AktuelnoNagrade i druga priznanja

Nagrada NUNS-a za istraživačko novinarstvo: Četiri nominacije za CINS

27. apr 2017.
CINS-ovi tekstovi nominovani su u dve kategorije, a dodela nagrada održaće se 10. maja u Beogradu 

Četiri istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) nominovana su za ovogodišnju Nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu, koju već 12 godina dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu.


U kategoriji Onlajn mediji nominovano je istraživanje Anđele Milivojević koje je pokazalo da je plagirano preko 20% doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije. Doktorat je pun doslovno prepisanih pasusa drugih autora bez citiranja i navođenja izvora.

Nominovana je i priča Jasmine ProdanovićIzgradnja fabrike Mei Ta: Životna sredina u drugom planu”. Jasmina Prodanović je polaznica CINS-ovog treninga u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia.“ Njena priča govori o tome kako se mašinska radionica fabrike Mei Ta nalazi 300 metara uzvodno od fabrike vode u Bariču, ali za nju nije rađena procena uticaja na životnu sredinu.

U kategoriji Štampani mediji nominovan je Vladimir Kostić, koji je donedavno bio novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika CINS-a. Za nagradu su nominovana njegova dva teksta o tome kako je u periodu od 2014. do juna 2016. godine Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala nešto više od sedam miliona evra kredita firmi Željka Mitrovića Pink International Company. Tekstovi su objavljeni u Dnevnom listu Danas.


U ovoj kategoriji nominovano je i CINS-ovo istraživanje objavljeno u magazinu Vreme, o tome kako su Srbija i Bosna i Hercegovina u poslednjih sedam i po godina protraćile više od 47 miliona evra na naknade zbog nekorišćenja kredita za ključne infrastrukturne projekte. Autori priče su Vladimir Kostić i Dino Jahić, urednik CINS-a.


Novinari CINS-a do sada su osvojili šest godišnjih nacionalnih Nagrada za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. U četvrtak 20. aprila 2017. godine CINS je dobio prestižnu nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize, na ceremoniji u Amsterdamu.


Ove godine na konkurs za NUNS-ovu nagradu se prijavilo 75 novinara sa oko 115 medijskih tekstova i priloga. Prijave je razmatrao četvoročlani žiri:

Danica Vučenić, novinarka produkcije Insajder

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji

Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti

Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji

Dodela nagrada biće održana na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 10. maja 2017. u 17:30.

 

Sve nominacije po kategorijama su:


Elektronski mediji (radio i televizija)

 

Miodrag Sovilj – prilog „Šta stranke znaju o vama: Nađena baza podataka 400.000 ljudi„, emitovan na televiziji N1 u martu 2017. godine.

 

Ruža Helać – emisija pod nazivom „Bela Crkva – Opasan otpad na turneji„, u okviru nezavisne produkcije „Vojvođanska zelena inicijativa„, emitovana u novembru i decembru 2016. i januaru 2017. godine na 80 lokalnih, regionalnih i stranih TV: TV B92 info, RTV Kuršumlija, RTV Marš, TV Klik, TV Brus, RTV Mlava, RTV Puls, RTV Rubin, RTRS,….

 

Dragana Sotirovski – prilog „Fiktivno i faktički„, emitovan na Radio-televiziji Srbije u junu 2016. godine.

 

Maja Nikolić – prilog „Naprednjački „botovi“ iz rumunske „kuhinje„, emitovan na TV N1 u januaru 2017. godine.

 

Dragan Gmizić – emisija pod nazivom „Ravnica bez ptica?„, realizovana u okviru Greenfield Produkcije, emitovana na TV N1 u avgustu 2016.

 


Štampani mediji


Dragan Krsnik – tekst „Radni logor u srcu Evrope„, objavljen u Nedeljniku u februaru 2017. godine.

 

Vladimir Kostić – tekstovi „Država pomogla Pink sa 3,9 miliona evra“ i „Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države„, objavljeni u dnevnom listu Danas u maju i septembru 2016. godine.

 

Nikola Lazić – tekst „Stvarno jedinstveni biznis„, objavljen u nedeljniku Vranjske u martu 2017. godine.

 

Jelena Veljković – tekst „Tajna Vučićeve kafane„, objavljen u nedeljniku Vreme u septembru 2016. godine.

 

Denis Kolundžija – tekst „Krijumčarenje zatvorenika„, objavljen u nedeljniku Newsweek Srbija u avgustu 2016. godine.

 

Dino Jahić i Vladimir Kostić – „Na grbači građana„, objavljen u nedeljniku Vreme u aprilu 2016. godine.

 


Online mediji


Lorens Marzouk (BIRN), Ivan Angelovski (BIRN), Miranda Patrucić(OCCRP), Atanas Čobanov (BIVOL), Dušica Tomović (BIRN), Jelena Ćosić (BIRN), Jelena Svirčić, Lindita Cela (BIRN) i Pavla Holcova (Češki centar za istraživačko novinarstvo) – tekst „Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra„, objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže BIRN, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP i Gardijanu u julu 2016. godine.

 

Jasmina Prodanović – tekst „Izgradnja fabrike Mei Ta: Životna sredina u drugom planu„, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u martu 2017. godine.

 

Maja Živanović – serijal od tri istraživačka teksta „Novi Sad Gas – veliki novac ispod radara države„, „Od poslovanja Novi Sad Gasa okoristili se i političari„, „Direktor DP Novi Sad Gas otkupljuje sopstvene dugove„, objavljen na portalu Autonomija.info, Voice.org.rs u julu 2016. godine.

 

Anđela Milivojević – tekst „Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata„, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u decembru 2016. godine.

 

Stefan Marković, Aleksandar Stankov i Dalibor Milojković – tekst „Gerontološki centar Niš na spornom tenderu kupio luksuzna kola za Ministarstvo„, objavljen na poratlu Južne vesti u martu 2017. godine.

 

– Pobednički radovi će biti objavljeni na svečanosti koja se tradicionalno održava na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 10. maja 2017. u 17:30.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend