AktuelnoĆopićLicnostProjekti

Zbog zastarelosti obustavljeno suđenje Ćopiću

12. nov 2013.
Zoran Ćopić
Sudski postupak u Srbiji za šverc cigareta protiv Zorana Ćopića, osuđenog u BiH za pranje novca Darka Šarića, obustavljen je zbog zastarelosti

Zoran Ćopić, srpsko-bosanski biznismen osuđen u Bosni i Hercegovini (BiH) na četiri i po godine zbog pranja više od četiri miliona evra narko bosa Darka Šarića, još u decembru 2004. je u Srbiji optužen za šverc cigareta. Osim njega, na optužnici su bili i Željko Ličina, Zoran Ilić i Dejan Buzak.


Prema navodima optužnice, Ćopić je kao direktor preduzeća Internacional Tobacco Company i predsednik Upravnog odbora kompanije Nafta ITC tokom 2002. i 2003. godine, sa ostalim optuženima kupovao cigarete od kiparske kompanije Rakel Limited. Zbog toga što nisu odgovarale ugovorenim uslovima, cigarete su navodno vraćene dobavljaču. Međutim, umesto na Kipar, cigarete su ilegalnim putevima prevezene do skladišta u vojvođanskom selu Vojka. Prilikom pretresa skladišta, policija je pronašla 620.720 paklica stranih cigareta bez akcizne markice. Prema navodima tužilaštva, optuženi su nameravali da cigarete prepakuju i prodaju.

 

U martu 2009. godine doneta je oslobađajuća presuda, ali je nakon žalbe tužilaštva sud više instance poništio presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Postupak je Prvim osnovnim sudom u Beogradu okončan pre sedam dana rešenjem o zastarelosti, koje je donela sudija Ivana Ramić.


Zoran Ćopić, osim za šverc cigareta, optužen je i za pranje novca narko bosa Darka Šarića, kao i za zloupotrebe službenog položaja u privatizaciji i malverzacije u vezi sa imovinom preduzeća Industrija kotrljajućih ležajeva i IPOK.

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je o poslovima Zorana Ćopića pisao u maju 2011. dok se ovaj biznismen nalazio u BiH, gde je pobegao kako bi izbegao hapšenje i suđenje zbog svojih poslova i veza sa višestruko optuženim narko bosom Darkom Šarićem. CINS je tada otkrio da je Ćopić osim sa osobama iz kriminalnog miljea, sarađivao sa poznatim srpskim biznismenima i nekadašnjim političarima.

 

Više o poslovnim i kriminalnim aktivnostima i vezama Zorana Ćopića pročitajte u serijalu tekstova Projekat Ćopić.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano