Aktuelno

Vladimir Kostić novi glavni i odgovorni urednik CINS-a

19. sep 2022.
Vladimir Kostić; foto: screenshot Newsmax Adria
Na mesto glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije imenovan je dugogodišnji novinar i urednik aktuelnog sadržaja na sajtu CINS-a, Vladimir Kostić.

Višestruko nagrađivani istraživački novinar i dosadašnji urednik aktuelnog sadržaja na CINS-u, Vladimir Kostić je svoj fokus držao na istraživanju organizovanog kriminala i korupcije, praćenju tokova novca, finansiranju partija i medija, javnim funkcionerima. Za svoj rad nagrađen je međunarodnim i nacionalnim priznanjima.

Nakon njegovih istraživanja javnosti su otkrivene priče poput šeme sumnjivih donacija Srpske napredne stranke, poznate i kao slučaj trećeg čoveka iz kafane, pomoći koje je televizija Pink dobila od države i odlaganja poreskog duga ove kompanije. Prateći tokove novca Kostić je sa koleginicom iz CINS-a otkrivao i mnoge malverzacije u izgradnji i poslovanju malih hidroelektrana u Srbiji, što im je 2019. godine donelo EU nagradu za istraživačko novinarstvo.

Zajedno sa CINS timom Kostić 2017. godine osvaja i evropskog pulicera (Evropsku nagradu za istraživačko novinarstvo), za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala.

Pored toga, kao deo tima, nagrađen je Anthony Lewis nagradom za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava, Balkanskom Fact-Checking nagradom za Srbiju i dvostruki je nosilac nacionalne nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Od početka 2020. radi kao urednik bržih sadržaja na sajtu CINS-a, čime je obuhvaćen najveći deo vesti, analiza i drugih priča u rubrici Aktuelno. Pored novinarskog i uredničkog posla, Kostić drži i treninge o novinarstvu i istraživačkim tehnikama, i mentoriše druge novinare na njihovim istraživačkim pričama.

Radio je sa mladim novinarima i onima koji tek u ulaze u svet istraživačkog novinarstva, od kojih su mnogi kasnije bili nagrađeni za svoj rad.

Na mesto glavnog i odgovornog urednika CINS-a Kostić dolazi nakon Milice Šarić, aktuelne direktorke organizacije, koja je na poziciji urednice bila od oktobra 2018. godine.

Vladimir Kostić diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vitke
vitke
20 sep 2022 18:04

podrzavam rad CINSa novom uredniku zelim uspesan rad da lovi sa kolegama sve koji mute i krse zakon.

Tagovi

Povezano