AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Likvidiran vlasnik slot klubova

08. okt 2009.
RTSŠaranovićevo beživotno telo
Vlasnik lanca kockarnica, Branislav Šaranović, ubijen je nešto posle ponoći pucnjevima iz „heklera“ u Ulici neznanog junaka, u Beogradu. Prema informacijama MUP-a, dvojica napadača su se vozila na skuteru, a na mestu ubistva su pronađene 22 čaure.

Branislav Šaranović, star šezdeset šest godina, poreklom je iz Crne Gore, a bio je direktor i vlasnik kompanije “Fil-Šar“, osnovane 2001. godine, koja upravlja radom četiri slot kluba koji se nalaze u Beogradu (u hotelu “Slavija“ i na Savskom vencu), Kruševcu i Aleksandrovcu.

Šaranović je vlasnik i istoimene kompanije u Austriji, sa sedištem u Beču, koja se takođe bavi kockanjem.

        logo Šaranovićeve kompanije

 

Pre osam godina je njegov slot klub koji se nalazi na prvom spratu hotela “Slavija“ opljačkan i tada je oteto 190.000 maraka i 230.000 dinara. Pljačkaši su uhapšeni u avgustu ove godine.

 

Branislav Šaranović je, kako saznaje NUNS Centar za istraživačko novinarstvo, tokom sedamdesetih “operisao“ po Nemačkoj, zbog čega je dospeo u zatvor u Diseldorfu, osuđen zbog reketiranja i iznuda. Iz tog zatvora, zajedno sa još jednim jugoslovenskim državljaninom Jovanom Osmajlićem i italijanom Arcangelo Magliom, Šaranović beži 1980. godine na krajnje spektakularan način: eksplozivom su razvalili dupla čelična zatvorska vrata, a zatim pobegli automobilom “alfa romeo“ koji ih je čekao ispred. Zbog ovog poduhvata, Šaranović i njegovi prijatelji begunci su bili zvezde nemačkih medijia tog meseca (Ovde možete pogledati članak iz „Špigla“).

 

Šaranović se pojavljuje u domaćim medijima sredinom devedesetih godina, kao osoba kod koje se, nakon ubistva policajca koji je hteo da ga legitimiše, krio Željko Maksimović, zvani Maka, organizator i vođa surove grupe likvidatora.

 

               Branislav Šaranović

Kockarski biznis u Srbiji je posao visokog rizika, prvenstveno zbog toga jer organizovani kriminal ovom industrijom upravlja još od početka devedesetih. Branislav Šaranović je samo poslednje ime u nizu vlasnika domaćih kazina, slot klubova i kladionica, čiji su životi okončani nasilnim putem.

Više informacija o ovome možete pročitati na sajtu CINS-a, u tekstovima “kazino projekta“: “Visoki ulog – Organizovani kriminal upravlja kockom“ klikom na sledeći link.

Informacije o kriminalu i kazinima u zemljama u našem regionu, možete naći u tekstovima međunarodne novinarske mreže “Organized Crime and Corruption Reporting Project“.

Kliknite na link.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano