AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Šaranović na slobodi jer je ubistvo planirao u Crnoj Gori

11. mar 2014.
Slobodan Šaranović, osumnjičen za organizovanje ubistva Nikole Bojovića, neće biti izručen Srbiji, odlučio je Apelacioni sud Crne Gore. Razlog je to što je ubistvo planirao u Crnoj Gori, a ne Srbiji

Kako piše u rešenju crnogorskog Apelacionog suda od 21. februara, čiju kopiju imaju novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), odluka o neizručenju Slobodana Šaranovića i njegovog saradnika Ratka Koljenšića doneta je jer je planiranje krivičnog dela izvršeno u toj zemlji, te stoga ne postoje uslovi za njihovo izručenje Srbiji.


Inače, prema dokumentciji, Viši sud u Podgorici je provobitno doneo odluku da se Šaranović i Koljenšić izruče Srbiji decembra prošle godine, ali nakon žalbe advokata osumnjičenih, Apelacioni sud je u januaru vratio na ponovno odlučivanje, nakon čega je Viši sud promenio odluku i odbio zahtev za izručenje. Na ovu promenu odluke se žalilo Više državno tužilaštvo u Podgorici, ali je ovog puta Apelacioni sud odlučio da ne prihvati žalbu.


“Nagovoranje da izvrši predmetno krivično djelo po činjeničnom opisu izvršeno je u Crnoj Gori“, piše u odluci Apelacionog suda iz januara, “Član 8. ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju, kojim je, između ostalog predviđeno da će se odbiti izručenje ako je djelo zbog kojeg se traži izručenje izvršeno na teritoriji zamoljene države (u konkretnom slučaju Crne Gore).“

Nikola Bojović ubijen je u aprilu prošle godine u centru Beograda u sedam sati ujutru, nakon sto je izašao iz pekare (foto: alo.rs)

 

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za CINS da ovakvo rešenje pokazuje da ne postoji politička volja dve države da reše problem kriminaliteta.


“Ovo je izigravanje bilateralnog sporazuma o izručenju, jer je sasvim svejedno za sam čin ubistva da li je planirano tamo ili ovamo, nego gde je izvršeno“, kaže Nikolić.

 

Prema njegovim rečima, ovakve odluke pomažu kriminalcima da se izvuku.

“To stvara zonu sigurnosti kriminalnim grupama, naročito onim koje su u direktnoj vezi sa vlastima”, objašnjava Nikolić.


Šaranović i Koljenšić pušteni su iz ekstradicionog pritvora u kome su se nalazili od jula prošle godine, kada su uhapšeni na osnovu poternice koju je raspisalo beogradsko odeljenje Interpola zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Nikole Bojovića, rođenog brata poznatog srpskog kriminalca Luke Bojovića, koji je u Srbiji optužen za organizovanje više ubistava, a trenutno se nalazi u zatvoru u Španiji.


Kako je organizovano ubistvo

 

Nikola Bojović ubijen je u aprilu prošle godine u centru Beograda u sedam sati ujutru, nakon sto je izašao iz pekare.

 

U Naredbi o srovođenju istrage srpskog Tužilaštvo za organizovani kriminal iz jula 2013. godine, čiji sadržaj su videli novinari CINS-a, navodi se da je ubistvo počinjeno “iz koristoljublja i bezobzirne osvete.”

Prema navodima Tužilaštva, Slobodan Šaranović je ubistvo organizovao iz osvete jer veruje da je Luka Bojović nalogodavac i organizator ubistva njegovog mlađeg brata Branislava Šaranovića, koji je ubijen je u Beogradu 2009. godine hicima iz automatskog oružja. Policija do danas nije otkrila i uhapsila izvršitelje njegove likvidacije.

 

Plakat koji je Slobodan Šaranović postavio u izlog svoje menjačnice, kojim se obraća ubicama svog mlađeg brata Branislava (foto: CINS)

Nedugo nakon ubistva brata, Slobodan je u izlog svoje menjačnice u Beogradu, postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vredno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije nalogodavce ubistva, o čemu je CINS pisao prošle godine (link za tekst).

 

“Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću, direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji niti progoniti na bilo koji drugi naćin, ukoliko se odluče da mi povjere tačnu i provjerljivu informaciju: ko ih je prvi kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno u čije ime i za čiji račun su to uradili? Garancija se odnosi takođe i na moje čvrsto obećanje da će im za opisanu informaciju biti usplaćena novčana nagrada u iznosu od 6 (šest) cifara u evrima“, piše u poruci na menjačnici.

 

Kao direktni izvršilac Bojovićevog ubistva osumnjičen je Saša Cvetanović iz Vranja, zvani Pitbul, koji je za ovaj posao dobio od 15.000 do 20.000 evra. Dogovor je napravljen u Crnoj Gori, a Cvetanovića je ilegalnim putem u Beograd doveo Ratko Koljenšić. Tu su već bile izvršene pripreme za likvidaciju Bojovića – obezbeđen je stan za boravak i skrivanje, automobili potrebni za izvršenje zločina i oružje kojim je ubistvo izvršeno, navodi se u tužilačkoj dokumentaciji.


Danima pre ubistva osumnjičeni su pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića – vreme kada napušta svoj stan, vozilo koje koristi, osobe sa kojima se kreće – u cilju nalaženja pogodnog mesta i vremena za izvršenje ubistva.


U ranim jutarnjim časovima 29. aprila 2013. godine, osumnjičeni Koljenšić i Cvetanović sačekali su Bojovića u ulici Carice Milice u centru Beograda. Koljenšić je pokretom desne ruke pokazao Cvetanoviću mesto na kome je najpogodnije da se ubistvo izvrši, a zatim anstavio da šeta ka Brankovoj ulici.

 

Branislav Šaranović

Branislav Šaranović, nekada uticajna ličnost u kriminalnom miljeu, bio je poznat policijskim organima u Srbiji kao član crnogorske mafije. Prema dokumentima koje smo dobili iz nemačkog zatvora, Branislav Šaranović je bio uhapšen pod optužbom za iznudu i osuđen na osam i po godina. Nemački magazin Špigl (Der Spiegel) je u to vreme objavio da je Šaranović uspeo da pobegne tako što su njegovi saradnici eksplozivom razneli čelična vrata zatvora. Ubijen je 2009. godine u Beogradu ispred zgrade u kojoj je živeo. Njegovo ubistvo policija do danas nije rešila.


CINS je ranije pisao o poslovima Branislava Šaranovića u Srbiji i Austriji. Kako smo otkrili u istraživanju objavljenom u februaru 2013. godine, Branislav je bio vlasnik kompanije Fil-Šar u Beču, preko koje je vodio tri kazina u Srbiji. Ovu kompaniju kupio je od Ivice Tončeva, sada savetnika za nacionalnu bezbednost premijera Srbije Ivice Dačića. Više o tome, pročitajte u našem tekstu Savetnik premijera Ivica Tončev radio za crnogorskog kriminalca.

Cvetanović je u ulazu br. 9 u ulici Carice Milice sačekao dolazak Nikole Bojovića oko sedam časova ujutru, krenuo mu u susret i iz vatrenog oružja rafalno ispalio 15 metaka u glavu i telo. Od zadobijenih povreda, Nikola Bojović je preminuo.


Slobodan Šaranović je, nakon hapšenja u Budvi u julu 2013. godine pred istražnim sudijom Višeg suda u Podgorici rekao da od ubistva svog brata nije napuštao Crnu Goru i da se njegovo kretanje svodi na relaciju Budva, gde stanuje, i Bjelopavlići, gde ima dedovinu.

 

Istom prilikom, Ratko Koljenšić je izjavio da se ne oseća krivim ni za šta što mu se stavlja na teret, da ne pripada nikakvoj kriminalnoj grupi i da ranije nije osuđivan. Objasnio je i da Slobodana Šaranovića poznaje jer su iz istog kraja i osim te veze između njih ne postoji bilo koja druga veza.

 

Poslovi u Srbiji

 

Slobodan Šaranović vlasnik je više preduzeća u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Kompanije Lutrijafilnik i 40 U kamenje P iz Beograda bavile su se priređivanjem igara na sreću i menjačnim poslovima. Od 2003. godine preko ove dve kompanije Šaranović je posedovao devet menjačnica širom Srbije – šest u Beogradu, dve u Novom Sadu i jednu u Kraljevu. Preduzeće Lutrijafilnik obrisano je iz registra Agencije za privredne registre u maju 2009. godine.


Šaranović je bio vlasnik i firme Filnik, sa sedištem u Beču, koja je uključena u kockarski biznis. U Crnoj Gori, u njegovom vlasništvu je kompanija Slobšar&Cok iz Budve, preko koje je kontrolisao firmu Quercus iz Podgorice, ugašenu 2008. godine.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano