AktuelnoIstraživačke pričeCOVID-19

Medicinska oprema i RFZO: tajni zaključak Vlade i nevidljive nabavke

15. apr 2020.
Medicinska oprema u magacinu Milšped Group u Krnješevcima; foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll
Nakon tajnog zaključka Vlade od 15. marta, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) prestao je sa javnim nabavkama velike količine medicinske opreme - maski, rukavica, mantila, zaštitnih naočara i ostalog. Iako se nabavke više ne objavljuju, Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Aleksandra Vučića, za CINS kaže da nabavka respiratora i druge medicinske opreme ide isključivo preko ove institucije. Dok Vlada i RFZO ne odgovaraju na pitanja CINS-a, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti kaže da je skrivanje informacija loše jer se radi o novcu poreskih obveznika, ali i poverenju građana u vlast.

U danima uoči proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, građani su uglavnom bili zaokupljeni vestima o širenju virusa korona i merama koje će država preduzeti kako bi zaustavila epidemiju.

Baš tih dana ispod radara javnosti su prošle nabavke čiji ishod će nagovestiti kasniju, ako ne tajnu, a ono nedovoljno transparentnu kupovinu preko potrebne medicinske opreme.

Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) pokrenuo je 12. i 13. marta dve javne nabavke.

Prvom je trebalo da kupi sanitetski potrošni materijal – sredstva za dezinfekciju, šest miliona hirurških maski, šest miliona pari hirurških rukavica, šest miliona rukavica za jednokratnu upotrebu i po tri miliona kapi i kaljača.

U obaveštenju o pokretanju postupka navodi se da su zdravstvene ustanove informisale RFZO da postoji opasnost po redovno pružanje zdravstvene zaštite pacijentima.

„(…) Postoji poremećaj u isporuci vitalnog sanitetskog potrošnog materijala od strane dobavljača sa kojima (ustanove) imaju zaključen ugovor, budući da je isporuka do daljnjeg obustavljena, jer je od 31.12.2019. godine na teritoriji NR Kine proglašena epidemija „korona“ virusa, te je obustavljen rad i uvedeno vanredno stanje u regionima gde se nalaze sedišta i fabrike kooperanata koji proizvode predmetni materijal“ – piše u obaveštenju.

Druga nabavka je pokrenuta dan kasnije, nakon što je Vlada Srbije COVID-19 proglasila zaraznom bolešću. Da bi se sprečilo njeno širenje, RFZO je, između ostalog, pokušao da dođe do više od 132 hiljade maski sa filterom, skoro 33 hiljade jednokratnih kombinezona, više od 23 hiljade jednokratnih mantila, isto toliko zaštitnih naočari i manji broj vizira.

Obe nabavke, ukupne procenjene vrednosti više od 1,4 milijardi dinara ili oko 12,3 miliona evra, trebalo je da budu sprovedene u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Ovakav postupak je rezervisan za hitne nabavke, jer podrazumeva brže rokove.

Kao potencijalni ponuđači planirane su firme Galenika pharmacia, njena ćerka firma Galenika Tehnoplast i firma MBS Tehno. Oliver Stanisavljević je tehnički direktor Galenika pharmacia, ali i vlasnik firme MBS Tehno, za koju je novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) rekao da ne radi. Stanisavljević pretpostavlja da je RFZO nameravao da pozove firme koje „imaju u svojoj bazi podataka koji su nekad radili sa njima, bili njihovi dobavljači i tako dalje“.

Međutim, već 16. marta, dan nakon proglašenja vanrednog stanja, RFZO je nabavke obustavio. U odlukama ove institucije se navodi da je obustavi prethodio Vladin zaključak sa oznakom strogo poverljivo – Zaključak SP 05 Broj: 00-96/2020-1 od 15.3, a u vezi sa virusom korona. (obustava 1. i 2. jn)

Nakon ovoga, na sajtu RFZO nije objavljena nijedna nabavka ove opreme.

Aleksandar Vučić u obilasku opreme
Obilazak magacina sa medicinskom opremom u Krnješevcima; foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija pretpostavlja da je Vlada tim Zaključkom donela odluku kojom se odstupa od opšteg režima javnih nabavki tokom vanrednog stanja.

„Pretpostavljam da je Vlada rešila da nabavku sprovede na neki drugi način, tako što neće primeniti pregovarački postupak već će se obratiti direktno prodavcima i od njih kupiti potrebnu robu bez primene ikakvih daljih procedura”, objašnjava Nenadić za CINS.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, dodaje, postupak nabavke ne mora da se primeni ukoliko je neophodno da se ona sprovede radi zaštite života građana u slučajevima elementarnih nepogoda. Međutim, taj izuzetak treba tumačiti veoma usko i premenjivati ga samo kada nema mogućnosti da se sprovede bilo koji drugi postupak a da to ne ugrozi život stanovništva, ukazuje Nenadić.

On kaže i da se postavlja pitanje da li je bilo neophodno prekinuti već započeti postupak nabavke, kao i potrebnu robu kupovati u proceduri koja ne podrazumeva objavu informacija na Portalu javnih nabavki.

Na pitanja CINS-a šta je konkretno uređeno Zaključkom Vlade i kako Srbija sada nabavlja opremu, nisu nam odgovorili ni iz Vlade ni iz RFZO.

Jedine informacije dolaze od funkcionera – najviše predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obilazeći opremu u magacinu kod Stare Pazove pre deset dana, Vučić je rekao da je za respiratore i drugu medicinsku opremu potrošeno 370 miliona evra.

Prema podacima iz Službenog glasnika, RFZO je na osnovu upotrebe sredstava iz tekuće budžetske rezerve od početka vanrednog stanja do sada prebačeno oko 37,6 milijardi dinara ili oko 320 miliona evra. Novac je prosleđivan radi ublažavanja posledica korone, bez daljeg objašnjenja za šta konkretno, a prvobitno je bio namenjen Republičkoj direkciji za imovinu, Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjem i različitim ministarstvima.

„Kada slušam predsednike nekih velikih zemalja koji imaju po 300 i 400 miliona stanovnika, kada kažu: ’Dostavili smo tri miliona maski’, pa mi smo dovezli u zemlju preko 30 miliona maski, a imamo kupljenih još 50 miliona. Govorim o hirurškim maskama, a epidemioloških smo dovukli oko 13 miliona. Zaštitnih rukavica oko 12 miliona”, izjavio je tada Vučić.

Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Vučića, u odgovoru CINS-u tvrdi da se svi respiratori i medicinska oprema nabavljaju isključivo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

To delimično potvrđuje i Oliver Stanisavljević koji kaže da, iako je nabavka prekinuta, Galenika pharmacia trenutno snabdeva maskama RFZO, a to rade i „50 različitih firmi iz drugih oblasti”.

„Prekinuta je (nabavka) zbog vanrednog stanja i zbog drugačijih vidova dobavljanja. Vidite na televiziji šta se dešava, država je ušla u proizvodnju maski i ostale zaštitne opreme”, objašnjava Stanisavljević.

Bez obzira na izjave u medijima, Nemanja Nenadić kaže da je glavni problem nedostatak zvaničnih informacija o tome šta je i po kojoj ceni nabavljeno, a šta nedostaje:

„To je veoma loše, ne samo sa stanovišta transparentnosti javnih nabavki i staranja o novcu poreskih obveznika, već je veoma loše i sa stanovišta poverenja između vlasti i građana. To poverenje je neophodan uslov da sve akcije državnih organa u borbi protiv epidemije budu uspešne”, kaže Nenadić.

Borba za respiratore

O respiratorima, medicinskoj opremi preko potrebnoj u trenucima pandemije virusa korona, već dugo se govori u javnosti. CINS je sredinom marta objavio koliko je respiratora zvanično bilo u bolnicama u Srbiji, a kasnije smo proveravali i u kakvom su stanju.

Jedinu javnu nabavku respiratora o kojoj su mediji izveštavali raspisalo je Ministarstvo zdravlja 11. marta, a samo dva dana kasnije posao je pripao firmi u nemačkom vlasništvu, Drager tehnika, od koje je kupljeno 15 respiratora.

Nenadić kaže da ova nabavka pokazuje da je moguće primeniti neki od postupaka koje predviđa Zakon o javnim nabavkama i da to bude relativno brzo i efikasno.

„Tu je postojala i konkurencija, na kraju je plaćeno i manje nego što je originalno planirano”, objašnjava.

Respiratori su nabavljani i od kineske firme AEONMED koja je 25. marta na sajtu objavila da je više od 100 respiratora na putu ka Beogradu.

„Predsednik Srbije Vučić proglasio je vanredno stanje u Srbiji 15. marta. Sa suzama u očima pred novinarima tražio je pomoć od Kine” – piše u tekstu sa naslovom „Draga Srbijo, AEONMED stiže!”.

Vučić je 7. aprila u emisiji Upitnik na Radio-televiziji Srbije izjavio da je Srbija kupila preko 2.700 respiratora od kojih je 573 već podeljeno bolnicama.

On je do sada često isticao da je velika borba u svetu da se kupe respiratori, da se plaćaju „u kešu”, kao i da ih Srbija nabavlja „na polu-crno”.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano