AktuelnoSud i tužilaštvo

Predsednica Prekršajnog suda: Navijači se pred sudom pristojnije ponašali od učesnika prošlogodišnjih protesta

05. jul 2021.
Prekršajni sud u Beogradu; foto: N1
Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, je u intervjuu za Blic komentarisala nalaze CINS-a da je ovaj sud izricao niže kazne navijačima nakon nereda u Beton hali, nego učesnicima prošlogodišnjih protesta.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović na pitanje Blica da prokomentariše to što Prekršajni sud kritikuju da je u slučajevima nasilja na protestima i u demoliranju kafića u Beton hali doneo različite kazne rekla da su zaista donete različite odluke, kao i da su u slučaju Beton hale izricane blaže kazne.

Ristanović je dodala da je teško komentarisati sudijsku odluku jer je sudija samostalan u radu, ali i da se kod odmeravanja kazne posebno cene olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti, a da je sudija dužan da okolnosti koje ceni obrazloži u presudi. Tako je odnos koji okrivljeni pokažu prema sudu i postupku koji se protiv njih vodi jedan od elemenata koje sudija vrednuje prilikom odlučivanja o kazni:

„Ja sam u obe situacije bila prisutna u sudu, mogu samo iz svog ugla da kažem da nakon dešavanja u Beton hali u sudu nije bilo nikakvih neprijatnosti, bilo je mnogo privedenih lica, ali su se svi ponašali jako pristojno, nije bilo neprimerenog ponašanja, niti bilo kakvih uvreda upućenih na račun suda, što nije bila situacija prošlog jula“, rekla je Ristanović za Blic.

Dodala je i da su sudije prekršajnih sudova u celoj Srbiji često izložene medijskom progonu jer se najčešće pred prekršajnim sudovima vode postupci za okrivljene iz neprijavljenih okupljanja koji obično imaju političku pozadinu, ali i postupci za kršenje trenutno važećih propisa iz oblasti zaštite zdravlja:

„Sama priroda ovih prekršaja je takva da sudija koji sudi uvek ima nezadovoljnu stranu koja će smatrati da je potpuno legitimno da kroz medije prozove sudiju koji je samo obavljao svoju funkciju“.

Dodala je i da se često kroz medije provlači da se radi o režimskim sudijama, ali da u stvarnosti sudije prekršajnih sudova ne napreduju.

„Sudije prekršajnih sudova su samo sudije koje u svom obavljanju funkcije primenjuju propis, tumačeći ga onako kako im je to Ustav dozvolio, samostalno i bez ikakvog uticaja“, istakla je Ristanović.

Podsetimo, CINS je u istraživanju objavljenom u junu pokazao da je sudija Goran Milutinović, prilikom suđenja učesniku prošlogodišnjih julskih protesta i navijaču nakon nereda u Beton hali, za iste uvrede upućene policajcima dosudio različite kazne.

Tako je navijača zbog vikanja i vređanja policajca rečima „p**ke pandurske, kerovi“ osudio na kaznu od 55.000 dinara, a učesniku protesta za istu rečenicu upućenu policajcima – „pi**e pandurske“ izrekao kaznu od 30 dana zatvora. U oba slučaja okrivljeni su priznali da su to rekli, ali je sudija ocenio da su te reči tokom protesta prouzrokovale teže posledice i zato se odlučio za zatvor. O kaznama koje su izricane učesnicima protesta CINS je ranije pisao

Iako je predsednica suda Olivera Ristanović u intervjuu za Blic rekla da sud ne može da bira kome će da sudi, ali da odluku koju donese mora jasno da obrazloži, u presudi učesniku julskih protesta nije navedeno koje su to teže posledice vređanja policajaca.

Takođe, istraživanje CINS-a je pokazalo i da je većina navijača gonjena za nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje iz Zakona o javnom redu i miru (član 8, stav 1), a novčane kazne koje su im izricane su se kretale od 5.000 do 31.000 dinara. U skoro trećini osuđujućih presuda kazna je bila ispod zakonskog minimuma.

Sa druge strane, za isti prekršaj je posle protesta i sukoba sa policijom 2020. kažnjeno sedam osoba, ali nijedna kazna nije bila ispod minimuma. Kazne za kršenje samo ovog člana zakona, koji se odnosi na nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, bile su veće u odnosu na one izricane navijačima – kretale su se od 10.000 do 80.000 dinara.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano