AktuelnoEnergetika

Upravni sud uvažio žalbu investitora u slučaju male hidroelektrane u Rakiti

02. okt 2020.
Akcija građana vađenja cevi MHE Zvonce iz Rakitske reke; foto: Vanja Keser/Južne vesti
Upravni sud u Beogradu presudio je da Ministarstvo životne sredine mora ponovo da odluči o žalbi investitora male hidroelektrane Zvonce na rešenje kojim mu se zabranjuje izvođenje radova.

Presuda je doneta 8. septembra i u njoj se navodi da je tužba investitora osnovana jer Ministarstvo zaštite životne sredine nije pravilno tumačilo rok za podnošenje primedbi na Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, a na osnovu kog je doneto rešenje kojim se ovoj MHE zabranjuje izvođenje radova. Ministarstvo je nakon toga žalbu investitora odbilo kao neosnovanu, što je Upravni sud u Beogradu sada ovom presudom poništio i vratio na ponovno odlučivanje. Presudu možete pogledati ovde.

U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Goran Belić, vlasnik ove male hidroelektrane, kaže da očekuje da će u žalbenom postupku Ministarstvo da ukine svoje prvo rešenje kojim mu je zabranjeno izvođenje radova.

„Vi kad dobijete građevinsku dozvolu, vi izvodite radove po građevinskoj dozvoli. Ne može nijedan drugi inspektor da dođe i da te građevinske radove ocenjuje osim građevinskog inspektora“.

Međutim, u presudi se navodi da iako je investitor sporio nadležnost inspektora zaštite životne sredine u ovom slučaju, sud je utvrdio da su ti navodi neosnovani.

Prema Belićevim rečima, ova presuda ne utiče na drugi postupak u kojem se odlučuje da li će MHE Zvonce biti poništena građevinska dozvola ili ne. Taj postupak se vodi pred Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i još uvek je u toku.

Kako je CINS već pisao Ministarstvo zaštite životne sredine je početkom 2019. zabranilo dalju izgradnju MHE Zvonce i naložilo investitoru da sanira štetu načinjenu ukopavanjem cevovoda suprotno uslovima zaštite prirode. U rešenju se navodi i da je na desnoj obali u visini vodozahvata došlo do klizišta, dok je na delu leve obale uništena vegetacija.

Tada je u primedbi na zapisnik inspektora navedeno da su njegove tvrdnje paušalne i netačne, da se radovi odvijaju u skladu sa uslovima zaštite prirode, te da Ministarstvo donosi odluku koja, između ostalog, čini veliku materijalnu štetu MHE Zvonce.

Izgradnja male hidroelektrane u Rakiti je od početka izazvala veliku pažnju javnosti. Još u decembru 2018. godine došlo je do sukoba obezbeđenja investitora i građana iz ovog mesta predvođenih predsednikom saveta mesne zajednice Desimirom Stojanovim zvanim Desko. Zatim je početkom sledeće godine prvo izgoreo jedan od magacina na gradilištu male hidroelektrane, da bi nekoliko meseci kasnije Stojanov pretio da će da skoči sa potpornog zida u reku.

Aktivsti pokreta Odbranimo reke Stare planine i Ne davimo Beograd su 15. septembra ove godine organizovali akciju u kojoj su čekićima i lopatama razbijane cevi. Kako je za Radio Slobodnu Evropu izjavio jedan od članova Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta, ova akcija je upravo organizovana jer se nije sprovodilo prvobitno rešenje Ministarstva zaštite životne sredine o zabrani radova i sanaciji terena.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano