AktuelnoNavijačiSud i tužilaštvo

Odloženo suđenje navijačima zbog nereda u Beton hali

27. jul 2021.
Optuženi za nerede u Beton hali ispred sudnice Prvog osnovnog suda u Beogradu; foto: CINS
Početak suđenja navijačima koji se sumnjiče da su u maju nakon proslave titule fudbalskog kluba Crvena zvezda učestvovali u neredima u Beton hali odložen je za oktobar.

Suđenje optuženima Petru Janičiću, Saši Popoviću, Milošu Peruničiću, Jovi Vukoviću, Urošu Stojkoviću, Nikoli Nikoliću, Vićentiju Jeliću, Nemanji Rodiću, Filipu Markoviću i Igoru Šparavalu odloženo je u utorak 27. jula jer je sudija na bolovanju.

Pored sudije, na suđenju se nisu pojavili ni svi optuženi — u sudnicu Prvog osnovnog suda u Beogradu danas nisu došli Vuković, Marković i Šparavalo. Optužni predlog nije bio uručen svima, pa su ga pojedini optuženi primili u sudnici.

Ako ti se dopada ova priča, podrži CINS!

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 10. juna protiv njih podnelo optužni predlog zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje. Prema optužnom aktu oni su nakon proslave titule državnog prvaka u fudbalu Crvene zvezde prilikom prolaska kroz Beton halu ušli u baštu restorana Lafajet i uz buku prevrtali i lomili inventar. Zbog toga je u restoranu, u kojem je u tom trenutku bilo oko 400 gostiju, nastao metež. Gosti su u trku, uz vrisku i plač, bežali iz bašte u zatvoren deo i kuhinju restorana tražeći zaklon.

„Na taj način su svojim radnjama izazvali strah i ozbiljne posledice po spokojstvo velikog broja prisutnih gostiju kao i zaposlenih radnika restorana“, navodi se u optužnom aktu.

Tužilaštvo je sudu predložilo da se devetorica optuženih kazne jednogodišnjom zatvorskom kaznom, dok je za jednu osobu predloženo 18 meseci zatvora.

Dežurni sudija zakazao je sledeće suđenje za 6. oktobar.

U neredima su, pored Lafajeta, demolirani i lokali Sakura i Temperament, a policija je te noći privela 129 osoba. Pored 10 muškaraca, kojima se sudi pred Prvim osnovnim sudom, više desetina osoba se ranije našlo pred Prekršajnim sudom u Beogradu. Tako je već dan nakon nereda u Beton hali, 23. maja, u tom sudu osuđeno 38 osoba, dok je sedmoro oslobođeno.

Istraživanje CINS-a je pokazalo da su dobili blaže kazne u odnosu na osuđene za nerede tokom protesta u julu prošle godine, kao i da su u nekim slučajevima aršini bili drugačiji. Proteste prošlog jula u Beogradu su obeležile scene nasilja, velike količine suzavaca i brojna hapšenja, o čemu smo takođe pisali.

O nalazima CINS-a u intervjuu za Blic pričala je i predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović koja je rekla da su zaista donete različite odluke, kao i da su u slučaju Beton hale izricane blaže kazne.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. avg 2021.
Agencija za osiguranje depozita, stečajni upravnik Agrobanke, odbila je zahtev CINS-a da dostavi informacije o dugovima Crvene zvezde prema ovoj banci. Nakon godinu i po dana čekanja i reakcije Poverenika, Agencija ne želi da dostavi tražene informacije pod izgovorom da je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna.
05. jul 2021.
Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, je u intervjuu za Blic komentarisala nalaze CINS-a da je ovaj sud izricao niže kazne navijačima nakon nereda u Beton hali, nego učesnicima prošlogodišnjih protesta.
14. jun 2021.
Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene Zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazuje istraživanje CINS-a. Presude Prekršajnog suda koje smo analizirali pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne. Advokat Ivan Ninić smatra da je reč o dvostrukim aršinima, direktnoj posledici neujednačene sudske prakse i loše kaznene politike koja ne važi isto za sve građane koji se nađu na sudskoj klupi.
21. jan 2020.
Višemilionski dug koji fudbalski klub Crvena zvezda ima prema Agrobanci ponovo će biti smanjen, saznaje CINS. Poverenik Agencije za osiguranje depozita Miloš Janković potvrdio je za CINS u decembru da je ovaj sporazum u proceduri, ali od tada ni on ni Agencija ni Zvezda ne žele da daju informacije o ovom poslu.