AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Prijavite se na trening istraživačkog novinarstva

19. okt 2023.
Ilustracija: CINS
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva u oblasti zloupotrebe javnih sredstava, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.

Onlajn obuku organizujemo od 6. do 8. novembra. Tokom trodnevnog praktičnog treninga izabrani polaznici će od redakcije CINS-a i stručnjaka iz Transparentnosti Srbije naučiti:

  • kako da prepoznaju zloupotrebu javnih sredstava,
  • koje baze podataka mogu da koriste u radu i kako,
  • kako da traže informacije od nadležnih,
  • kako da napredno pretražuju Internet,
  • na koji način kroz interaktivne grafike i video formate da približe čitaocima svoje priče,
  • kako da budu sigurni da su im tekstovi „otporni na metke“ (provera činjenica)

Istraživači iz redakcije CINS-a mnogo puta su nagrađivani za svoj rad. Za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala, kao i brojne druge nagrade i priznanja nagrađeni su i „evropskim Pulicerom“, odnosno nagradom European Press Prize.

Transparentnost Srbija je domaća, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija usmerena na borbu protiv korupcije u Srbiji.

Najvažniji cilj koji Transparentnost Srbija želi da ostvari jeste povećanje transparentnosti rada državnih organa kao način da se spreči zloupotreba javnih ovlašćenja u privatne svrhe.

Trening je dostupan svim novinarkama i novinarima (a posebno podstičemo prijave onih koji su na početku novinarske karijere), kao i predstavnicima civilnog društva koje zanimaju istraživačke tehnike, sa posebnim fokusom na oblast zloupotrebe javnih sredstava i rasipanja novca građana.

Da biste se prijavili pošaljite nam CV i motivaciono pismo putem google upitnika do 25. oktobra do 23:59 (zakasnele prijave neće biti uzete u razmatranje).

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće pišite na office@cins.rs (najkasnije 23. oktobra kako bismo imali vremena da odgovorimo na sva pitanja).

Svi prijavljeni će do 2. novembra biti obavešteni da li su izabrani za polaznike treninga.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano