AktuelnoSrbija

Vidimo se u zatvoru

20. jan 2010.
Tek što je godinu dana proveo na slobodi, poznatom kriminalcu Kristijanu Goluboviću preti još jedna robija

„Još dok sam bio embrion, stvari u mom životu su krenule naopako“, žali se Kristijan Golubović na početku svoje autobiografije.

 

Stvari su naopako krenule i šesnaestog januara ove godine, kada je poznati kriminalac ponovo uhapšen, a sada zajedno sa majkom Milankom. Iako je po izlasku iz zatvora pre godinu dana obećao da se neće baviti kriminalom, policija sumnja da su se Milanka, on i ostali članovi grupe duže vremena bavili trgovinom narkotika na liniji Beograd – Novi Pazar. Golubović je već više od četvrtine svog života proveo po zatvorima. Sada je moguće da će taj „staž“ produžiti za još najmanje pet godina.

Aleksandar Kristijan Golubović rođen je 1969. godine u Minhenu. Kako sam tvrdi, začet je istog jutra kada je njegov otac Srboljub odveden na doživotnu robiju. Mladi Kristijan pošao je očevim stopama. Još kao maloletnik je služio kaznu u popravnom domu, nakon što su se njegov drug Milorad Ulemek Legija i on potukli sa grupom mladića u centru grada. Sa šesnaest godina je prvi put „zaglavio“ u Centralnom zatvoru, a već sa nepunih dvadeset u kafani „Boleč“ tukao pepeljarom. Dve godine kasnije, u klubu „Branko Krsmanović“ Golubović je izazvao tuču sa pucnjavom, a 1990. godine teško naoružan upao u hotel „Mažestik“ i ispalio nekoliko rafala.

I u inostranstvu je robijao nekoliko puta. Tek što se nakon incidenta u „Mažestiku“ sklonio u Nemačku, osuđen je na dve godine zatvora zbog organizovanog kriminala i razbojništva. Pošto je udario komandanta zatvora, kazna mu je produžena pa je tek 1993. godine isporučen Srbiji. Kasnije će u Grčkoj biti osuđen na četrnaest i po godina zatvora zbog krađa automobila i oružanih pljački, odakle je pobegao 2002. godine. U tom periodu je bio u vezi sa Arkanovom ćerkom, Anđelom Ražnatović.

 

„Sedela sam sa Kristijanovom mamom u kancelariji upravnika, a onda je ušetao on. Obučen skroz u crno, sa manirima pravog džentlmena. Odmah me je kupio“, svojevremeno je objašnjavala Ražnatovićeva svoju opčinjenost Golubovićem. Na drugoj strani, on je u njoj video “malog Arkana”.


Kristijan je hapšen i u akciji „Sablja“, a od 2005. godine do prošlog januara bio je u zatvoru zbog iznude, pokušaja iznude i nezakonitog posedovanja oružja. Po odsluženju kazne, kriminalac kojeg je proslavio film „Vidimo se u čitulji“, na velika vrata se vratio u medije. Osim talenta za bekstva i kriminal, od oca Srboljuba nasledio je i dar za umetnost, pa je požurio da javnosti predstavi svoje ctreže. Gostovao je i u seriji „Kad na vrbi grožđe“, a njegovim promuklim glasom započinje i završava se pesma „Džek i čivas“ rep grupe „Elitni odredi“. To i nije neka novost u njegovoj biografiji, budući da je još početkom devedesetih sa Borom Đorđevićem otpevao pesmu „Kamenko i kremenko“.

Da ironija bude veća, „preobraćeni“ Kristijan počeo je da savetuje mlade da ne pođu njegovim putem. Tako se pojavio i kao govornik na jednoj od tribina udruženja „Naši“, organizacije koja se zalaže za državotvornu obnovu srpskog naroda, ali i za „pravo na domaćinsku Srbiju sa patriotskim poštenjem, Srbiju u kojoj nema kriminala, nereda i naročito nema nerada“. Kako je zaprećena kazna za trgovinu narkoticima najmanje pet godina, to je sasvim dovoljno za čitavu izložbu crteža, ili nastavak autobiografije… A možda u zatvoru otkrije i još neki talenat.

Snimak hapšenja možete pogledati ovde.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

06. nov 2012.
Tokom vikenda je biznismen Blažo Dedić priveden u podgorički Viši sud, jer je za njim raspisana crvena Interpolova poternica
12. okt 2012.
Barbara Bojović i Nikola Bojović – supruga i mlađi brat Luke Bojovića, optuženog u Srbiji za naručivanje nekoliko ubistava, uhapšeni su u četvrtak ujutru na Kanarskim ostrvima, koja se nalaze u Atlantskom okeanu, nadomak afričke obale. Osim njih, u udruženoj akciji španske i sprske policije uhapšeno je još 13 osoba, navodno državljana Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH
15. jun 2010.
INTERVJU: Lazar Janković, zamenik šefa SBPOK-a O borbi protiv kriminala i korupcije govore svi, s visokog nivoa, srednjeg, pa i onog nižeg. Zvaničnici mahom pokušavaju da se razmeću podacima o tome šta je sve srpska policija učinila u poslednje vreme. Policajci s druge strane dobijaju retku priliku da javno govore za medije o tome kako vide svoje akcije. Lazar Janković, zamenik šefa Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, pristao je da o borbi protiv kriminala i korupcije u Srbiji govori za Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a. Iz razumljivih razloga Janković nije mogao da govori o pojedinačnim istragama, ili akcijama koje su u toku, ali nam je otkrio stav SBPOK-a prema većini dosadašnjih akcija policije
17. feb 2010.
Beogradska policija uhapsila je Nemanju Arsenijevića, Milorada Lekića, Nemanju Vranješa, Marka Grnju i Bojana Šalamona zbog trgovine drogom na području Bačke Palanke i Beograda