AktuelnoInfografikCOVID-19

Virus korona: Kako su prošle turističke destinacije u Srbiji

30. apr 2020.
Pet turistički najpogođenijih destinacija u martu 2020; foto: printscreen / CINS
Zbog svetske pandemije virusa korona i zatvaranja granica turizam u Srbiji pretrpeo je veliku štetu. Samo u martu bilo je 130.679 dolazaka manje nego prošle godine u to vreme, a broj noćenja se gotovo prepolovio. CINS je analizirao koje su destinacije bile najpogođenije.

„Srbija se zatvara večeras“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon uvođenja vanrednog stanja 15. marta, a četiri dana kasnije ukinut je komercijalni saobraćaj sa beogradskog Aerodroma Nikola Tesla. Zbog širenja virusa korona putovanja u celom svetu su otkazana, a veliki broj granica je zatvoren.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u martu 2020. godine u Srbiji bilo je 130.679 poseta manje nego prošle godine u tom periodu. Zbog pandemije virusa korona smanjila se poseta velikim gradovima, planinama i banjama. Broj noćenja stranih turista bio je manji za 58.3% u odnosu na mart 2019. godine. 

Najviše gubitaka u martu ove godine zabeležio je grad Beograd. Iako najposećeniji, Beograd je imao oko 52.000 poseta manje nego u ovom periodu prošle godine. Nakon njega sledi Novi Sad koji je imao oko 11.200 poseta manje.

Kada je u pitanju banjski turizam, najveći gubitak zabeležila je Vrnjačka Banja, koja je ovog marta imala oko 6.500 poseta manje u odnosu na prethodnu godinu. Kopaonik je planina na kojoj je zabeležena najveća razlika u poseti – oko 6.100 poseta manje u martu ove godine u odnosu na 2019. godinu.

Kao rezultat borbe protiv korone smanjio se broj poseta turističkim objektima u celoj Srbiji. U martu 2020. bilo je 130.679 turista manje – broj domaćih turista se gotovo prepolovio, dok je stranih turista bilo gotovo tri puta manje. Prema podacima RZS-a, najveći broj stranih turista došao je iz Bugarske, zatim Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je ranije pisao o tome kako je zbog pandemije virusa korona otkazan veliki broj putovanja u Srbiji i inostranstvu. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić tada je za CINS govorio o poteškoćama pri povraćaju novca putnicima.

„Pronaći ćemo neke modele kako da im (putnicima) izađemo u susret. Niko za ovo nije kriv. Šta da radimo, tako je kako je. Samo malo strpljenja i da budu malo razumni. Ne možemo ni mi da izađemo sa rešenjem preko noći.“

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano