AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Likvidiran vlasnik slot klubova

08. okt 2009.
RTSŠaranovićevo beživotno telo
Vlasnik lanca kockarnica, Branislav Šaranović, ubijen je nešto posle ponoći pucnjevima iz „heklera“ u Ulici neznanog junaka, u Beogradu. Prema informacijama MUP-a, dvojica napadača su se vozila na skuteru, a na mestu ubistva su pronađene 22 čaure.

Branislav Šaranović, star šezdeset šest godina, poreklom je iz Crne Gore, a bio je direktor i vlasnik kompanije “Fil-Šar“, osnovane 2001. godine, koja upravlja radom četiri slot kluba koji se nalaze u Beogradu (u hotelu “Slavija“ i na Savskom vencu), Kruševcu i Aleksandrovcu.

Šaranović je vlasnik i istoimene kompanije u Austriji, sa sedištem u Beču, koja se takođe bavi kockanjem.

        logo Šaranovićeve kompanije

 

Pre osam godina je njegov slot klub koji se nalazi na prvom spratu hotela “Slavija“ opljačkan i tada je oteto 190.000 maraka i 230.000 dinara. Pljačkaši su uhapšeni u avgustu ove godine.

 

Branislav Šaranović je, kako saznaje NUNS Centar za istraživačko novinarstvo, tokom sedamdesetih “operisao“ po Nemačkoj, zbog čega je dospeo u zatvor u Diseldorfu, osuđen zbog reketiranja i iznuda. Iz tog zatvora, zajedno sa još jednim jugoslovenskim državljaninom Jovanom Osmajlićem i italijanom Arcangelo Magliom, Šaranović beži 1980. godine na krajnje spektakularan način: eksplozivom su razvalili dupla čelična zatvorska vrata, a zatim pobegli automobilom “alfa romeo“ koji ih je čekao ispred. Zbog ovog poduhvata, Šaranović i njegovi prijatelji begunci su bili zvezde nemačkih medijia tog meseca (Ovde možete pogledati članak iz „Špigla“).

 

Šaranović se pojavljuje u domaćim medijima sredinom devedesetih godina, kao osoba kod koje se, nakon ubistva policajca koji je hteo da ga legitimiše, krio Željko Maksimović, zvani Maka, organizator i vođa surove grupe likvidatora.

 

               Branislav Šaranović

Kockarski biznis u Srbiji je posao visokog rizika, prvenstveno zbog toga jer organizovani kriminal ovom industrijom upravlja još od početka devedesetih. Branislav Šaranović je samo poslednje ime u nizu vlasnika domaćih kazina, slot klubova i kladionica, čiji su životi okončani nasilnim putem.

Više informacija o ovome možete pročitati na sajtu CINS-a, u tekstovima “kazino projekta“: “Visoki ulog – Organizovani kriminal upravlja kockom“ klikom na sledeći link.

Informacije o kriminalu i kazinima u zemljama u našem regionu, možete naći u tekstovima međunarodne novinarske mreže “Organized Crime and Corruption Reporting Project“.

Kliknite na link.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend