AktuelnoCOVID-19

Za zdravstvene radnike u izolaciji ipak puna plata

03. apr 2020.
Klinički centar Niš; foto: CINS
Iako su u Kliničkom centru Niš zdravstveni radnici u samoizolaciji prošle nedelje obavešteni da će primiti dve trećine plate, nakon pisanja CINS-a Vlada Srbije i Ministarstvo za rad odlučili su da će medicinari ipak primiti punu platu.

Medicinsko osoblje koje je na poslu bilo izloženo virusom korona, zbog čega im je određena izolacija ili samoizolacija, umesto najavljenih 65% od plate, primiće celokupan iznos. Ovakvoj odluci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prethodila je jučerašnja preporuka Vlade Republike Srbije da svi zaposleni koji su zaraženi koronom, ili im je zbog potencijalnog rizika određena izolacija, dobiju punu platu.

U saopštenju Ministarstva rada piše da se ovo naročito odnosi na zdravstvene radnike:

„To se prvenstveno odnosi na naše lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju“.

U Ministarstvu dodaju da će se odsustvo zdravstvenih radnika dokazivati rešenjima sanitarnog inspektora ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad, odnosno, doznakama.

Inače, novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) su se javili medicinski radnici niškog KC koji tvrde da su danas primili punu platu.

Podsetimo, CINS-u su prošle nedelje zaposleni u Kliničkom centru Niš javili da im je stiglo obaveštenje od uprave ove zdravstvene ustanove, da će svima kojima je određena samoizolacija biti smanjena plata za 35%. Razlog za to je, objasnio je direktor KC-a Zoran Radovanović, to što se vode kao da su na bolovanju pa im prema zakonu pripada prosečna plata umanjena za trećinu.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić tada je za CINS rekao da se ovakve mere primenjuju u celoj Srbiji. Ilić je dodao da je ovaj sindikat spremio odgovor Vladi, ukoliko ne budi zdravstveni radnici primili punu platu.

Da bi rešili ovaj sistemski problem, dodaje Ilić, Nezavisnost je poslao dopis nadležnim institucijama.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

 

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vita Jela
Vita Jela
03 apr 2020 19:23

Deo sam statistike iz 2018, morbili, zarazila sam se na poslu, u Domu zdravlja. Pravnica mi, sa ne skrivenim zadovoljstvom, objasnila: Hoćete da nosite beli mantil a nećete rizik posla? 65%, doviđenja, prijatno!

interceptor
interceptor
08 maj 2020 12:07
Odgovor za  Vita Jela

Dal` je moguce da je administracija u svim zdravstvenim ustanovama toliko zla! Jedinstven slucaj jedinstva bez obzira na politicku pripadnost, straaaaaaasno su jedinstveni u uzivanju dok zdravstvenim radnicima nanose stetu.

Povezano

20. feb 2023.
Šta je tokom korone država kupovala, od koga i za koliko novca, građani do danas nisu saznali, iako su predstavnici vlasti najavljivali da će im položiti račune. CINS je došao do jednog od ugovora vrednog 64 miliona evra koji pokazuje kako su poslovi sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama.
21. dec 2021.
Naš čaj Diabetin može da zameni tablete ili insulin istog momenta, ali se to ne preporučuje, već treba polako smanjivati terapiju. Ovako je u telefonskom razgovoru novinarki CINS-a preporučen čaj Diabetin protiv dijabetesa. Ono što nije rečeno je da za dijabetes nema leka, i da nagli prekid terapije može da ozbiljno ugrozi već narušeno zdravlje.
10. nov 2021.
Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.
17. sep 2021.
Firma Moskito ADV godinama sarađuje sa Srpskom naprednom strankom, a nedavno je po hitnom postupku od Grada Beograda dobila posao informisanja građana o vakcinaciji. Za konkurenciju je imala samo svog dugogodišnjeg poslovnog partnera.