AktuelnoFunkcioneriPrivatizacija

Cvetković radio i kod Nikezića i za državu

14. dec 2012.
Zvonimir Nikezić, uhapšen zbog malverzacija sa preduzećem Azotara, i članovi njegove porodice vlasnici su bar sedam kompanija, većinom konsultantskih. Kompanije Nikezića i sinova zaradile su najmanje pola milijarde dinara u poslovima sa državom, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Poslovi koje su Nikezićeve firme obavljale za državu bili su uglavnom vezani za konsultantske usluge pružane državnim agencijama, kao i savetodavna uloga u procesima privatizacija javnih preduzeća.

Među klijentima koji su koristili usluge Nikezićevih firmi su Ministarstvo ekonomije, Uprava javnih prihoda, Srbijagas, Telekom Srbija, PTT, Beogradski sajam… dok je jedan od glavnih klijenata bila Agencija za privatizaciju. „Ces mekon“ je preko Agencije najviše zaradio, blizu 100 miliona dinara, u periodu između 2003. i 2005. Interesantno je da je tada, tačnije u periodu između 2003. i 2004, Mirko Cvetković radio i u „Ces mekonu“ i bio direktor Agencije.

Opet, ova firma je od 2006. do 2009. samo preko Agencije za privatizaciju prihodovala još oko 100 miliona dinara. I tu je zanimljivo da im je više od 80 miliona dinara iz budžeta uplaćeno samo u prve dve godine premijerskog mandata Mirka Cvetkovića, dok je istovremeno sin Zvonimira Nikezića, Dušan, bio zaposlen u Cvetkovićevom kabinetu.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Zvonimir Nikezić je prijavio vlasništvo nad tri stana (trosobni, dvosobni i garsonjera) i petosobnom kućom sa dvorištem. On takođe ima i više hektara zemljišta različitog tipa (šuma, livada, pašnjak, voćnjak i vinograd). Zvonimirov sin Dušan Nikezić ima u vlasništvu trosoban stan.

Pročitajte članak na sajtu VestiOnline.

Istraživanje CINS-a o kompanijama porodice Nikezić i prihodima u poslovima sa državom, pročitajte ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano