AktuelnoMedijski regulatori

REM krije transkripte sa sednica

25. sep 2019.
Sednica Saveta REM-a; foto: N1
Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odbilo je da dostavi novinarima CINS-a transkripte sa sednica Saveta ovog tela na kojima se odlučivalo o prekršajima koje su PINK i Studio B pravili u predizbornoj kampanji 2018. godine. Reč je o nalazima stručnih službi koje je CINS objavio, a za koje je REM tvrdio da su lažni.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je u aprilu ove godine objavio detalje izveštaja Službe za nadzor i analizu REM-a koji pokazuju više prekršaja Pinka i Studija B tokom predizborne kampanje za beogradske izbore 2018. Prorežimske televizije vodile su negativne kampanje protiv Dragana Đilasa i drugih opozicionih lidera, kao i novinarke Tamare Skrozze, ali je Savet REM-a ignorisao nalaze svoje Službe.

Regulatorno telo je nakon teksta objavilo saopštenje u kojem je CINS optužilo za falsifikovanje, tvrdeći da su nalazi iz izveštaja lažni, na šta je CINS reagovao. Međutim, ni nakon toga iz REM-a nisu želeli da dostave informacije koje smo im tražili putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, a tokom rada na tekstu.

Jednim zahtevom smo tražili da nam REM dostavi transkripte ili audio snimke sa sednica Saveta na kojima se odlučivalo o izveštajima Službe za nadzor i analizu. U odgovoru koji je potpisala Rajka Galin Ćertić, ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima u REM-u, stoji da bi dostavljanjem zvučnog zapisa sednice bili dostupni podaci o tome „na koji način su članovi Saveta Regulatora većali i glasali u datom slučaju, što je protivno interesu da se očuva njihova samostalnost”.

Takođe, navodi se i da bi na taj način bilo omogućeno da se iz „odgovarajućih političkih, medijskih ili ekonomskih centara moći ostvari pritisak na članove Saveta Regulatora zbog toga što su na određeni način izrazili svoje mišljenje prilikom većanja i glasanja u konkretnoj upravnoj stvari i da se na taj način utiče na njihov rad”.

Inače, odgovor REM-a je došao nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poništio prethodnu odluku REM-a i obavezao ih da ponovo odluče o zahtevu novinara CINS-a iz marta ove godine.

Pored ovog, CINS je poslao još jedan zahtev u kojem smo tražili dostavljanje kopija izveštaja Službe za nadzor nastalih na osnovu pritužbi građana, izveštaja koji su sačinjeni nakon izjašnjavanja Pinka i Studija B kao i kopije odluka koje je REM donosio na osnovu ovih izveštaja.

Do danas REM nije odgovorio na ovaj zahtev zbog čega smo podneli žalbu kod Poverenika, kao i prekršajnu prijavu pred Prekršajnim sudom u Beogradu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano