novinari CINS-a uputili su zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja Vladi.

Umesto odgovora, stiglo nam je Rešenje o odbijanju zahteva. Naime, Generalni sekretarijat Vlade konstatovao je da CINS-ov zahtev ne traži da se određena informacija od javnog značaja učini dostupnom, već je zahtev za dostavljanje dokumenta.

Takođe, kao razlog da ne dostavi kopiju zaključka, navodi da je ovaj dokument Vlada donela 15. marta, na 223. sednici, te da mu je tada određen stepen tajnosti „strogo poverljivo“ jer bi „otkrivanje sadržanih informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost imale za posledicu izuzetno ozbiljno ugrožavanje interesa Republike Srbije“.

„Generalni sekretarijat Vlade smatra da je legitiman pretežniji interes zaštita interesa države u odnosu na interes za pristup informacijama“, ističe se u odgovoru.

Podsetimo, na konferenciji Kriznog štaba 15. aprila, na pitanje CINS-a kako Srbija nabavlja zaštitnu opremu u vreme pandemije korone, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da država to radi na najbolji mogući i najbrži način.

„To je način koji spasava zdravlje ljudi, ljudske živote i mi ćemo sve uraditi da svima koji postavljaju to pitanje nabavkom te opreme pomognemo, spasemo, da nemaju komplikacije, želimo da ostanu živi da sutra mogu da nam sude o tome kako smo i šta smo nabavili i da li smo pomogli njima i da li smo pomogli ostalima“, obrazložio je Lončar.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bojan
Bojan
16 dec 2021 16:04

da li je pokrenut upravni spor?

Povezano

06. apr 2023.
Za izgradnju vrtića u Bariču, posao vredan oko 200 miliona dinara, nadmetalo se nekoliko firmi, ali je postupak više puta prekidan. CINS otkriva kako je Miroslav Čučković, u to vreme predsednik opštine Obrenovac, organizovao sastanak i promenio tok nabavke. Više od godinu dana kasnije, roditelji i dalje čekaju vrtić.
17. sep 2021.
Firma Moskito ADV godinama sarađuje sa Srpskom naprednom strankom, a nedavno je po hitnom postupku od Grada Beograda dobila posao informisanja građana o vakcinaciji. Za konkurenciju je imala samo svog dugogodišnjeg poslovnog partnera.
29. apr 2021.
Predsednik Vlade Vojvodine i član Predsedništva SNS-a Igor Mirović prihodovao je od Telekom Srbije najmanje 192 hiljade evra na osnovu zakupa poslovnog prostora u centru Novog Sada. Skoro trećina od toga isplaćena mu je pre nego što je poslovnica otvorena. Na osnovu anonimne prijave u kojoj su iznete sumnje u nezakonitost ovog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. Prijava je odbačena, a CINS je grafički prikazao probleme u postupku i, prema rečima našeg sagovornika, kršenje Zakona o javnim nabavkama.
29. apr 2021.
Igoru Miroviću, predsedniku Vlade Vojvodine i članu Predsedništva SNS-a, Telekom Srbija je isplatio najmanje 192 hiljade evra za zakup poslovnog prostora u centru Novog Sada, od čega skoro trećinu pre nego što je poslovnica uopšte otvorena. Zbog sumnji u nezakonitost čitavog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. CINS otkriva probleme u postupku, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom zaobišao proceduru javne nabavke.