AktuelnoInfografikCOVID-19

Virus korona: Kako su prošle turističke destinacije u Srbiji

30. apr 2020.
Pet turistički najpogođenijih destinacija u martu 2020; foto: printscreen / CINS
Zbog svetske pandemije virusa korona i zatvaranja granica turizam u Srbiji pretrpeo je veliku štetu. Samo u martu bilo je 130.679 dolazaka manje nego prošle godine u to vreme, a broj noćenja se gotovo prepolovio. CINS je analizirao koje su destinacije bile najpogođenije.

„Srbija se zatvara večeras“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon uvođenja vanrednog stanja 15. marta, a četiri dana kasnije ukinut je komercijalni saobraćaj sa beogradskog Aerodroma Nikola Tesla. Zbog širenja virusa korona putovanja u celom svetu su otkazana, a veliki broj granica je zatvoren.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u martu 2020. godine u Srbiji bilo je 130.679 poseta manje nego prošle godine u tom periodu. Zbog pandemije virusa korona smanjila se poseta velikim gradovima, planinama i banjama. Broj noćenja stranih turista bio je manji za 58.3% u odnosu na mart 2019. godine. 

Najviše gubitaka u martu ove godine zabeležio je grad Beograd. Iako najposećeniji, Beograd je imao oko 52.000 poseta manje nego u ovom periodu prošle godine. Nakon njega sledi Novi Sad koji je imao oko 11.200 poseta manje.

Kada je u pitanju banjski turizam, najveći gubitak zabeležila je Vrnjačka Banja, koja je ovog marta imala oko 6.500 poseta manje u odnosu na prethodnu godinu. Kopaonik je planina na kojoj je zabeležena najveća razlika u poseti – oko 6.100 poseta manje u martu ove godine u odnosu na 2019. godinu.

Kao rezultat borbe protiv korone smanjio se broj poseta turističkim objektima u celoj Srbiji. U martu 2020. bilo je 130.679 turista manje – broj domaćih turista se gotovo prepolovio, dok je stranih turista bilo gotovo tri puta manje. Prema podacima RZS-a, najveći broj stranih turista došao je iz Bugarske, zatim Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je ranije pisao o tome kako je zbog pandemije virusa korona otkazan veliki broj putovanja u Srbiji i inostranstvu. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić tada je za CINS govorio o poteškoćama pri povraćaju novca putnicima.

„Pronaći ćemo neke modele kako da im (putnicima) izađemo u susret. Niko za ovo nije kriv. Šta da radimo, tako je kako je. Samo malo strpljenja i da budu malo razumni. Ne možemo ni mi da izađemo sa rešenjem preko noći.“

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend