AktuelnoFunkcioneriSport

Ipak bez postupka protiv sudije iz Nadzornog odbora Zvezde

25. okt 2019.
Kolaž: CINS
Iako je Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu rekla da Dragan Milošević ne može da bude u isto vreme sudija i predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde, u oktobru je Agencija promenila odluku i odlučila da protiv Miloševića ne pokrene postupak. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti smatra da je Milošević drugu funkciju ipak morao da prijavi.

Agencija za borbu protiv korupcije poslala je CINS-u sredinom oktobra obaveštenje koje je potpisao direktor Dragan Sikimić, u kojem navodi da neće pokrenuti postupak protiv sudije Dragana Miloševića zbog mogućeg kršenja Zakona o Agenciji. U odgovoru piše da Milošević, koji je u isto vreme predsednik Nadzornog odbora fudbalskog kluba Crvena zvezda i sudija Apelacionog suda, može da obavlja obe funkcije jer, po statutu Zvezde, Nadzorni odbor nije organ upravljanja nego kontrolni organ. Samim tim, tumači Agencija, Milošević nije prekršio Zakon o Agenciji i Zakon o sportu, a nije bio ni u obavezi da prijavi Agenciji funkciju u Odboru.

Ipak, samo dva meseca ranije, iz Agencije nam je rečeno da vršenje javne funkcije sudije nije spojivo sa obavljanjem dužnosti člana Nadzornog odbora fudbalskog kluba.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija pretpostavlja da je razlika u odgovorima nastala jer Agencija nije u prvi mah proveravala statut fudbalskog kluba. Međutim, on kaže da je pogrešan zaključak Agencije da Milošević nije bio dužan da prijavi funkciju predsednika Nadzornog odbora.

„Bez obzira na to što Nadzorni odbor nije organ upravljanja već kontrole, i dalje je organ udruženja sportskog društva, pa je u tom pogledu svakako postojala dužnost da prijavi vršenje te funkcije”, naglašava Nenadić.

Agencija je takođe navela da Dragan Milošević nije bio u sukobu interesa prilikom sklapanja sporazuma između Crvene zvezde i Agrobanke kojim je Zvezdi, otpisom kamata, smanjen dug sa 17 miliona evra na 6,8. Prema njihovom nalazu, Milošević ni kao sudija ni kao predsednik Odbora nije mogao da utiče na sklapanje tog sporazuma.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano