AktuelnoNagrade i druga priznanja

Nagrada NUNS-a za istraživačko novinarstvo: Četiri nominacije za CINS

27. apr 2017.
CINS-ovi tekstovi nominovani su u dve kategorije, a dodela nagrada održaće se 10. maja u Beogradu 

Četiri istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) nominovana su za ovogodišnju Nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu, koju već 12 godina dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu.


U kategoriji Onlajn mediji nominovano je istraživanje Anđele Milivojević koje je pokazalo da je plagirano preko 20% doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije. Doktorat je pun doslovno prepisanih pasusa drugih autora bez citiranja i navođenja izvora.

Nominovana je i priča Jasmine ProdanovićIzgradnja fabrike Mei Ta: Životna sredina u drugom planu”. Jasmina Prodanović je polaznica CINS-ovog treninga u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia.“ Njena priča govori o tome kako se mašinska radionica fabrike Mei Ta nalazi 300 metara uzvodno od fabrike vode u Bariču, ali za nju nije rađena procena uticaja na životnu sredinu.

U kategoriji Štampani mediji nominovan je Vladimir Kostić, koji je donedavno bio novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika CINS-a. Za nagradu su nominovana njegova dva teksta o tome kako je u periodu od 2014. do juna 2016. godine Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala nešto više od sedam miliona evra kredita firmi Željka Mitrovića Pink International Company. Tekstovi su objavljeni u Dnevnom listu Danas.


U ovoj kategoriji nominovano je i CINS-ovo istraživanje objavljeno u magazinu Vreme, o tome kako su Srbija i Bosna i Hercegovina u poslednjih sedam i po godina protraćile više od 47 miliona evra na naknade zbog nekorišćenja kredita za ključne infrastrukturne projekte. Autori priče su Vladimir Kostić i Dino Jahić, urednik CINS-a.


Novinari CINS-a do sada su osvojili šest godišnjih nacionalnih Nagrada za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. U četvrtak 20. aprila 2017. godine CINS je dobio prestižnu nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize, na ceremoniji u Amsterdamu.


Ove godine na konkurs za NUNS-ovu nagradu se prijavilo 75 novinara sa oko 115 medijskih tekstova i priloga. Prijave je razmatrao četvoročlani žiri:

Danica Vučenić, novinarka produkcije Insajder

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji

Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti

Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji

Dodela nagrada biće održana na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 10. maja 2017. u 17:30.

 

Sve nominacije po kategorijama su:


Elektronski mediji (radio i televizija)

 

Miodrag Sovilj – prilog „Šta stranke znaju o vama: Nađena baza podataka 400.000 ljudi„, emitovan na televiziji N1 u martu 2017. godine.

 

Ruža Helać – emisija pod nazivom „Bela Crkva – Opasan otpad na turneji„, u okviru nezavisne produkcije „Vojvođanska zelena inicijativa„, emitovana u novembru i decembru 2016. i januaru 2017. godine na 80 lokalnih, regionalnih i stranih TV: TV B92 info, RTV Kuršumlija, RTV Marš, TV Klik, TV Brus, RTV Mlava, RTV Puls, RTV Rubin, RTRS,….

 

Dragana Sotirovski – prilog „Fiktivno i faktički„, emitovan na Radio-televiziji Srbije u junu 2016. godine.

 

Maja Nikolić – prilog „Naprednjački „botovi“ iz rumunske „kuhinje„, emitovan na TV N1 u januaru 2017. godine.

 

Dragan Gmizić – emisija pod nazivom „Ravnica bez ptica?„, realizovana u okviru Greenfield Produkcije, emitovana na TV N1 u avgustu 2016.

 


Štampani mediji


Dragan Krsnik – tekst „Radni logor u srcu Evrope„, objavljen u Nedeljniku u februaru 2017. godine.

 

Vladimir Kostić – tekstovi „Država pomogla Pink sa 3,9 miliona evra“ i „Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države„, objavljeni u dnevnom listu Danas u maju i septembru 2016. godine.

 

Nikola Lazić – tekst „Stvarno jedinstveni biznis„, objavljen u nedeljniku Vranjske u martu 2017. godine.

 

Jelena Veljković – tekst „Tajna Vučićeve kafane„, objavljen u nedeljniku Vreme u septembru 2016. godine.

 

Denis Kolundžija – tekst „Krijumčarenje zatvorenika„, objavljen u nedeljniku Newsweek Srbija u avgustu 2016. godine.

 

Dino Jahić i Vladimir Kostić – „Na grbači građana„, objavljen u nedeljniku Vreme u aprilu 2016. godine.

 


Online mediji


Lorens Marzouk (BIRN), Ivan Angelovski (BIRN), Miranda Patrucić(OCCRP), Atanas Čobanov (BIVOL), Dušica Tomović (BIRN), Jelena Ćosić (BIRN), Jelena Svirčić, Lindita Cela (BIRN) i Pavla Holcova (Češki centar za istraživačko novinarstvo) – tekst „Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra„, objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže BIRN, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP i Gardijanu u julu 2016. godine.

 

Jasmina Prodanović – tekst „Izgradnja fabrike Mei Ta: Životna sredina u drugom planu„, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u martu 2017. godine.

 

Maja Živanović – serijal od tri istraživačka teksta „Novi Sad Gas – veliki novac ispod radara države„, „Od poslovanja Novi Sad Gasa okoristili se i političari„, „Direktor DP Novi Sad Gas otkupljuje sopstvene dugove„, objavljen na portalu Autonomija.info, Voice.org.rs u julu 2016. godine.

 

Anđela Milivojević – tekst „Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata„, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u decembru 2016. godine.

 

Stefan Marković, Aleksandar Stankov i Dalibor Milojković – tekst „Gerontološki centar Niš na spornom tenderu kupio luksuzna kola za Ministarstvo„, objavljen na poratlu Južne vesti u martu 2017. godine.

 

– Pobednički radovi će biti objavljeni na svečanosti koja se tradicionalno održava na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 10. maja 2017. u 17:30.

PlayPlay

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano