Priča o SNS kol centru donela nagradu za etičko novinarstvo CINS-u

Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).
15. maj 2024.

Nagradu za etičko izveštavanje, koju dodeljuje ARTICLE19, CINS je osvojio za istraživačku priču „CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu“.

Ova istraživačka priča, objavljena u novembru prošle godine, otkrila je niz potencijalnih nezakonitosti u predizbornoj kampanji vladajuće stranke SNS, poput kupovine glasova i nelegalnog rada kol centra. Tema kol centra u javnosti doprinela je široj vidljivosti istraživačkog rada CINS-a.

Nakon objavljivanja priče, CINS je otkrio i da SNS nije prijavio troškove vezane za svoj rad Agenciji za sprečavanje korupcije, kao i da je Agencija odlučila da ne pokrene postupak protiv njih usled navodnog nedostatka nesumnjivih dokaza.

Istraživanje o kol centru se našlo i u konačnom izveštaju ODIHR-a i poslužilo kao primer za problem finansiranja kampanja od strane trećih lica, što je ostalo neregulisano.

Organizacija ARTICLE19 radi na promociji prava na slobodu izražavanja i pristupa informacijama, verujući u svet u kojem se svi ljudi svugde mogu slobodno izražavati i aktivno učestvovati u javnom životu bez straha od diskriminacije.

Nagrada je dodeljena u okviru regionalne kampanje #CheckItFirst (Prvo proveri) koja za cilj ima isticanje uloge istine, tačnosti, nezavisnosti, pravičnosti, humanosti i odgovornosti u izveštavanju.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
28. feb 2024.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.
13. feb 2024.
Jedan tik tok video, dve prijave i nula odgovornosti – pročitajte šta se sve desilo nakon što je CINS pisao o kol centru Srpske napredne stranke.