AktuelnoSport

Zvezda i Agrobanka: Novi otpis duga i igra ćutanja

21. jan 2020.
Stadion FK Crvena zvezda Rajko Mitić; foto: CINS
Višemilionski dug koji fudbalski klub Crvena zvezda ima prema Agrobanci ponovo će biti smanjen, saznaje CINS. Poverenik Agencije za osiguranje depozita Miloš Janković potvrdio je za CINS u decembru da je ovaj sporazum u proceduri, ali od tada ni on ni Agencija ni Zvezda ne žele da daju informacije o ovom poslu.

Dug Crvene zvezde prema Agrobanci iznosio je oko 17 miliona evra kada je na leto prošle godine iz Zvezde saopšteno da je otpisom kamata dug smanjen na samo 6,8 miliona.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) su saznali da je i pored toga Zvezdi omogućen novi otpis duga. Informaciju je krajem decembra potvrdio i Miloš Janković, poverenik Agencije za osiguranje depozita, institucije koja je zadužena za stečaj banaka, koji je za CINS rekao da sporazum još uvek nije potpisan, ali da je „u proceduri“. Za više informacija nas je zamolio da ga pozovemo sutradan.

Od tada počinje izbegavanje odgovora na naša pitanja.

Naime, Janković sutradan nije bio spreman da razgovara sa novinarima CINS-a, pa smo mu pitanja poslali mejlom koji je on prosledio Agenciji za osiguranje depozita. Nakon više od dve nedelje sa imejl adrese Agencije su kao odgovor stigli citirani delovi zakona i smernica u kojima se objašnjava šta su obaveze poverenika, čime nije odgovoreno ni na jedno CINS-ovo pitanje. Naime, CINS je tražio više detalja o sporazumu sa Zvezdom – da li je potpisan, koji iznos je umanjen, kao i koliki je dug ovog fudbalskog kluba nakon toga. S obzirom da je Zvezda ove sezone drugi put uzastopno igrala najprestižnije fudbalsko takmičenje, Ligu šampiona, postavili smo i pitanje po kom kriterijumu se sa klubom sklapa sporazum uprkos višemilionskim prihodima od strane UEFA-e.

Nakon što smo na ovo ukazali Jeleni Petrović, osobi zaduženoj za komunikaciju sa medijima u Agenciji, traženo nam je da ponovo prosledimo pitanja. Međutim, ni nakon pitanja i više poziva, odgovore nismo dobili.

Informacije nismo mogli da dobijemo ni od drugog poverenika Agencije.

Rako Božović, koji je bio zadužen za postupak stečaja Agrobanke kada je sklopljen prethodni otpis duga Zvezdi, rekao je za CINS da ne zna ništa o novom sporazumu, jer je pre toga smenjen bez obrazloženja. Na njegovo mesto je doveden Miloš Janković.

Ni iz fudbalskog kluba Crvena zvezda nisu želeli da komentarišu CINS-ova saznanja. Predsednik Nadzornog odbora Dragan Milošević, iako je ranije u javnosti iznosio podatke o sporazumu Zvezde i Agrobanke, sada je tvrdio da nije upoznat sa novim dogovorom i uputio nas na druge ljude u klubu. Generalni direktor Zvezdan Terzić se nije javljao na pozive i poruke, a poslednji put kad smo mu se obratili dobili smo samo automatsku poruku: „Sorry, I can’t talk right know” (Izvinite, ne mogu da pričam sada).

Podsetimo, Dragan Milošević je u julu 2019. za portal Red star Belgrade izjavio da je klub sa Agrobankom sklopio sporazum kojim su Zvezdi otpisane kamate, te da je ostalo da se otplati 6,8 miliona evra. CINS je tada proveravao da li je Dragan Milošević imao dozvolu za dve funkcije, jer je istovremeno bio predsednik Nadzornog odbora fudbalskog kluba, ali i sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal u Višem sudu, gde je presedavao u postupcima povezanim sa Agrobankom. Agencija za borbu protiv korupcije tada je CINS-u odgovorila da su te dve funkcije nespojive. Međutim, dva meseca kasnije, doneli su novu odluku. Po obrazloženju Agencije, Dragan Milošević nije bio u sukobu interesa i nije morao da prijavi svoju funkciju Agenciji zbog toga što Nadzorni odbor nije organ upravljanja.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
9 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sokol
Sokol
21 jan 2020 12:31

Najveća kriminalna organizacija u Srbiji trenutno je crvena zvezda.

Istina
Istina
21 jan 2020 13:54

Zasto ne pricate o tome da postoji hipoteka na zvezdin stadion, ako ne vrate kredite da im se uzima stadion.. oni ne da ne zele da im uzmu stadion vec im brisu sve dugove…

Ko o cemu
Ko o cemu
22 jan 2020 23:54

A otpis dugova u kk partizan vas ne zanima jel?

BraneLala
BraneLala
26 jan 2020 02:16
Odgovor za  Ko o cemu

Mene zanima posto ste isti lopivi. I jedni, i drugi. Ajde gukni, sta imas o njima.

Miroslav
Miroslav
31 jan 2020 10:37
Odgovor za  BraneLala

Pa prosto, kako nesto sto je imovina vojske (stadion JNA) moze da postane vlasnistvo Partizana? Kolika je vrednost tog objekta i zemljista ispod objekta? Visestruko veca nego sto je dug Zvezde Agrobanci. Kakva je razlika da li drzava daje na ovaj ili na onaj nacin?

Lemi
Lemi
01 feb 2021 00:33
Odgovor za  Miroslav

A odakle mezimici zemljiste za stadion i od kojih je para sagradjen mezimicin stadion? Koliko je uopste kostala izgradnja mezimicinog stadiona? Koliki je „zamrznuti“ dug KK Mezimice, ako i on nije „otpisan“? Ako Partizan krade, vi nas sijete i to svetlosnu godinu ste ispred Partizana po tom pitanju. Shvatite da vas moze samo da opere AV i ostali njegovi poltroni u normalnoj zemlji bi vas ugasili!

Vojkan
Vojkan
01 feb 2021 11:38
Odgovor za  Miroslav

Može stadion da postane vlasništvo Partizana kao što isto kao što je stadion „zvezde“ u njenom vlasništvu, (nemoj samo da pričamo floskule kako je Zvezda sama napravila stadion a nije to uradila država od našeg novca) Kolika je vrednost tog objekta i zemljišta ispod tog objekta? Višestruko veća nego dug Pattizana prema Marfin banci? Treba vas ugasiti , i jedne i druge, bolje bi se živelo sigurno.

Vladimir
Vladimir
05 feb 2021 13:20
Odgovor za  Miroslav

A kako nesto sto je imovina naroda – Stadion FK CZ moze da postane vlasnistvo FK CZ

mmne
mmne
06 feb 2021 20:22
Odgovor za  Miroslav

ne lupetaj nego `pogledaj sudsku odluku….svu pometnju je uneo vas sugavi sutanovac kao ministar odbrane sa zeljom da otme stadion partizanu, pod okriljem vucica kriminalci poput terzica, covica , miljka ristica uzimaju drzavne pare na ustrb gradjana srbije….fyuj bagro

Povezano

17. avg 2021.
Agencija za osiguranje depozita, stečajni upravnik Agrobanke, odbila je zahtev CINS-a da dostavi informacije o dugovima Crvene zvezde prema ovoj banci. Nakon godinu i po dana čekanja i reakcije Poverenika, Agencija ne želi da dostavi tražene informacije pod izgovorom da je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna.
27. jul 2021.
Početak suđenja navijačima koji se sumnjiče da su u maju nakon proslave titule fudbalskog kluba Crvena zvezda učestvovali u neredima u Beton hali odložen je za oktobar.
05. jul 2021.
Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, je u intervjuu za Blic komentarisala nalaze CINS-a da je ovaj sud izricao niže kazne navijačima nakon nereda u Beton hali, nego učesnicima prošlogodišnjih protesta.
14. jun 2021.
Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene Zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazuje istraživanje CINS-a. Presude Prekršajnog suda koje smo analizirali pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne. Advokat Ivan Ninić smatra da je reč o dvostrukim aršinima, direktnoj posledici neujednačene sudske prakse i loše kaznene politike koja ne važi isto za sve građane koji se nađu na sudskoj klupi.