Istraživačke pričeFunkcioneriPrivatizacija
29. nov 2012.

Nikezić: Veze u vrhu vlasti i pola milijarde prihoda iz budžeta

Zvonimir Nikezić je uhapšen zbog malverzacija sa preduzećem „Azotara“. Članovi njegove porodice, vlasnici su bar sedam kompanija u Srbiji, većinom konsultanskih. Zvonimir i sinovi su sarađivali sa bivšim Premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a njihove kompanije su zaradile najmanje pola milijarde dinara na poslovima sa državom. CINS objavljuje podatke o kompanijama povezanim sa Zvonimirom Nikezićem, kao i prihode koje su te kompanije ostvarile u saradnji sa državom

Vlasniku konsultantske kuće „Ces Mecon“ Zvonimiru Nikeziću, ove nedelje određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je, zajedno sa ostalim osobama privedenim u aferi „Azotara“, oštetio državni budžet za oko 4,5 miliona evra.

Sumnja se da su privedeni, među kojima je i bivši Ministar poljoprivrede iz Demokratske Stranke Saša Dragin, zloupotrebili službeni položaj u poslovima sa subvencionisanim đubrivom koje je proizvodila „HIP-Azotara“ Pančevo, u kojoj je Nikezić bio stručni konsultant.

 

VEZE NA NAJVIŠEM POLITIČKOM NIVOU

 

Zvonimir Nikezić, profesionalni konsultant sa preko 35 godina iskustva, sem uspešnih porodičnih firmi, godinama je gradio i jake političke veze.

Tako je u javnosti, pre svega, poznata njegova povezanost sa Mirkom Cvetkovićem, bivšim premijerom Srbije. Cvetković je zapravo bio zaposlen u Nikezićevoj konsultanskoj kompaniji „Ces Mecon“ još početkom prošle decenije, u periodu kada je proces privatizacije državnog kapitala u Srbiji bio na samom početku.

 

Bivši premijer Mirko Cvetković:

“Nikezić je moj prijatelj, nije mi saradnik“

 

U isto vreme, Cvetković je obavljao i funkciju direktora Agencije za privatizaciju koja je često angažovala upravo Nikezićev „Ces Mecon“ kao konsultanta u privatizacionim poslovima, što je Savet za borbu protiv korupcije video kao sukob interesa.

Za Nikezića je u „Ces Mecon“-u, osim bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, radila i nekadašnja ministarka finansija Diana Dragutinović.

Sem njih, i sadašnji predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, bio je direktor i ko-osnivač „Ces Mecona“, navedeno je u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu Fiskalnog saveta.

Zvonimirov sin Dušan Nikezić takođe je bio u bliskim vezama sa bivšim premijerom Srbije. Mlađi Nikezić bio je savetnik tadašnjeg premijera Cvetkovića i državni sekretar u Ministarstvu finansija u Cvetkovićevoj Vladi.

Sem ovih, Dušan Nikezić je obavljao i više drugih funkcija: bio je na čelu Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“, predsednik Upravnog odbora „Energoprojekt holdinga“, član Skupštine društva preduzeća za proizvodnju borbenih vojnih vozila „Direkcija KS“ i član Fonda za razvoj Republike Srbije, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije.

Dušan Nikezić je takođe rukovodio Radnom grupom koju je Vlada angažovala kako bi održala proces proizvodnje u „Železari Smederevo“, kao i član Radne grupe za prodaju dela akcija „Telekoma Srbija“.

 

PORODIČNI KONSULTANTSKI BIZNIS I NOVAC IZ BUDŽETA

 

Novinari CINS-a su u bazi Agencije za Privredne Registre Srbije (APR) sakupili podatke o firmama vezanim za porodicu Zvonimira Nikezića. Prema podacima ove poslovne baze, Zvonimir Nikezić, i njegovi sinovi, vlasnici su bar sedam firmi u Srbiji.

Zvonimirov sin Dušan, donedavno funkcioner u Vladi, nije vlasnik nijedne firme, dok su ostali sinovi Pavle i Danilo radili u očevim firmama. Pavle je osnivač jedne konsultantske kuće, a Danilo je deo stručnog tima „Ces Mecon“-a.

Sve ove firme zajedno su u proteklih deset godina prihodovale preko pola milijarde dinara iz budžeta zahvaljujući poslovima koje su sklapale sa državom, prema podacima koje je CINS dobio od Uprave za Trezor.
 

Zvonimir Nikezić je, osim konsultanske firme „Ces Mecon“ koju je osnovao 1993, vlasnik još nekoliko firmi u Srbiji.

Privatno poslovanje započeo je još 1989. godine kada je osnovao firmu „Mecon“ čija je osnovna registrovana delatnost bila istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, a zatim je ovu firmu 2006. godine pripojio „Ces Mecon“-u.

Od maja ove godine, on je takođe i većinski vlasnik sa 93 odsto udela u izdavačko novinskom preduzeću „Jugoslovenska revija“, registrovanom 2002. godine. Firma nema nijednog zaposlenog i posluje sa gubitkom od blizu dva miliona dinara u prošloj godini, pokazuju podaci APR-a.

Zvonimir je, prema podacima APR-a, u julu ove godine osnovao i firmu „Ces Mecon Financial Advisory“, koja je nastala odvajanjem iz „Ces Mecon“-a. Firma je takođe registrovana za konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, a njen osnivački kapital je 500 evra.

Preko „Ces Mecon“-a, prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti (CRHoV), Nikezić ima oko 60 odsto udela i u akcionarskom društvu „Jugoslovenska autorska agencija“ (podaci o uplatama iz budžeta).

Ova Agencija za zaštitu autorskih i srodnih prava privatizovana je krajem 2005. kada ju je metodom aukcije za blizu 100 miliona dinara kupio konzorcijum predvođen Stojanom Tomićem iz Rume. Nakon toga, u martu 2009. Agencija za privatizaciju daje saglasnost kupcu da Ugovor o kupovini firme ustupi konzorcijumu pravnog i fizičkih lica koji predvodi „Ces Mecon“, navodi se u dokumentima o privatizaciji.

Zvonimirov sin Danilo Nikezić bio je direktor u očevom „Mecon“-u, a od 2002. radi kao ključni projektni menadžer savetodavnog tima „Ces Mecon“-a i učestvovao je u 50 privatizacionih projekata, navodi se na sajtu „Ces Mecon“-a u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Drugi Zvonimirov sin, Pavle Nikezić, radio je kao direktor u firmama koje kontroliše njegov otac. Bio je direktor „Ces Mecon“-a, generalni direktor „Jugoslovenske autorske agencije“ i direktor u firmi „Ces Mecon Financial Advisory“.

Sem toga, Pavle Nikezić je direktor konsultantske firme „LMPD CO“ registrovane u februaru 2007. na istoj adresi na kojoj su bila registrovana i sedišta „Ces Mecon“-a, „Ces Mecon Financial Advisory“-ja, kao i „Jugoslovenske revije“ koja se i danas vodi na ovoj adresi. „LMPD CO“, sa minimalnim osnivačkim kapitalom od 500 evra, osnovao je „LMPD Holdings Limited“ sa Kipra. Podaci APR-a pokazuju da ova firma nema ni jednog zaposlenog niti ikakve prihode.

Osim Pavla, direktorka u „Ces Mecon“-u, u kojem radi od samog osnivanja kompanije, je i Tatjana Ralević koja je bila savetnik u Vladi na projektima vezanim za privatizaciju, navodi se na sajtu „Ces Mecon“-a.

Novinari CINS-a su preko zaposlenih u kompaniji „Ces Mecon“ pokušavali da stupe u kontakt sa Danilom Nikezićem, ali se on nije odazvao na naše pozive.

 

NIKEZIĆEVIM FIRMAMA MILIONI IZ BUDŽETA

 

Podaci koje je CINS dobio od Uprave za trezor Ministarstva finansija i privrede na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja pokazuju da je u poslednjih deset godina Nikezićevim fimama iz državnog budžeta uplaćeno ukupno oko pola milijarde dinara.

Samo njegovoj firmi „Ces Mecon“ je za oko tri godine, od 2006. do 2009, uplaćeno preko 170 miliona dinara državnog novca, od čega je više od polovine dobijeno u poslovima sa Agencijom za privatizaciju.
 

Zanimljivo je da nakon 2011., kada je prestala funkcija Dušana Nikezića na mestu savetnika premijera, prema evidenciji Trezora, nije bilo uplata ovoj firmi. Iste godine proces privatizacije stigao je pred kraj i više nije bilo ozbiljnih poslova za krupne konsultante.

Poslovi koje su Nikezićeve firme obavljale za državu bili su uglavnom vezani za stručne konsultantske usluge pružane državnim agencijama, kao i savetodavna uloga u procesima privatizacija nekih od strateških javnih preduzeća. Među klijentima koji su koristili usluge Nikezićevih firmi su: Agencija za privatizaciju, Ministarstvo ekonomije, Uprava javnih prihoda, „Srbijagas“, „Telekom Srbija“, „PTT“, „Beogradski sajam“, navodi se na zvaničnom sajtu „Ces Mecon“-a.

Međutim, jedan od glavnih klijenata „Ces Mecon“-a bila je Agencija za privatizaciju. Prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, Nikezićev „Ces Mecon“ je za konsultantske usluge, za samo tri godine (od 2006. do 2009.) i samo preko Agencije za privatizaciju prihodovao oko 100 miliona dinara.

Više od 80 miliona dinara iz budžeta, pokazuju podaci koje poseduje CINS, uplaćeno je ovoj Nikezićevoj firmi samo u prve dve godine mandata Mirka Cvetkovića, u isto vreme kada je sin Zvonimira Nikezića, Dušan, bio zaposlen kao savetnik u kabinetu tadašnjeg premijera Cvetkovića i sekretar u Ministarstvu finansija.

Nikezićev „Ces Mecon“ je pružao konsultantske usluge u privatizacijama više desetina preduzeća u Srbiji, pokazuje zvanični odgovor Agencije za privatizaciju dostavljen CINS-u. Spisak preduzeća u čijim privatizacijama je učestvovao „Ces Mecon“ sa kojim je ugovore sklapala Agencija za privatizaciju, u periodu od 2001. godine do danas, pogledajte ovde.

„Ces Mecon“ je preko Agencije za privatizaciju najviše zaradio u periodu između 2003. i 2005. godine – blizu 100 miliona dinara, kada je i najveći broj preduzeća u Srbiji privatizovano. Mirko Cvetković je rukovodio Agencijom u 2003. i 2004. godini, a ujedno bio i jedan od zaposlenih u „Ces Mecon“-u. Međutim, i nakon odlaska Cvetkovića iz Agencije, ona je nastavila dobru saradnju sa „Ces Mecon“-om unajmljujući konsultantske usuge.

 

NEKRETNINE ZVONIMIRA NIKEZIĆA

 

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Zvonimir Nikezić je prijavio vlasništvo nad tri stana (trosobni, dvosobni i garsonjera) i petosobnom kućom sa dvorištem. On takođe poseduje i više hektara zemljišta različitog tipa (šuma, livada, pašnjak, voćnjak i vinograd). Svu nepokretnu imovinu koju je Nikezić prijavio stekao je kupovinom, navodi se na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Zvonimirov sin Dušan Nikezić kupovinom je stekao vlasništvo nad trosobnim stanom, navodi se na istom sajtu.
 

DRUGI PUT NA SASLUŠANJU

 

Nikezićevi prijatelji iz vrha prethodne vlasti su izgubili političke funkcije nakon što je formirana nova vlada ovog leta. Nakon toga, nova vlast je pokrenula postupke u dva slučaja korupcije u kojima se pojavilo Nikezićevo ime.

Kako su mediji pisali, Nikezić je u septembru ove godine bio saslušavan u sklopu istrage u aferi „Agrobanka“, s obzirom da je bio član Upravnog odbora. Ovo je jedna od najvećih korupcionaških afera otvorenih u Srbiji u kojoj je oko 30 osoba uhapšeno zbog zloupotreba sa kreditima i istraga je još uvek u toku. Tri meseca pre nego što su počela hapšenja u ovoj aferi Nikezić je napustio svoju poziciju u banci.

U subotu ujutru je priveden u vezi sa navodnim zloupotrebama u preduzeću za proizvodnju mineralnog đubriva „HIP-Azotara“ iz Pančeva, u kojoj je bio stručni konsultant u procesu restrukturiranja preduzeća. Plan restrukturiranja „Azotare“ pripremao je „Ces Mecon“.

Tužilaštvo sumnja da su privedeni u aferi „Azotara“, među kojima je i bivši ministar Saša Dragin, zloupotrebili službeni položaj omogućivši određenim privatnim firmama koje za to nisu ispunjavale uslove, da nezakonitom prodajom dođu do ukupno 70.000 tona regresiranog đubriva proizvedenog u „Azotari“ po nižim, subvencionisanim cenama, čime su državni budžet oštetili za oko 4,5 miliona evra.

 

*****


(Tekst je nastao u okviru projekta “Investigating Corruption, Money Laundering and Citizens Reports” uz pomoć fondova Support for East European Democracy (SEED) i Assistance for Europe, Eurasia and Central Asia (AEECA) Američke vlade)

Pročitajte više o subvencionisanju đubriva za vreme mandata Saše Dragina

Pročitajte više o bivšim direktorima Agencije za privatizaciju

Pročitajte više o privatizacijama u Srbiji

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano