AktuelnoCOVID-19

Smanjuju se plate zdravstvenim radnicima u samoizolaciji

29. mar 2020.
Klinički centar Niš; foto: CINS
Zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su završili u samoizolaciji boreći se protiv korone država će smanjiti platu za trećinu, saznaje CINS. Direktor ove ustanove Zoran Radovanović kaže da to nije njihova odluka već je takav zakon, a iz sindikata Nezavisnost upozoravaju da je reč o praksi koja se primenjuje u celoj Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju naciji 12. marta obećao povećanje plate zdravstvenim radnicima zbog borbe koja im predstoji usled pandemije virusa korone.

Međutim, umesto obećane povišice od 10%, medicinski radnici koji su u samoizolaciji zbog mogućnosti da su oboleli od korone dobiće umanjenje plate za 35%.

Kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, u Viber grupu medicinskih sestara zaposlenih u niškom Kliničkom centru (KC) jutros je stigla odluka da će oni kojima je određena samoizolacija primiti svega 65% plate.

Ipak pune plate za zdravstvene radnike

Iako su u Kliničkom centru Niš zdravstveni radnici u samoizolaciji prošle nedelje obavešteni da će primiti dve trećine plate, nakon pisanja CINS-a Vlada Srbije i Ministarstvo za rad odlučili su da će medicinari ipak primiti punu platu.

Medicinsko osoblje koje je na poslu bilo izloženo virusom korona, zbog čega im je određena izolacija ili samoizolacija, umesto najavljenih 65% od plate, primiće celokupan iznos.

Ovakvoj odluci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prethodila je jučerašnja preporuka Vlade Republike Srbije da svi zaposleni koji su zaraženi koronom, ili im je zbog potencijalnog rizika određena izolacija, dobiju punu platu.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 4.4.2020.

Zaposleni koji su se se javili CINS-u smatraju da je to nečuveno i da se kažnjavaju za nešto što nije njihova krivica. Podsećaju da su se u toj situaciji našli jer su radili svoj posao.

Oni tvrde i da nisu dobili dokumenta potrebna za otvaranje bolovanja, na osnovu kojih bi ih uopšte isplaćivali tako.

„Glavna sestra je rekla da idemo kući i to je bilo to. Posle nas je telefonom zvao epidemiolog i anketirao. Nikakvo rešenje o bolovanju nismo dobili“, navodi jedan od radnika KC-a koji je želeo da ostane anoniman.

Direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Radovanović potvrdio je za CINS priču medicinskog osoblja, ali, kako objašnjava, nije u pitanju samostalna odluka Kliničkog centra, već je takav Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Smanjenje plata na Ministarstvu zdravlja da reši

Dan nakon objave teksta CINS je dobio odgovor da će Ministarstvo zdravlja ispitati sve slučajeve zdravstvenih radnika kojima je najavljeno smanjenje plata. Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut poručila je da ni u kom slučaju ne sme i neće biti pravilo da se medicinskom osoblju koje je bilo u izolaciji zbog posla smanjuje plata. Više u tekstu OVDE.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 1.4.2020.

Naime, prema ovom zakonu i mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni koji su u izolaciji tretiraju se kao da su na bolovanju i sledi im 65% od prosečne zarade.

Što se tiče doznaka za bolovanje, dodaje Radovanović, zaposleni će moći da ih dostave i naknadno, nakon isteka samoizolacije.

„Ukoliko je kod pojedinaca došlo do greške u slanju obaveštenja, svakom od njih će, u tom slučaju, biti isplaćeno 100% zarade, a sve zarad pozitivne simulacije, svim radnicima KC Niš, koji se danonoćno bore za živote i zdravlje svih pacijenata“, podvlači Radovanović.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić kaže da je to sistemski problem i da se ovakve mere primenjuju na nivou Srbije. Zbog toga su se, ističe, već obraćali dopisom nadležnim intitucijama.

„Zakon tako kaže i, naravno, greška je Ministarstva (zdravlja), Kriznog štaba i Vlade što već nije prihvatila predlog da sednemo i potpišemo, ili da napišu naredbu da tim ljudima, koji nisu svojom voljom zaraženi, bude isplaćena cela plata“, kaže Ilić.

Ilić se nada da će se takve mere prema onima koji se svakodnevno bore protiv korone u Srbiji primenjivati od narednog meseca.

Dopis koji je stigao zaposlenima u niškom Kliničkom centru; prtscr: CINS

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
21 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JSJ
JSJ
29 mar 2020 19:50

Nemgu da verujem pa zar je moguce takav javasluk i bezobraznost u ovoj situaciji stvarno BANANA drzava

Marko
Marko
29 mar 2020 20:07

Nije poenta u tome da li je neko svojom voljom zarazen, ni od sezonskog gripa se ljud ne razbpljevaju svojom voljom. Onaj ko je zarazen definitivno treba da bude na bolovanju, boluje od virusa… Ali oni koji su u samoizolaciju stavljeni mimo bilo kakvog pregleda i ispostavi se da su bili zdravi, e oni su problem…

Marko
Marko
29 mar 2020 20:09
Odgovor za  Marko

Isto je za eventualnu zarazu na poslu… Trebaju da dokažu da su se tu zarazili… ?

Josarian
Josarian
29 mar 2020 21:21

Ova priča sa smanjenjem plata jao kada bi u ratu smanjili ranjenim vojnivima iz prvih borbenih redova porcije hrane. Ali, od Niškog direktora ni najmanje ne čudi.

Smuk
Smuk
29 mar 2020 21:59

Koliko će primati naši , „dični“ poslanici , većnici , članovi Narodne skupštine R Srbije , radnici u Javnim preduzećima , opštinama , MZ… itd, itt ?
Da nije ovo najava najnovijih „ekonomskih“ mera ?
Da, da … najveće i najegikasnije uštede su na zdravstvenim radnicima i penzionerima !

coa
coa
29 mar 2020 22:04

A gde je pečat?

Slađana
Slađana
29 mar 2020 22:05

RESENJE
Izmeniti Kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove i u clanu 101 st.1 dodati tacku 3 koja bi predvidela isplatu naknade plate u visini od 100% za zaposlene u zdravstvu kojima je odredjena izolacija zbog kontakta sa pacijentima.
Zaposlenima koji su zbog putavanja ili licnih kontakta u izolaciji isplatiti 65%.
Misljenje ministarstva rada je pomenulo mogucnost da se ovo regulise kolektivnim ugovorom.

Anesteziolog
Anesteziolog
30 mar 2020 14:12
Odgovor za  Slađana

Postoji u Klinickom centru Nis aparat za testiranje na Corona virus i taj aparat moze dnevno da testira 1200 uzoraka.
Neka se testiraju oni koji tvrde da su bili u kontaktu sa obolelim i ako su zarazeni – bolovanje, ako su negativni na koronu – morace da se vrate na posao.

Zoran Ilic
Zoran Ilic
31 mar 2020 23:30
Odgovor za  Slađana

Vec poslali, bas to, ispred sindikata Nezavisnost , jos 25.03, ocekuje se pozitivno resenje.

Zoran
Zoran
29 mar 2020 23:02

Zdravstveni radnici koji su u saoizolaciji ce primati 35% manju platu jer su na bolovanju. SAMOIZOLACIJA JE BOLOVANJE! To je razlog.

Lidija
Lidija
30 mar 2020 00:37

Oni su u samoiyolaciji zbog kontakta na poslu, znaci da je to povreda na radu, odnosno 100%.

Violetta
Violetta
30 mar 2020 01:22

Ovo je strasno sta rade radnici se zaraze od pacijenata jer nemaju opremu za rad maske ,rukavice,specijalna odela ovo je SRAMOTA STA ONI RADE !! I pola stvari kriju od javnosti!!!

cluffas
cluffas
30 mar 2020 02:05

SAda sam procitao da u New Yorku traze medicinske sestre i medicinske tehnicare (srednja skola) sa iskustvom. Plata se obracunava po satu i cena je oko $100 na sat , sto je oko 10.000din na sat. To je bruto , pa ko voli pare neka izvoli tamo gde ce ga ceniti vise. One tamo zarade dnevnicu oko 80.000 dinara a nase medicinske sestre za mesec dana zarade maximalno 50.000 dinara.

Boba
Boba
30 mar 2020 12:42
Odgovor za  cluffas

Samo tamo nema strah me je.Uzimam bolovanje.Za 100 usa glavu dajes.Istrazite koliko ima laznih bolovanja trenutno.Zaklinju se kad se zaposljavaju posle beze od svoje profesije.Sramota.

Povezano

20. feb 2023.
Šta je tokom korone država kupovala, od koga i za koliko novca, građani do danas nisu saznali, iako su predstavnici vlasti najavljivali da će im položiti račune. CINS je došao do jednog od ugovora vrednog 64 miliona evra koji pokazuje kako su poslovi sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama.
21. dec 2021.
Naš čaj Diabetin može da zameni tablete ili insulin istog momenta, ali se to ne preporučuje, već treba polako smanjivati terapiju. Ovako je u telefonskom razgovoru novinarki CINS-a preporučen čaj Diabetin protiv dijabetesa. Ono što nije rečeno je da za dijabetes nema leka, i da nagli prekid terapije može da ozbiljno ugrozi već narušeno zdravlje.
10. nov 2021.
Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.
17. sep 2021.
Firma Moskito ADV godinama sarađuje sa Srpskom naprednom strankom, a nedavno je po hitnom postupku od Grada Beograda dobila posao informisanja građana o vakcinaciji. Za konkurenciju je imala samo svog dugogodišnjeg poslovnog partnera.