AktuelnoProjektiSrbija

Uhapšeni brat i supruga Luke Bojovića

12. okt 2012.
Barbara Bojović i Nikola Bojović – supruga i mlađi brat Luke Bojovića, optuženog u Srbiji za naručivanje nekoliko ubistava, uhapšeni su u četvrtak ujutru na Kanarskim ostrvima, koja se nalaze u Atlantskom okeanu, nadomak afričke obale. Osim njih, u udruženoj akciji španske i sprske policije uhapšeno je još 13 osoba, navodno državljana Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH

Tom prilikom pretreseno je više stanova i poslovnih objekata širom Španije gde su, prema rečima direktora policije Milorada Veljovića, zaplenjena dokumenta koja se dovode u vezu sa grupom Luke Bojovića. Osim Nikole i Barbare, uhapšeni su i Vladimir Mijatović, Nenad Jorac, Slavica Ristović, Željko Nešović i drugi. Uhapšeni se sumnjiče za pranje novca, likvidacije i krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Španiju i druge zemlje EU.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i regionalna novinarska mreža OCCRP su u februaru 2012. godine objavili profil Luke Bojovića koji sadrži preko 50 dokumenta na više od hiljadu strana, a koji svedoče o aktivnostima njegove grupe.

Iz dokumentacije se vidi da je Sretko Kalinić, optužen u Srbiji da je počinio više ubistava po nalogu Luke Bojovića, svedočio pred Specijalnim sudom da je 2004. godine Nikola dojavio svom bratu Luki gde se nalazi Branko Jevtović – Jorga, nakon čega su ga Kalinić i Luka Bojović pronašli i ubili.

Takodje, novinari CINS-a i OCCRP-a su otkrili deo Bojovićevih poslovnih aktivnosti o kojima se do tada nije znalo u javnosti. On je, preko svog bliskog saradnika Cvetka Simića, ubijenog 2010. u Zagrebu, bio vlasnik kompanije “TAEDA” iz Zagreba i kompanije “TAEDA GROUP LLC” iz Delavera (of-šor zona u Sjedinjenim Američkim Državama). Obe kompanije su imale istoimena predstavništva u Beogradu. U beogradskom ogranku hrvatske firme, Luka Bojović je čak i lično bio imenovan kao direktor.

Bojović je optužen da je postao vođa “Zemunskog klana” nakon ubistava prethodnih vođa – Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u policijskoj akciji “Sablja” 2003. godine. Bojović je, prema optužnici, preuzeo kontrolu nad odbeglim članovima i naredio nekoliko ubistava kriminalnih protivnika. Uhapšen je 2007. godine zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i nakon nešto više od godinu dana provedenih u zatvoru napustio je Srbiju. U junu 2010. godine srpska policija je izdala nalog za hapšenje Luke Bojovića, zbog čega se naredne dve godine krio. U februaru 2012. godine uhapšen je u španskom gradu Valensiji, zajedno sa saradnicima Vladom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend