AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Nagrađene najbolje priče polaznika CINS-ove škole

28. sep 2021.
Foto: CINS
Na koja radna mesta odlaze javni funkcioneri nakon državnog posla mladog novinara Ilije Živkovića najbolja je istraživačka priča objavljena u sklopu ovogodišnje CINS-ove škole novinarstva. Drugu nagradu dobio je Igor Išpanović koji je otkrio kako vožnja kvadova utiče na zaštićena područja na primeru Fruške gore.

Nakon škole istraživačkog novinarstva iz marta ove godine, polaznici su imali priliku da rade na istraživačkim pričama pod mentorstvom novinara i urednika CINS-a.

Četvoro polaznika je završilo priče, od čega su se dva polaznika izdvojila posvećenošću i kvalitetom rada, za šta su nagrađeni novčanim nagradama.

Tako je prvu nagradu dobio Ilija Živković za istraživanje „Život posle državnog posla: Gde odlaze javni funkcioneri“ u okviru kog je objavljena i baza podataka.

Ilija je pokazao da je nekadašnji izvršni direktor Telekom Srbije, Filip Banković, prešao da radi u Roaming Networks uprkos odluci Agencije za sprečavanje korupcije. U tekstu se navodi i da je u periodu od 2018. do sredine 2021. godine Agenciji podneto ukupno 98 zahteva funkcionera da nakon javnih funkcija pređu da rade na drugo radno mesto. Od toga je u najvećem broju slučajeva, 51, Agencija izdala saglasnost, dok je 20 puta to odbila da uradi u prvostepenom postupku. Takođe, u 27 slučajeva nije odlučivala, jer nije bila u pitanju javna funkcija, prošlo je više od dve godine od prestanka funkcije ili saglasnost Agencije nije ni bila potrebna.

Pored ove, nagrađena je i priča polaznika Igora Išpanovića. Išpanović je otkrio da je uprkos upozorenjima stručnjaka da je vožnja terenskih džipova, tzv. kvadova štetna po prirodu u nacionalnim parkovima, ova vrsta zabave sve popularnija na Fruškoj gori. Iako je zakon menjan sredinom godine, javno preduzeće koje upravlja nacionalnim parkom nije tražilo da se upotreba kvadova zabrani ili bolje reguliše. Umesto toga, oni razmatraju uvođenje staza za kvadove.

Pored nagrađenih, u sklopu CINS-ove škole ove godine objavljena je i priča o problemu sa prečišćavanjem otpadnih voda koje završavaju u Palićkom jezeru uprkos velikim ulaganjima, kao i kako je firma Moskito ADV, koja godinama sarađuje sa Srpskom naprednom strankom, nedavno po hitnom postupku od Grada Beograda dobila posao informisanja građana o vakcinaciji.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano