AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Ubijeni Rade Rakonjac blizak saradnik Luke Bojovića

03. apr 2014.
Rade Rakonjac, koji je juče ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu, bio je visoko pozicioniran u klanu Luke Bojovića, gde je, prema podacima iz policije, bio podređen njegovim najbližim saradnicima - Milošu Petroviću Pižonu i Vladimiru Mijanoviću

Rade Rakonjac, bivši član garde Željka Ražnatovica Arkana, ubijen je juče u podne u Beogradu, dok je sa prijateljima sedeo u beogradskom kaficu Mariki.


Dvojica nepoznatih napadača Rakonjca su pogodili sa pet metaka u vrat i grudi, a od zadobijenih povreda je preminuo na putu do Vojnomedicinske akademije. Tom prilikom su ranjeni Stojan Novaković i bivši košarkaš Goran Ristanović, koji su sa Rakonjcem sedeli u trenutku pucnjave.

Napadači su se, prema izjavama očevidaca, dovezli automobilom “alfa romeo”, kojim su i pobegli posle ubistva. Petnaestak minuta nakon pucnjave, „alfa romeo“ je zapaljen u beogradskom naselju Voždovac.

Rakonjac je, pored Arkana, imao još jednu bitnu vezu sa podzemljem – bio je blizak saradnik poznatog srpskog kriminalca Luke Bojovića.

Rakonjac i Bojović se poznaju još od ranih 90-ih, kada su bili članovi Arkanove Srpske dobrovoljačke garde. Nakon ubistva Arkana 2000. godine, njih dvojica su nastavili da sarađuju.

U policijskoj šemi grupe Luke Bojovića, čiju kopiju poseduje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Rakonjac je upisan kao važan saradnik Bojovića. Prema ovoj šemi, on je bio podređen Milošu Petroviću Pižonu i Vladimiru Mijanoviću, koji su direktno odgovarali Luki Bojoviću. Mijanović je uhapšen zajedno sa Lukom Bojovićem februara 2012. godine, dok su večerali u restoranu u španskom gradu Valensija.

Bojoviću i Rakonjcu se zajedno sudilo zbog prebijanja i otimanja 7.200 evra od Mirka Elezovića u beogradskom Zoološkom vrtu 2002. godine.

Bojović je poznat po tome da je, prema optužnici Specijalnog tužilaštva, preuzeo čuveni Zemunski klan čije su vođe, Dušan Spasojević i Mile Luković, ubijene u policijskoj operaciji Sablja 2003. godine, nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Bojović se trenutno nalazi u istražnom zatvoru u Španiji, a u Srbiji je optužen za organizovanje tri ubistva domaćih kriminalaca. Pored ostalog, pokušao je da ubije Andriju Draškovica kao osvetu za ubistvo Arkana, svedočio je bivši Bojovićev saradnik Sretko Kalinić.

Od pre par godina Luka Bojović je ušao i u konflikt sa grupom Slobodana Šaranovića, posle čega je bilo ubijenih na obe strane. U tom obračunu stradao je i rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, čije ubistvo je naručio Šaranović, verujući da je Luka naručilac ubistva Slobodanovog brata Branislava.


Šaranović je zbog ovoga uhapšen u Crnoj Gori, ali je pušten iz pritvora nakon što je crnogorski sud odbio da ga isporuči Srbiji. Više o tome pročitajte u sledećem tekstu: Šaranović na slobodi jer je ubistvo planirao u Crnoj Gori


Mediji u Srbiji nagađaju da je i Rakonjac žrtva ovih obračuna, ali još uvek nema jasnih dokaza i informacija koje bi nedvosmisleno ukazale na to.

Pogledajte profil Luke Bojovića koji su sastavili novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i CINS.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano