AktuelnoĆopićPrivatizacija

Zoran Ćopić osuđen na šest godina zatvora u slučaju IKL

25. feb 2014.
CINS/CIN
Viši sud u Beogradu juče je nepravosnažno osudio biznismena Zorana Ćopića na šest godina zatvora zbog štete nanete privatizovanom preduzeću Industrija kotrljajućih ležajeva (IKL)

Ćopić je osuđen u odsustvu jer čeka izdržavanje zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini, gde je prošle godine osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja novca narko bosa Darka Šarića.


Dušica Ristić, portparol Višeg suda u Beogradu, potvrdila je novinarima CINS-a da su osim Zorana Ćopića, osuđeni i Mihailo Grujić, vlasnik i direktor kompanije „Finam Skin – na tri i po godine zatvora, Predrag Mihajlović, direktor firme „Agrocoop – na tri godine, dok je bivši direktor preduzeća IKL Đoko Vergaš dobio dve i po godine zatvora.

 

Braća Gordan i Pavle Bašić, vlasnici kompanija Quantum i Tandem Financial, oslobođeni su optužbi, kao i crnogorski biznismen Nuo Stanaj, rođeni brat Antona Stanaja, koji je bio osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta, a ubijen je u martu 2013. godine u Sudanu. Nuo Stanaju je istom odlukom ukinut pritvor i povučena poternica koja je za njim bila raspisana zbog bekstva.


Prema navodima optužnice podignute u aprilu 2011. godine, Ćopićeva firma Agrocoop je na račun Grujićeve komapnije Finam Skin uplatila 7.3 miliona evra. Tužilaštvo je tvrdilo da je taj novac poticao je od nelegalne prodaje zgrade kompanije IKL u centru Beograda, čime je ovo preduzeće oštećeno za 9.2 miliona evra. Ovaj novac je potom Ćopić iskoristio za kupovinu Mitrosrema.


U intervjuu koji je novinarima sarajevskog i beogradskog centra za istraživačko novinarstvo (CINS/CIN) dao u proleće 2011. godine, Zoran Ćopić je objasnio da nije uradio ništa loše. Kako je tada rekao, u IKL je uložio makar 4.5 miliona evra pre nego što je izvršena prodaja nekretnine koju je ova kompanija posedovala u centru Beograda. Dodao je da je deo novca prebacio na Agrocoop jer je to bio jedini način da povrati investirano.


“Ja sam jedini koji je davao pare za IKL, i za plate, otpremnine radnika, skidanje hipoteka, sve moguće njihove obaveze, struje, vode, ne znam ni ja čega”, ispričao je tada Ćopić.


Protiv Ćopića se u Srbiji vode još tri postupka – jedan za pranje novca narko bosa Darka Šarića, kao i dva za zloupotrebe u vojvođanskim privatizovanim preduzećima IPOK i Stanišić.


Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je pre dve godine serijal tekstova o poslovima srpsko -bosanskog biznismena o kojima se u to vreme nije mnogo znalo.


Široj javnosti Ćopić je postao poznat nakon što ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal 2010. godine optužilo za pranje kokainskog novca Darka Šarića, kome je za 29 miliona evra hteo da proda poljoprivredni sistem Mitrosrem.


Nedelju dana pre nego što je uhapšen, Ćopić je novinarima CINS/CIN-a dao intervju u kome je potvrdio da je kompaniju prodao Šariću, ali i objasnio da nije odgovoran za pranje novca, kao i da su optužbe nameštene kako bi izvesni ljudi preuzeli vlasništvo nad njegovim kompanijama.

 

Više o tome, kao i o poslovnom carstvu Zorana Ćopića, te političarima i biznismenima sa kojima je poslovao, pročitajte u projektu Ćopić.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano