AktuelnoMini hidroelektraneO istraživačkom novinarstvu

Odgovor na reakcije u vezi sa tekstom „Nova elektrana i još više novca za Vučićevog kuma i partnere”

07. mar 2019.
Na pisma Nenada Mihajlovića i Nikole Petrovića koja su stigla na imejl adresu CINS-a odgovaramo činjenicama – kao i u osporenom tekstu.

Na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) 5. marta 2019. godine objavili smo tekst „Nova elektrana i još više novca za Vučićevog kuma i partnere”.


U toj priči analizirali smo podatke koje je objavila Elektroprivreda Srbije (EPS) o novcu koji je država izdvojila u 2018. godini za otkup električne energije dobijene radom malih hidroelektrana (MHE).


U tekstu je objašnjeno na koji način je 24,9 miliona evra dodeljeno 100 firmi. Najviše novca dobili su EPS i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića, a deo novca je pripao i trima aktivnim elektranama na području Bosilegrada za koje je Ministarstvo zaštite životne sredine navelo da su nezakonito dobile građevinske dozvole, o čemu je CINS već pisao.


Zbog velikog broja firmi nije bilo moguće analizirati svako pojedinačno davanje, ali za sve analizirane MHE smo objasnili ko su vlasnici i koliko su dobili novca.


Na dan objave na tekst su reagovali Nikola Petrović i Nenad Mihajlović, demantujući pojedine navode.


U dopisu koji je stigao na elektronsku adresu redakcije, Nenad Mihajlović je naveo da je on pravi vlasnik jedne od elektrana od kojih je otkupljena struja – MHE Vidnjište:


„Ja sam vlasnik MHE Vidnjište i ta MHE nema nikakve veze sa Nikolom Petrovićem, pa samim tim on ne dobija nikakav novac od otkupa električne energije iz te elektrane”.


Sličnu tvrdnju je napisao Nikola Petrović, u demantiju koji je takođe stigao imejlom na adresu redakcije:


„Nemam novu elektranu odnosno … nemam veze sa Vidnjištem te …, samim tim, ne dobijam novac od te MHE”.


Redakciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije je jasna poruka koju su uputili Mihajlović i Petrović, a takve tvrdnje nalaze se i u osporenom tekstu.


“Vlasnik Vidnjišta je firma Nenada Mihajlovića – Mini Hydro Investments-Projects. Tu firmu je 2013. godine osnovala Mini Hydro Investments iza koje danas stoje tri vlasnika – firma Eko Vlasina, čiji je vlasnik Nikola Petrović, firma Roaming Electronics, u vlasništvu Nenada Kovača, i Dragan Klisura, Petrovićev višegodišnji partner u poslu sa MHE, čija firma Hidro-Tan je i izgradila Vidnjište” – piše u priči na koji su Mihajlović i Petrović reagovali.


U prvom delu citiranog pasusa vlasništvo nad Vidnjištem jeste pripisano Nenadu Mihajloviću i nijednog trenutka nije navedeno da je vlasnik Nikola Petrović niti da Petrović dobija novac od otkupa električne energije iz te elektrane.


CINS će nastaviti da se bavi istraživanjem problema u vezi sa malim hidroelektranama i njihovim investitorima.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano