AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Ćopiću trajno oduzeta imovina vredna 10 miliona evra

25. jan 2014.
Vrhovni sud Republike Srpske osudio je Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrednu blizu 10 miliona evra

U ponovljenom postupku Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Zorana Ćopića na četiri godine zatvora za pranje novca narko bosa Darka Šarića. Dragi Nižolu, direktoru Ćopićevog preduzeća Avio Rent preko kojeg je opran deo novca, izrečena je kazna od oko 2.000 evra.

 

Sud je, takođe, naredio da se trajno oduzme imovina Ćopićevih firmi, vredna blizu 10 miliona evra. Tako je od firme Agrocoop Export-Import Banja Luka oduzeto 51% udela Fabrike šećera Bijeljina i oko 1.3 miliona evra, dok je od firme Avio Rent oduzet avion marke Cessna.


U izjavi za sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo Zoran Ćopić je rekao da nije očekivao ovakvu presudu. Prema njegovim rečima, Darko Šarić je važio za uglednog biznismena u periodu dok je poslovao sa njim. Dodaje i da su sve novčane transakcije išle preko banaka i da se radilo o legalnim poslovima.


Zoran Ćopić je uhapšen u aprilu 2011. godine. Optužen je da je od 2008. do polovine 2010. godine oprao veću količinu novca stečenog prodajom droge. Najveći deo novca su na račun Agrocoopa uplatile of-šor firme Lafino Trade LLC i Mattenico LLC za koje je srpsko tužilaštvo ranije utvrdilo da su u vlasništvu Darka Šarića i njegovog brata Duška. Deo tog novca upotrebljen je za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini.


„U spisima su dokazi u kojima stoji da je Šarićeva firma Lafino Trade prodala nemačkom WAZZ-u beogradsku Štampu i da je tih 29 miliona evra došlo na račun Raiffeisen banke u Beču. Sa tog računa je novac uplaćen na račun Agrocoopa”, objašnjava Ćopić i dodaje da se ne radi o prljavim parama.


Osim Ćopića i Drage Nižola optužen je bio i direktor Agrocoopa Ljubo Mrđen koji je u prvostepenom postupku priznao krivicu. On je osuđen na šest meseci zatvora.


Prvostepenom presudom Okružnog suda Banja Luka Ćopić je za pranje novca osuđen na pet godina zatvora, dok je Nižol za isto krivično delo, počinjeno iz nehata, osuđen na četiri meseca zatvora.


Krajem 2012. godine Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo  je tu presudu, a kao razlog je navedeno da je presuda doneta na osnovu tajnih snimaka telefonskih razgovora između Ćopića, Šarića i drugih saradnika koji su prikupljeni prema naredbi srpskog tužilaštva, a ne prema nalogu tužilaštva iz Banje Luke.

 

U ponovljenom postupku banjalučki Okružni sud je odlučio da se prihvate isti dokazi te je Ćopića u julu 2013. godine osudio na četiri godine i šest meseci, dok je direktor Avio Renta osuđen na dva meseca zatvora.


Vrhovni sud RS-a je u decembru prošle godine ukinuo i ovu presudu te su iz dokaznog materijala izbačeni telefonski razgovori snimljeni u Srbiji. Ipak, u konačnoj presudi je utvrđeno da se Zoran Ćopić udružio sa Darkom Šarićem, Nikolom Dimitrijevićem, Jovicom Lončarem i drugim Šarićevim saradnicima i da je prao novac koji je stečen prodajom droge.


Ćopić je u pritvoru proveo dve godine i tri meseca. Njegova odbrana je najavila da će podneti žalbu Ustavnom sudu Republike Srpske zbog povrede prava na pravično suđenje.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano