AktuelnoCOVID-19

Podaci o nabavci respiratora i broju testova - tajna

07. jul 2020.
Novi respiratori početkom aprila dopremljeni u Novi Pazar; foto: Instagram / buducnostsrbijeav
Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbio je da novinarima CINS-a dostavi podatke o nabavci respiratora i druge opreme jer su strogo poverljivi. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja nam je odgovorilo da podatke o testovima za koronu kojima raspolaže država ne mogu da dostave jer je reč o poslovnoj tajni.

Od koga je, kada i za koliko para Srbija kupila respiratore i drugu medicinsku opremu, kao i sa koliko testova za koronu raspolažemo – ovo su informacije koje nadležne institucije kriju od javnosti odbijajući da ih daju novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je naveo da su podaci o nabavci respiratora i druge opreme „strogo poverljivi”, a slično je i obrazloženje Ministarstva zdravlja koje broj testova naziva „poslovnom tajnom”.

Nakon što je sredinom aprila CINS objavio da su dve javne nabavke za kupovinu velikih količina zaštitnih maski, naočara, sredstava za dezinfekciju i slično, obustavljene nakon donošenja strogo poverljivog zaključka Vlade, uputili smo RFZO zahtev za informacije od javnog značaja.

Tražili smo spisak medicinske opreme – poput respiratora, maski, rukavica – koju je ta institucija nabavila od 12. marta do 15. aprila, kao i informacije od koga, kada i za koliko novca je sve to kupljeno.

Posle skoro tri meseca čekanja, umesto odgovora stiglo je rešenje o odbijanju u kojem RFZO navodi da naš zahtev smatra nedopuštenim.

„Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja (…) kao i dokumentacija o tome su označeni oznakom stepena tajnosti ‘strogo poverljivo’“, ističe se u rešenju.

Odluka da je reč o „strogo poverljivim“ podacima doneta je, navodi RFZO, upravo na osnovu strogo poverljivog zaključka Vlade od 15. marta. Podsetimo, Vlada Srbije je ranije odbila da kopiju ovog zaključka ili informacije iz tog dokumenta koje se odnose na nabavku medicinske opreme dostavi novinarima CINS-a.

Ni broj testova na virus korona kojima raspolaže država nije moguće dobiti.

Naime, koliko Srbija ima testova na ovaj virus pitanje je koje je, nakon male pauze, ponovo postalo aktuelno u javnosti. Novinari CINS-a su još 15. marta uputili Ministarstvu zdravlja zahtev za informacije od javnog značaja u kojem je traženo da nam se dostave podaci o broju raspoloživih, kupljenih i dobijenih testova na virus korona.

Krajem juna, stigao je odgovor – podaci o raspoloživim zalihama medicinskih sredstava predstavljaju poslovnu tajnu. Ipak, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon izjavio je u emisiji Utisak nedelje 28. juna da testova ima dovoljno – 260.000, uz napomenu da „samo nisu izdistribuirani“.

S obzirom da je reč o informacijama za koje postoji opravdan interes javnosti da zna, novinari CINS-a će nastaviti da traže njihovo dostavljanje.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano