AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Izabrani polaznici CINS škole: Prilika za rad na istraživačkim pričama

18. mar 2021.
Foto: CINS
Studenti novinarstva, novinari na početku žurnalističkih karijera, ali i novinarski veterani i entuzijasti koji dosad nisu imali dodirnih tačaka sa ovom profesijom prijavili su se za CINS-ovu školu istraživačkog novinarstva. Izabrali smo 12 polaznika koji će od naših novinara učiti veštine i trikove neophodne za rad na istraživačkim pričama.

Od 22. do 26. marta dvanaestoro polaznika iz gradova širom Srbije će imati prilike da čuju šta je istraživačko novinarstvo, kako da dođu do priče i šta je potrebno da bi „porasla“ u istraživačku. Tokom petodnevne obuke polaznici će moći da nauče kako da dođu do izvora informacija i kako ih sačuvaju, tehnike intervjuisanja, pretragu baza podataka, kako da traže informacije od nadležnih institucija, ali i kako da opremaju tekst – od interaktivnih grafika, preko odabira fotografija do snimanja kratkih video formata.

Na predavanjima će se govoriti i o fektčekingu, odnosno proveri činjenica, zahvaljujući čemu su tekstovi „bez rupa“ prilikom objavljivanja.

Želja mladih da uče i da izveštavaju o korupciji u Srbiji

Odabrani polaznici najčešće su kao motiv za prijavu na CINS-ovu školu navodili želju da nauče nešto više o istraživačkom novinarstvu ili da unapređuje dosadašnje znanje.

Kao najznačajnije istraživačke priče u prethodnih godinu dana izabrali su one o kriminalu, korupciji u pravosuđu i priče o ekološkim temama.

Priče će biti objavljene, a najbolje i nagrađene

Nakon završene petodnevne obuke najuspešniji polaznici će sa mentorima raditi na svojim istraživačkim pričama. Tema je slobodna!

One priče koje budu ispunjavale CINS-ove standarde biće objavljene na CINS-ovom sajtu i/ili u medijima u kojima rade polaznici. Polaznici škole dobiće i sertifikate o završenoj obuci. Dve najbolje priče biće nagrađene.

Onima koji ove godine nisu prošli konkurs za našu školu istraživačkog novinarstva poručujemo da ne odustaju, jer odustajanje nije osobina istraživačkih novinara: naredni put možda baš vi upadate!

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano