AktuelnoFunkcioneriSport

Ipak bez postupka protiv sudije iz Nadzornog odbora Zvezde

25. okt 2019.
Kolaž: CINS
Iako je Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu rekla da Dragan Milošević ne može da bude u isto vreme sudija i predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde, u oktobru je Agencija promenila odluku i odlučila da protiv Miloševića ne pokrene postupak. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti smatra da je Milošević drugu funkciju ipak morao da prijavi.

Agencija za borbu protiv korupcije poslala je CINS-u sredinom oktobra obaveštenje koje je potpisao direktor Dragan Sikimić, u kojem navodi da neće pokrenuti postupak protiv sudije Dragana Miloševića zbog mogućeg kršenja Zakona o Agenciji. U odgovoru piše da Milošević, koji je u isto vreme predsednik Nadzornog odbora fudbalskog kluba Crvena zvezda i sudija Apelacionog suda, može da obavlja obe funkcije jer, po statutu Zvezde, Nadzorni odbor nije organ upravljanja nego kontrolni organ. Samim tim, tumači Agencija, Milošević nije prekršio Zakon o Agenciji i Zakon o sportu, a nije bio ni u obavezi da prijavi Agenciji funkciju u Odboru.

Ipak, samo dva meseca ranije, iz Agencije nam je rečeno da vršenje javne funkcije sudije nije spojivo sa obavljanjem dužnosti člana Nadzornog odbora fudbalskog kluba.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija pretpostavlja da je razlika u odgovorima nastala jer Agencija nije u prvi mah proveravala statut fudbalskog kluba. Međutim, on kaže da je pogrešan zaključak Agencije da Milošević nije bio dužan da prijavi funkciju predsednika Nadzornog odbora.

„Bez obzira na to što Nadzorni odbor nije organ upravljanja već kontrole, i dalje je organ udruženja sportskog društva, pa je u tom pogledu svakako postojala dužnost da prijavi vršenje te funkcije”, naglašava Nenadić.

Agencija je takođe navela da Dragan Milošević nije bio u sukobu interesa prilikom sklapanja sporazuma između Crvene zvezde i Agrobanke kojim je Zvezdi, otpisom kamata, smanjen dug sa 17 miliona evra na 6,8. Prema njihovom nalazu, Milošević ni kao sudija ni kao predsednik Odbora nije mogao da utiče na sklapanje tog sporazuma.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

28. feb 2024.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.
13. feb 2024.
Jedan tik tok video, dve prijave i nula odgovornosti – pročitajte šta se sve desilo nakon što je CINS pisao o kol centru Srpske napredne stranke.
11. jan 2024.
Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da ne pokrene postupak u vezi sa SNS kol centrom. Međutim, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da oni nisu uradili sve da ispitaju taj slučaj.
10. jan 2024.
Nakon što je Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog sumnje da je organizacijom kol centra ova stranka prekršila Krivični i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, SNS je negirao tvrdnje.