AktuelnoCOVID-19

Vlada odbila da dostavi CINS-u tajni zaključak koji reguliše nabavku medicinske opreme

30. apr 2020.
Zgrada Vlade Srbije; foto: N1
Vlada Srbije odbila je da dostavi CINS-u kopiju strogo poverljivog zaključka nakon čijeg donošenja su obustavljene javne nabavke medicinske opreme Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). U odgovoru Generalnog sekretarijata Vlade CINS-u stoji da u ovom slučaju zaštita interesa države preteže nad interesom javnosti za pristup informacijama.

Vlada Srbije odbila je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u kojem smo zatražili kopiju Zaključka SP 05 Broj: 00-96/2020-1 kao i sve informacije koje se u tom dokumentu navode, a koje se tiču nabavke medicinske opreme u toku vanrednog stanja.

Sredinom aprila CINS je otkrio da su dve javne nabavke pokrenute 12. i 13. marta, kojima je predviđena kupovina velikih količina zaštitnih maski, naočari, sredstava za dezinfekciju i slično, obustavljene po donošenju zaključka Vlade.

Nakon saznanja da je reč o strogo poverljivom dokumentu, ali i neodgovaranja na pitanja Vlade i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), novinari CINS-a uputili su zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja Vladi.

Umesto odgovora, stiglo nam je Rešenje o odbijanju zahteva. Naime, Generalni sekretarijat Vlade konstatovao je da CINS-ov zahtev ne traži da se određena informacija od javnog značaja učini dostupnom, već je zahtev za dostavljanje dokumenta.

Takođe, kao razlog da ne dostavi kopiju zaključka, navodi da je ovaj dokument Vlada donela 15. marta, na 223. sednici, te da mu je tada određen stepen tajnosti „strogo poverljivo“ jer bi „otkrivanje sadržanih informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost imale za posledicu izuzetno ozbiljno ugrožavanje interesa Republike Srbije“.

„Generalni sekretarijat Vlade smatra da je legitiman pretežniji interes zaštita interesa države u odnosu na interes za pristup informacijama“, ističe se u odgovoru.

Podsetimo, na konferenciji Kriznog štaba 15. aprila, na pitanje CINS-a kako Srbija nabavlja zaštitnu opremu u vreme pandemije korone, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da država to radi na najbolji mogući i najbrži način.

„To je način koji spasava zdravlje ljudi, ljudske živote i mi ćemo sve uraditi da svima koji postavljaju to pitanje nabavkom te opreme pomognemo, spasemo, da nemaju komplikacije, želimo da ostanu živi da sutra mogu da nam sude o tome kako smo i šta smo nabavili i da li smo pomogli njima i da li smo pomogli ostalima“, obrazložio je Lončar.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bojan
Bojan
16 dec 2021 16:04

da li je pokrenut upravni spor?

Tagovi

Povezano