AktuelnoNagrade i druga priznanja

Novinarke CINS-a u užem izboru za nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“

06. maj 2022.
Svečana dodela nagrada; foto: NUNS
Priča o izvozu srpskog oružja u Mjanmar našla se među najboljim istraživačkim pričama objavljenim u poslednjih godinu dana, odlučio je žiri okupljen oko nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu „Dejan Anastasijević“. Za ovo prekogranično istraživanje zaslužne su novinarke CINS-a Dina Đorđević i Jovana Tomić, zajedno sa Marijom Ristić i Sašom Dragojlo iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Naša priča, nominovana u kategoriji onlajn medija, otkriva da je Srbija slala oružje u Mjanmar nakon puča u februaru 2021. Istražili smo kako je Srbija toj azijskoj državi protivzakonito izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra samo nekoliko dana nakon puča koji je doveo do civilnog rata u toj zemlji. Više o istraživanju, nastalom u saradnji sa mjanmarskom organizacijom Myanmar Witness i holandskom organizacijom Lighthouse, čitajte OVDE.

Žiri je u svom obrazloženju primetio da do informacija o krvavom sukobu u Mjanmaru teško dolaze i veliki svetski mediji:

„Novinari CINS-a i BIRN-a uspeli su, međutim, da građanima predstave teško dostupne podatke i još jednom otvorili pitanje zašto Srbija ignoriše rezolucije Ujedinjenih nacija i krši sopstvene propise u trgovini oružjem koje završava na najkrvavijim bojištima u svetu“.

U istoj kategoriji nagradu „Dejan Anastasijević“ dobili su novinari Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Miloš Katić i Slađana Gluščević. U pitanju je priča o državnoj prodaji imovine vredne 1,82 milijardi evra za višestruko nižu cenu gubitaškoj firmi.

U užem izboru našlo se i istraživanje BIRN-a o makedonskim firmama u kojima je vlasništvo imao Predrag Koluvija, vlasnik Jovanjice.

Pored onlajn medija, nagrada se dodeljuje u još dve kategorije – štampani i elektronski mediji.

Za štampanu reč nagrađena je novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević, za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“. Među nominovanima su bili novinari Saša Dragojlo i Nemanja Rujević.

U kategoriji elektronski mediji nagrada je dodeljena Mladenu Savatoviću sa N1, dok su preostala dve nominacije takođe pripale televiziji N1, konkretno Jeleni Mirković i Vanji Đurić.

Za nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu „Dejan Anastasijević“ ove godine se prijavilo ukupno 67 novinara, a njihove prijave razmatrao je žiri koji su činili glavni i odgovorni urednik Vremena Filip Švarm, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, urednica Jug Press-a Ljiljana Stojanović i novinarka Mirjana Jevtović.

Nagradu svake godine dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

16. nov 2023.
Novinarke CINS-a Teodora Ćurčić i Jovana Tomić dobitnice su Godišnje nagrade za toleranciju koju dodeljuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije.
21. dec 2022.
Godišnja nagrada „Marina Kovačev“ za najbolju mladu novinarku u 2022. godini pripala je Teodori Ćurčić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, saopšteno je danas na ceremoniji dodele u Novom Sadu.
11. mar 2022.
U rezoluciji o Mjanmaru Evropski parlament proglasio i Srbiju, Kinu i Rusiju odgovornima za zločine u toj zemlji jer su snabdevali oružjem mjanmarsku huntu.
22. feb 2022.
Srbija je izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru 2021. par dana nakon puča koji je doveo do civilnog rata u toj zemlji. U mesecima krvavih obračuna koji su usledili, Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja.