AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Uhapšen Slobodan Šaranović, brat poznatog crnogorskog mafijaša

26. jul 2013.
Slobodan Šaranović, brat crnogorskog kriminalca, Branislava Šaranovića, ubijenog 2009. godine, uhapšen je juče u Budvi. Prema pisanju crnogorskih dnevnih novina „Vijesti“, Šaranović je uhapšen zajedno sa Ratkom Koljenšićem iz Nikšića i osumnjičen za kriminalno udruživanje i ubistvo počinjeno u Beogradu. Obojica su uhapšeni po poternici beogradskog odeljenja Interpola. Istražni sudija Višeg suda u Podgorici obojici je odredio ekstradicioni pritvor koji može trajati do šest meseci

Direktor policije Srbije, Milorad Veljović, u izjavi za „Blic”, potvrdio je nezvanične informacije da su Šaranović i Koljenšić uhapšeni zbog sumnje da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića, rođenog brata poznatog srpskog kriminalca Luke Bojovića, ali i da su pripremali niz likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori.

 

Luka Bojović, koji je u Srbiji optužen za naručivanje nekoliko ubistava, početkom 2012. godine uhapšen je u Španiji i trenutno se nalazi u tamošnjem pritvoru, čekajući odluku o izručenju. Njegov brat Nikola, prema dostupnoj sudskoj dokumentaciji, nije bio široko uključen u kriminalne aktivnosti.

On je ubijen maja ove godine, u centru Beograda, na ulazu u pekaru, kada mu je nepoznati napadač prišao sa leđa i ispalio više hitaca iz pištolja.

 

Poziv ubicama brata

 

Slobodan je stariji brat Branislava Šaranovića, nekada uticajne ličnosti u kriminalnom miljeu. Branislav je bio dobro poznat policijskim organima u Srbiji kao član crnogorske mafije, a dovođen je i u vezu sa međunarodnom organizacijom koja se bavila krijumčarenjem kokaina, poznatom pod imenom „Grupa Amerika“. Nakon što je spektakularno pobegao iz zatvora u Nemačkoj, gde je služio kaznu od osam i po godina zbog iznude, Branislav Šaranović se u Srbiji bavio držanjem kockarnica i kazina. Ubijen je u Beogradu 2009. godine, kada su ga nepoznati napadači izrešetali automatskim oružjem ispred zgrade u kojoj je stanovao. Njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno.

 

Brat Slobodan je, nedugo nakon ubistva, u izlog svoje menjačnice u Beogradu, postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vredno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije ubice svoga brata.

Poruka na menjačnici Slobodana Šaranovića

„Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji niti progoniti na bilo koji drugi način, ukoliko se odluče da mi povjere tačnu i provjerljivu informaciju: ko ih je prvi kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno, u čije ime i za čiji račun su to uradili? Garancija se odnosi, takođe, i na moje čvrsto obećanje da će im za opisanu informaciju biti isplaćena novčana nagrada u iznosu od 6 (šest) cifara u evrima,“ navodi se u poruci (pogledajte sliku pored).

Slobodan Šaranović vlasnik je više preduzeća u Srbiji. Kompanije „Lutrijafilnik” i „40 u kamenje p” bavile su se priređivanjem igara na sreću i menjačnim poslovima. On je takođe bio vlasnik i firme „Filnik”, sa sedištem u Beču, koja je uključena u kockarski biznis. U Crnog Cori, u njegovom vlasništvu je preduzeće „Slobšar&Cok” iz Budve, preko koga je kontrolisao firmu „Quercus” iz Podgorice, ugašenu 2008. godine.

 

Veze sa Ivicom Tončevim, savetnikom premijera Srbije

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ranije je pisao o poslovima Branislava Šaranovića u Srbiji i Austriji. Kako smo otkrili u istraživanju iz februara 2013. godine, Branislav je bio vlasnik kompanije „Fil-Šar” u Beču, preko koje je upravljao kazinima u Beogradu, Aleksandrovcu i Kruševcu.

 

Kompaniju „Fil-Šar” Šaranović je, 2006. godine, kupio od Ivice Tončeva, trenutno savetnika za nacionalnu bezbednost premijera Srbije Ivice Dačića. Poslovna dokumentacija koju je CINS sakupio pokazuje da, i nakon prodaje Šaranoviću, Tončev je u kompaniji ostao na funkciji direktora, čak i nakon što se zaposlio u Vladi Srbije. Tončev je napustio firmu avgusta 2009. godine, odnosno dva meseca pre nego što je novi vlasnik ubijen. Šaranovićeva porodica je nakon Branislavljeve smrti nasledila vlasništvo nad kompanijom, ali Tončev još uvek zvanično upravlja predstavništvom „Fil-Šara“ u Beogradu.

Ivica Tončev je novinarima CINS-a, u intervjuu datom krajem juna ove godine, rekao da je Šaranovića upoznao 2006. godine, kada mu je prodao kompaniju. Objasnio je da je samo formalno bio direktor, jer je Šaranoviću bio potreban neko ko je živeo u Beču, da prima poštu za firmu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano