AktuelnoMini hidroelektraneO istraživačkom novinarstvu

Odgovor na reakcije u vezi sa tekstom „Nova elektrana i još više novca za Vučićevog kuma i partnere”

07. mar 2019.
Na pisma Nenada Mihajlovića i Nikole Petrovića koja su stigla na imejl adresu CINS-a odgovaramo činjenicama – kao i u osporenom tekstu.

Na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) 5. marta 2019. godine objavili smo tekst „Nova elektrana i još više novca za Vučićevog kuma i partnere”.


U toj priči analizirali smo podatke koje je objavila Elektroprivreda Srbije (EPS) o novcu koji je država izdvojila u 2018. godini za otkup električne energije dobijene radom malih hidroelektrana (MHE).


U tekstu je objašnjeno na koji način je 24,9 miliona evra dodeljeno 100 firmi. Najviše novca dobili su EPS i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića, a deo novca je pripao i trima aktivnim elektranama na području Bosilegrada za koje je Ministarstvo zaštite životne sredine navelo da su nezakonito dobile građevinske dozvole, o čemu je CINS već pisao.


Zbog velikog broja firmi nije bilo moguće analizirati svako pojedinačno davanje, ali za sve analizirane MHE smo objasnili ko su vlasnici i koliko su dobili novca.


Na dan objave na tekst su reagovali Nikola Petrović i Nenad Mihajlović, demantujući pojedine navode.


U dopisu koji je stigao na elektronsku adresu redakcije, Nenad Mihajlović je naveo da je on pravi vlasnik jedne od elektrana od kojih je otkupljena struja – MHE Vidnjište:


„Ja sam vlasnik MHE Vidnjište i ta MHE nema nikakve veze sa Nikolom Petrovićem, pa samim tim on ne dobija nikakav novac od otkupa električne energije iz te elektrane”.


Sličnu tvrdnju je napisao Nikola Petrović, u demantiju koji je takođe stigao imejlom na adresu redakcije:


„Nemam novu elektranu odnosno … nemam veze sa Vidnjištem te …, samim tim, ne dobijam novac od te MHE”.


Redakciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije je jasna poruka koju su uputili Mihajlović i Petrović, a takve tvrdnje nalaze se i u osporenom tekstu.


“Vlasnik Vidnjišta je firma Nenada Mihajlovića – Mini Hydro Investments-Projects. Tu firmu je 2013. godine osnovala Mini Hydro Investments iza koje danas stoje tri vlasnika – firma Eko Vlasina, čiji je vlasnik Nikola Petrović, firma Roaming Electronics, u vlasništvu Nenada Kovača, i Dragan Klisura, Petrovićev višegodišnji partner u poslu sa MHE, čija firma Hidro-Tan je i izgradila Vidnjište” – piše u priči na koji su Mihajlović i Petrović reagovali.


U prvom delu citiranog pasusa vlasništvo nad Vidnjištem jeste pripisano Nenadu Mihajloviću i nijednog trenutka nije navedeno da je vlasnik Nikola Petrović niti da Petrović dobija novac od otkupa električne energije iz te elektrane.


CINS će nastaviti da se bavi istraživanjem problema u vezi sa malim hidroelektranama i njihovim investitorima.

Autori:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend