AktuelnoNagrade i druga priznanja

Nagrada za istraživačko novinarstvo: drugo mesto za novinare CINS-a i priče o MHE

10. sep 2019.
Jedan od nagrađenih novinara Vladimir Kostić i urednik BIRN-a Slobodan Georgiev, foto: BIRN
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je drugu nagradu Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću za istraživanja o malim hidroelektranama.

Druga nagrada za najbolje istraživačke priče objavljene u 2018. godini pripala je Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću, novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), saopšteno je na ceremoniji dodele nagrada 10. septembra 2019. u Beogradu.

Oni su ovu nagradu dobili za istraživanja o malim hidroelektranama – „Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju” i „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke”.

„Istraživanje autora pokazuje da se značajni fondovi, uključujući i sredstva internacionalnih banaka, dodeljuju projektima povezanim ljudima koji su povezani sa političarima. Istovremeno, ovaj istraživački rad, koji je detaljan i sveobuhvatan otkriva da pojedini javno finansirani projekti nemaju željeni učinak, dok istovremeno negativno utiču na prirodnu sredinu“, navodi se u obrazloženju žirija.

Istraživanja CINS-a o malim hidroelektranama pokazuju kako u ovom unosnom poslu najviše profitiraju država i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kako su lideri na polju obnovljivih izvora, firme Eco Energo Group i Hidro-Tan, svoj razvoj započele uz sumnje na prikriveno vlasništvo. U tekstovima se takođe ističe i kako su uporedo sa gradnjom elektrana na rekama širom Srbije i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali i protesti građana protiv njih.

Pored toga, nagrađeni su i novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), za istraživanje o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, kao i novinar Miloš Stanić i njegovo istraživanje o kvalitetu vode za piće.

U užem krugu bila je i CINS-ova baza podataka o postupcima koje je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera u Srbiji, kao i istraživanje „Funkcioneri: I dalje najviše najblažih mera za neodgovorne funkcionere”.

Žiri su činili Valerie Hopkins, dopisnica Financial Timesa iz Budimpešte, Predrag Blagojević, novinar i nekadašnji urednik Južnih VestiBojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journala.

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU. Osim u Srbiji, ona se dodeljuje i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.

Cilj je da se, kako se navodi na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) koja je nacionalni koordinator za dodelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo, ovom nagradom skrene pažnja i promovišu izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sonja Nikolić
Sonja Nikolić
10. sep 2019. 18:52

Iskrene čestitke dobitnicima nagrade!
Ima još mnogo posla za vas kada je o ovoj temi reč…

Tagovi

Povezano

Send this to a friend