AktuelnoCOVID-19

Smanjuju se plate zdravstvenim radnicima u samoizolaciji

29. mar 2020.
Klinički centar Niš; foto: CINS
Zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su završili u samoizolaciji boreći se protiv korone država će smanjiti platu za trećinu, saznaje CINS. Direktor ove ustanove Zoran Radovanović kaže da to nije njihova odluka već je takav zakon, a iz sindikata Nezavisnost upozoravaju da je reč o praksi koja se primenjuje u celoj Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju naciji 12. marta obećao povećanje plate zdravstvenim radnicima zbog borbe koja im predstoji usled pandemije virusa korone.

Međutim, umesto obećane povišice od 10%, medicinski radnici koji su u samoizolaciji zbog mogućnosti da su oboleli od korone dobiće umanjenje plate za 35%.

Kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, u Viber grupu medicinskih sestara zaposlenih u niškom Kliničkom centru (KC) jutros je stigla odluka da će oni kojima je određena samoizolacija primiti svega 65% plate.

Ipak pune plate za zdravstvene radnike

Iako su u Kliničkom centru Niš zdravstveni radnici u samoizolaciji prošle nedelje obavešteni da će primiti dve trećine plate, nakon pisanja CINS-a Vlada Srbije i Ministarstvo za rad odlučili su da će medicinari ipak primiti punu platu.

Medicinsko osoblje koje je na poslu bilo izloženo virusom korona, zbog čega im je određena izolacija ili samoizolacija, umesto najavljenih 65% od plate, primiće celokupan iznos.

Ovakvoj odluci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prethodila je jučerašnja preporuka Vlade Republike Srbije da svi zaposleni koji su zaraženi koronom, ili im je zbog potencijalnog rizika određena izolacija, dobiju punu platu.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 4.3.2020.

Zaposleni koji su se se javili CINS-u smatraju da je to nečuveno i da se kažnjavaju za nešto što nije njihova krivica. Podsećaju da su se u toj situaciji našli jer su radili svoj posao.

Oni tvrde i da nisu dobili dokumenta potrebna za otvaranje bolovanja, na osnovu kojih bi ih uopšte isplaćivali tako.

„Glavna sestra je rekla da idemo kući i to je bilo to. Posle nas je telefonom zvao epidemiolog i anketirao. Nikakvo rešenje o bolovanju nismo dobili“, navodi jedan od radnika KC-a koji je želeo da ostane anoniman.

Direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Radovanović potvrdio je za CINS priču medicinskog osoblja, ali, kako objašnjava, nije u pitanju samostalna odluka Kliničkog centra, već je takav Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Smanjenje plata na Ministarstvu zdravlja da reši

Dan nakon objave teksta CINS je dobio odgovor da će Ministarstvo zdravlja ispitati sve slučajeve zdravstvenih radnika kojima je najavljeno smanjenje plata. Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut poručila je da ni u kom slučaju ne sme i neće biti pravilo da se medicinskom osoblju koje je bilo u izolaciji zbog posla smanjuje plata. Više u tekstu OVDE.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 1.4.2020.

Naime, prema ovom zakonu i mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni koji su u izolaciji tretiraju se kao da su na bolovanju i sledi im 65% od prosečne zarade.

Što se tiče doznaka za bolovanje, dodaje Radovanović, zaposleni će moći da ih dostave i naknadno, nakon isteka samoizolacije.

„Ukoliko je kod pojedinaca došlo do greške u slanju obaveštenja, svakom od njih će, u tom slučaju, biti isplaćeno 100% zarade, a sve zarad pozitivne simulacije, svim radnicima KC Niš, koji se danonoćno bore za živote i zdravlje svih pacijenata“, podvlači Radovanović.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić kaže da je to sistemski problem i da se ovakve mere primenjuju na nivou Srbije. Zbog toga su se, ističe, već obraćali dopisom nadležnim intitucijama.

„Zakon tako kaže i, naravno, greška je Ministarstva (zdravlja), Kriznog štaba i Vlade što već nije prihvatila predlog da sednemo i potpišemo, ili da napišu naredbu da tim ljudima, koji nisu svojom voljom zaraženi, bude isplaćena cela plata“, kaže Ilić.

Ilić se nada da će se takve mere prema onima koji se svakodnevno bore protiv korone u Srbiji primenjivati od narednog meseca.

Dopis koji je stigao zaposlenima u niškom Kliničkom centru; prtscr: CINS

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

avatar
16 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
ZzzzzzzzZoran IlicDejan RadovanovićDoktorČitateljka Recent comment authors
  Prati  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Obavesti me o
JSJ
Guest
JSJ

Nemgu da verujem pa zar je moguce takav javasluk i bezobraznost u ovoj situaciji stvarno BANANA drzava

Marko
Guest
Marko

Nije poenta u tome da li je neko svojom voljom zarazen, ni od sezonskog gripa se ljud ne razbpljevaju svojom voljom. Onaj ko je zarazen definitivno treba da bude na bolovanju, boluje od virusa… Ali oni koji su u samoizolaciju stavljeni mimo bilo kakvog pregleda i ispostavi se da su bili zdravi, e oni su problem…

Marko
Guest
Marko

Isto je za eventualnu zarazu na poslu… Trebaju da dokažu da su se tu zarazili… 😂

Josarian
Guest
Josarian

Ova priča sa smanjenjem plata jao kada bi u ratu smanjili ranjenim vojnivima iz prvih borbenih redova porcije hrane. Ali, od Niškog direktora ni najmanje ne čudi.

Smuk
Guest
Smuk

Koliko će primati naši , „dični“ poslanici , većnici , članovi Narodne skupštine R Srbije , radnici u Javnim preduzećima , opštinama , MZ… itd, itt ?
Da nije ovo najava najnovijih „ekonomskih“ mera ?
Da, da … najveće i najegikasnije uštede su na zdravstvenim radnicima i penzionerima !

coa
Guest
coa

A gde je pečat?

Slađana
Guest
Slađana

RESENJE
Izmeniti Kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove i u clanu 101 st.1 dodati tacku 3 koja bi predvidela isplatu naknade plate u visini od 100% za zaposlene u zdravstvu kojima je odredjena izolacija zbog kontakta sa pacijentima.
Zaposlenima koji su zbog putavanja ili licnih kontakta u izolaciji isplatiti 65%.
Misljenje ministarstva rada je pomenulo mogucnost da se ovo regulise kolektivnim ugovorom.

Anesteziolog
Guest
Anesteziolog

Postoji u Klinickom centru Nis aparat za testiranje na Corona virus i taj aparat moze dnevno da testira 1200 uzoraka.
Neka se testiraju oni koji tvrde da su bili u kontaktu sa obolelim i ako su zarazeni – bolovanje, ako su negativni na koronu – morace da se vrate na posao.

Zoran Ilic
Guest
Zoran Ilic

Vec poslali, bas to, ispred sindikata Nezavisnost , jos 25.03, ocekuje se pozitivno resenje.

Zoran
Guest
Zoran

Zdravstveni radnici koji su u saoizolaciji ce primati 35% manju platu jer su na bolovanju. SAMOIZOLACIJA JE BOLOVANJE! To je razlog.

Lidija
Guest
Lidija

Oni su u samoiyolaciji zbog kontakta na poslu, znaci da je to povreda na radu, odnosno 100%.

Violetta
Guest
Violetta

Ovo je strasno sta rade radnici se zaraze od pacijenata jer nemaju opremu za rad maske ,rukavice,specijalna odela ovo je SRAMOTA STA ONI RADE !! I pola stvari kriju od javnosti!!!

cluffas
Guest
cluffas

SAda sam procitao da u New Yorku traze medicinske sestre i medicinske tehnicare (srednja skola) sa iskustvom. Plata se obracunava po satu i cena je oko $100 na sat , sto je oko 10.000din na sat. To je bruto , pa ko voli pare neka izvoli tamo gde ce ga ceniti vise. One tamo zarade dnevnicu oko 80.000 dinara a nase medicinske sestre za mesec dana zarade maximalno 50.000 dinara.

Boba
Guest
Boba

Samo tamo nema strah me je.Uzimam bolovanje.Za 100 usa glavu dajes.Istrazite koliko ima laznih bolovanja trenutno.Zaklinju se kad se zaposljavaju posle beze od svoje profesije.Sramota.

Tagovi

Povezano

Send this to a friend