AktuelnoNagrade i druga priznanja

Nagrada za istraživačko novinarstvo: drugo mesto za novinare CINS-a i priče o MHE

10. sep 2019.
Jedan od nagrađenih novinara Vladimir Kostić i urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, foto: BIRN
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je drugu nagradu Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću za istraživanja o malim hidroelektranama.

Druga nagrada za najbolje istraživačke priče objavljene u 2018. godini pripala je Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću, novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), saopšteno je na ceremoniji dodele nagrada 10. septembra 2019. u Beogradu.

Oni su ovu nagradu dobili za istraživanja o malim hidroelektranama – „Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju” i „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke”.

„Istraživanje autora pokazuje da se značajni fondovi, uključujući i sredstva internacionalnih banaka, dodeljuju projektima povezanim ljudima koji su povezani sa političarima. Istovremeno, ovaj istraživački rad, koji je detaljan i sveobuhvatan otkriva da pojedini javno finansirani projekti nemaju željeni učinak, dok istovremeno negativno utiču na prirodnu sredinu“, navodi se u obrazloženju žirija.

Istraživanja CINS-a o malim hidroelektranama pokazuju kako u ovom unosnom poslu najviše profitiraju država i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kako su lideri na polju obnovljivih izvora, firme Eco Energo Group i Hidro-Tan, svoj razvoj započele uz sumnje na prikriveno vlasništvo. U tekstovima se takođe ističe i kako su uporedo sa gradnjom elektrana na rekama širom Srbije i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali i protesti građana protiv njih.

Pored toga, nagrađeni su i novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), za istraživanje o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, kao i novinar Miloš Stanić i njegovo istraživanje o kvalitetu vode za piće.

U užem krugu bila je i CINS-ova baza podataka o postupcima koje je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera u Srbiji, kao i istraživanje „Funkcioneri: I dalje najviše najblažih mera za neodgovorne funkcionere”.

Žiri su činili Valerie Hopkins, dopisnica Financial Timesa iz Budimpešte, Predrag Blagojević, novinar i nekadašnji urednik Južnih VestiBojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journala.

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU. Osim u Srbiji, ona se dodeljuje i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.

Cilj je da se, kako se navodi na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) koja je nacionalni koordinator za dodelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo, ovom nagradom skrene pažnja i promovišu izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sonja Nikolić
Sonja Nikolić
10 sep 2019 18:52

Iskrene čestitke dobitnicima nagrade!
Ima još mnogo posla za vas kada je o ovoj temi reč…

Povezano

24. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).