AktuelnoFinansiranje medijaNovac iz budžeta

Željko Mitrović: Među najvećim smo izvoznicima u Srbiji

25. jan 2018.
Foto: Emil Vaš/Beta
U izjavi za Danas Mitrović je komentarisao CINS-ovo istraživanje o kreditu koji je njegova firma dobila od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza

Željko Mitrović, vlasnik firme Pink international company, emitera Pink televizije, naveo je u izjavi za dnevni list Danas kako Air Pink i TV Pink na godišnjem nivou imaju devizni priliv – izvoz usluga viši od 30 miliona evra, što ih svrstava među najveće izvoznike u Srbiji.


Mitrović je ovu izjavu dao kao odgovor na pitanje zbog čega je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala firmi Pink international company novih 3,2 miliona evra kredita – o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) juče objavio tekst.


Istraživanje CINS-a pokazalo je da je AOFI Mitrovićevoj firmi u martu 2017. dao nešto više od 3,2 miliona evra, kao kratkoročnu pozajmicu. Podaci Uprave za trezor pokazuju da je to samo deo pomoći u proteklim godinama – AOFI je Pinku od 2014. godine dao gotovo 10,5 miliona evra.


Iz podataka Uprave za trezor ne može se zaključiti u koju svrhu je AOFI dao pozajmicu, šta tačno Pink izvozi, niti zbog čega je državna agencija odlučila da podrži izvozne aktivnosti ove privatne firme. AOFI je odbio da dostavi više informacija o pomoći Pinku, dok Mitrović nije odgovorio na pitanja CINS-a.


U izjavi koju je preneo list Danas Mitrović je rekao da je kredit vraćen i dodao: „Mi se ne nalazimo na listi najvećih izvoznika jer ne izvozimo robu, već program i usluge. Zato nas javnost ne prepoznaje kao izvoznike, iako smo jedan od najvećih u zemlji. Ako ste izvoznik sa naplatom od 30 miliona evra, ne treba vam nikakva politička veza da bi kreditirali izvoz. Tako vam je u svakoj zemlji EU.”


Mitrović nije precizirao o kojim je tačno programima i uslugama reč, niti koje je kriterijume Pink ispunio da bi dobio pozajmice, dok je komentare da je zloupotrebio nacionalnu frekvenciju u propagandne svrhe ocenio besmislenim.


Ranije istraživanje CINS-a otkrilo je da je u decembru 2014. Pink od AOFI-ja dobio kredit od 1,4 miliona evra, kojim je omogućeno finansiranje ugovora ove firme sa telekom operaterima BH Telecom iz Sarajeva i MTEL iz Podgorice.


CINS je od Poreske uprave tražio podatke iz 2017. godine o poreskim dugovanjima Pink international company koja je tokom 2014. godine bila jedan od najvećih poreskih dužnika, a jedan od uslova za dobijanje kredita od AOFI-ja je i to da kompanija nema poreska dugovanja.

Poreska uprava odbila je CINS-ov zahtev uz tvrdnju da su podaci o poreskim dugovanjima državi službena tajna.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirjana Vukovic
Mirjana Vukovic
27 jan 2018 01:46

Pa zasto onda Mitrovicu uzimas kredite ako ti je naplata 30 miliona? Koga ti farbas? Da li ce se pojaviti neko ko ce tebi vise stati na put?

Tagovi

Povezano