AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS dobio Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo

20. apr 2017.
CINS u Amsterdamu, prilikom uručenja nagrade: Bojana Bosanac, Anđela Milivojević, Ivana Jeremić, Milica Stojanović, Milica Šarić i Dino Jahić
U konkurenciji najuglednijih evropskih medija i u najprestižnijoj kategoriji istraživačkog novinarstva, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije osvojio je najznačajnije evropsko novinarsko priznanje za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala. Prethodnih godina su za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu nagrađeni britanski Reuters, španski El Pais i francuski Revue XXI.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio je prestižnu nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize u četvrtak 20. aprila 2017. godine, na ceremoniji u Amsterdamu. CINS je nagrađen za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji koje su podržali Ambasada Holandije (program MATRA) i Delegacija EU u Beogradu.

Komentarišući pobedu CINS-a, pripremni komitet za nagradu je napisao:

 

“Istraživačko novinarstvo osnažuje demokratiju u slučajevima kada pokazuje korupciju na globalnom nivou, ali u nekim slučajevima i kada osvetljava i udahnjuje život lokalnim zajednicama. Osećamo veliko poštovanje za ekstremno težak rad novinara CINS-a na nizu njihovih istraživanja. Njihova otkrića su od neverovatnog značaja za srpsko društvo. Oni su ispunili najosnovnije obećanje istraživačkih novinara građanima – podigli su zavesu korupcije i pustili svetlost da je obasja”.

Glavni i odgovorni urednik CINS-a Dino Jahić je u obraćanju na dodeli nagrade rekao:

“Bilo je važno da svi izađemo na binu jer smo tim i jer smo ovo uradili kao tim, od samog početka, celo istraživanje. Nismo očekivali da ćemo dobiti nagradu, velika je privilegija biti i samo nominovan u ovoj grupi sjajnih novinara i priča, a osvojiti nagradu je neverovatno, posebno u situaciji kada ljudi danas u Srbiji protestuju na ulicama gradova za slobodu medija i nepristrasno novinarstvo. Ovo posmatramo kao veliki podsticaj našem budućem radu i priznanje pređašnjem radu. Radili smo više od osam meseci, podneli na stotine Zahteva za pristup informacijama, a samo jedna baza podataka za jednu priču je imala 23 hiljade unosa. Naše istraživanje je pokazalo koliko je sudstvo neefikasno i kako nisu tačne tvrdnje vlasti da je borba protiv korupcije u Srbiji uspešna i nikad bolja. Dobijali smo priznanja tužilaca, advokata, sudija i nezavisnih stručnjaka koji su znali za problem ali smo im mi dali glas i pokazali problem javnosti. Međutim, stvari se vrlo sporo menjaju u Srbiji tako da nema još pravih promena. Ovo je projekat i tema koju nećemo prestati da radimo. Plan nam je da privučemo još vise mladih novinara da rade sa nama i da učestvuju u dobrom, pravom novinarstvu”.

CINS-ova istraživanja su pokazala da nisu tačne tvrdnje predstavnika vlasti kako je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala uspešna, te da se svodi na hapšenja pred kamerama. Suđenja za najteža krivična dela traju godinama, a na početku 2016. Godine bilo je čak 583 sudskih procesa dužih od 10 godina, među njima i suđenje Miri Marković.

Sudije i tužioci su zaplašeni i trpe konstantne pritiske vlasti, dok među advokatima postoji manji broj privilegovanih koji ostvaruju mnogo veće zarade od drugih kolega pošto Imaju neuporedivo više odbrana po službenoj dužnosti.

Istovremeno, država ignoriše antikorupciona tela, a funkcioneri odbijaju da private njihove odluke, bez ikakvih posledica. Zahvaljujući poznanstvu sa generalnim sekretarom Vlade Srbije Novakom Nedićem, saradnju sa Fudbalskim klubom Partizan počela je menadžerska agencija koja je za manje od dve godine od osnivanja počela da zastupa neke od najperspektivnijih mladih fudbalera.

Novinari CINS-a su na nagrađenim pričama radili duže od osam meseci, a u tom period su poslali preko 200 zahteva zapristup informacijama od javnog značaja.

Pored CINS-a, ovogodišnji finalist i u kategoriji istraživačkog novinarstva bili su:

* Projekat Panama Papers (Sueddeutsche Zeitung, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, Guardian, Le Monde i još 39 medija koji su učestvovali u istraživanju),

* Mračni novac: Prljava tajna Londona (Financial Times, Velika Britanija),

* Bebe na prodaju (VICE Grčka),

* Mapiranje oružja za teror (Evropska istraživačka mreža),

* Zloupotrebe EU fondova: Meseršmitove fondacije pod istragom zbog prevare (Ekstra Bladet, Danska),

* Anabolička mafija (Anticoruptie, Moldavija)


U ostalim kategorijama nagradu su osvojili:

* Najbolji komentar: Fintan O’Tul,

* Izuzetnost u pisanju: Dialika Nojfeld, Clas Relotius, Feliks Hat,

* Inovacija u novinarstvu: Kristijan Trajbert

* Specijalna nagrada: Irina Taku.

Nagrada za istraživačko novinarstvo dodeljuje se poslednje četiri godine, a dosadašnji pobednici su bili: Rojters iz Velike Britanije za istraživanje o imovini Ajatolaha u Iranu, El Pais iz Španije za priču o zločinima kolumbijskih vojnih oficira i Revju XXI iz Francuske za priču o masovnim silovanjima u Kongu.

Neki od prethodnih dobitnika u ostalim kategorijama su: nemački Cajt, Fajnenšl tajms, Gardijan i Observer iz Velike Britanije i Novaja gazeta iz Rusije.

Sa prostora Balkana nagradu je do sada dobio samo Boris Dežulović, za najbolji komentar, tekst o propadanju grada Vukovara, objavljen u hrvatskom Globusu.

Međunarodna mreža istraživačkih novinara OCCRP, čiji je CINS član, bila je finalist za nagradu za istraživačko novinarstvo 2015.godine, a iste godine dobila je i Specijalnu nagradu.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jedan od gradjana
Jedan od gradjana
21 apr 2017 08:27

Svaka čast, stvarno ste zaslužili ovo visoko priznanja. Želim Vam da I dalje budete svetionik ovom jadnom,napaćenom,pokradenom I nezaštićenom narodu.
Još jednom najiskrenije čestitke I zahvalnost moje malenkosti, I želja da istrajete.

tatjana 63
tatjana 63
21 apr 2017 07:18

Cestitam od srca. Samo napred, ne skrecite sa Vaseg puta.Dajete nam nadu. Sve najbolje.

Povezano

21. dec 2022.
Godišnja nagrada „Marina Kovačev“ za najbolju mladu novinarku u 2022. godini pripala je Teodori Ćurčić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, saopšteno je danas na ceremoniji dodele u Novom Sadu.
19. sep 2022.
Na mesto glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije imenovan je dugogodišnji novinar i urednik aktuelnog sadržaja na sajtu CINS-a, Vladimir Kostić.
06. maj 2022.
Priča o izvozu srpskog oružja u Mjanmar našla se među najboljim istraživačkim pričama objavljenim u poslednjih godinu dana, odlučio je žiri okupljen oko nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu „Dejan Anastasijević“. Za ovo prekogranično istraživanje zaslužne su novinarke CINS-a Dina Đorđević i Jovana Tomić, zajedno sa Marijom Ristić i Sašom Dragojlo iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).
16. nov 2021.
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.