AktuelnoLicnostProjektiŠarićPrekogranični organizovani kriminal

Uhapšen biznismen Dedić, povezan sa Šarićem

06. nov 2012.
Tokom vikenda je biznismen Blažo Dedić priveden u podgorički Viši sud, jer je za njim raspisana crvena Interpolova poternica

Crnogorski biznismen Blažo Dedić

Blažo Dedić i njegova kompanija „Maestral tours“ se pominju u dve optužnice za pranje novca podignute protiv Darka Šarića, ali Blažo Dedić nije među optuženima.

Optužnica u Srbiji podignuta je 9. decembra 2011. i na njoj su Šarić, Šarićev advokat Nebojša Jestrović i Pljevljak Nemanja Krstajić, koji je nedavno iz Crne Gore izručen Srbiji. Na istoj optužnici je i grupa Bobana Stojiljkovića iz Vranja – Bojan Stanojković, Nebojša Spasić, Gorana Vučković, Goran Bogdanović i Aguš Erdinč. Oni će odgovarati za zločinačko udruživanje i pranje novca od kokaina.

Prema informacijama novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i Centra za istraživačko novinarstvo iz Srbije (CINS), u optužnici po kojoj je juče počelo suđenje opisano je kako je kompanija Blaže Dedića „Maestral tours“ imala učešća u plasiranju kokainskog novca na jugu Srbije. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i Boban Stojiljković izdali nalog advokatu Nebojši Jestroviću da osmisli model pranja novca. Grupa je novac od droge, u vidu depozita, polagala u Komercijalnu banku u iznosima manjim od 15.000 eura kako bi se izbegla obaveza prijave Upravi za sprečavanje pranja novca, a zatim im je Komercijalna banka izdala garancije koje su koristili za privatizaciju kompanije „Bratstvo“ iz Preševa. Privatizaciju su zajedno sprovele firme „Aguš gradnja“, u vlasništvu Erdinča i „Maestral tours“ iz Budve.
 

Aguš Erdinč, privatizovao kompaniju „Bratstvo“ zajedno sa Dedićem po nalogu Jestrovića

„Aguš gradnja“ je napravio ugovor o konzorcijumu sa privrednim društvom „Maestral tours“ iz Budve, koji bi služio kao paravan za plasman prljavog novca okrivljenih Darka Šarića, Stanojković Bojana i Stojiljković Bobana, u nameri da kupe privredno društvo „Bratstvo“ iz Preševa, a u stvari je iza privrednih društava „Maestral tours“ i „Aguš gradnja“ stajao nezakoniti kapital ove organizovane kriminalne grupe“, navodi se u optužnici.

Preduzeće „Bratstvo“ je kupljeno na aukciji 19 marta 2009. godine za oko 31 milion dinara.


Dedić je, prema saznanjima OCCRP i CINS-a, kao direktor „Maestral toursa“ dao ovlašćenje Nemanji Krstajiću da kupuje firme u Vranju i Preševu.

Krstajić je juče u svojoj odbrani pred Specijalnim sudom u Beogradu, gde je počelo suđenje u ovom predmetu, potvrdio da je imao punomoćje od Dedića, overeno u sudu, po kojem je trgovao na jugu Srbije.

Novinar CINS-a pratio je iznošenje odbrane Nemanje Krstajića i ostalih optuženih u Specijalnom sudu u Beogradu.

Krstajić je sudiji rekao da je potpisao ugovor ispred firme „Maestral tours“ iz Budve na molbu svog kuma Jestrovića.

„Učinio sam mu uslugu“, objasnio je Krstajić, „Ja sam neograničeno verovao svom kumu Jestroviću, dao sam mu podatke, nisam mislio da će ih zloupotrebiti. Potpisao sam ugovor umesto njega jer on nije imao vremena, on je vrlo zauzet poslovan čovek, učinio sam mu uslugu. Znao sam da je u pitanju kupovina nekog preduzeća u privatizaciji“.

Portparolka Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić rekla je „Vijestima“ da je Blažo Dedić na spisku osoba protiv kojih se vodi postupak pred tim sudom. Druge detalje nije iznosila.

Iz Uprave policije juče je potvrđeno „Vijestima“ da su budvanskog biznismena priveli po Interpolovoj poternici.

„Službenici Uprave policije priveli su B.D. (55) iz Budve, u Viši sud u Podgorici, postupajući po međunarodnoj poternici Nacionalnog centralnog biroa (NCB) Interpol Beograd. NCB Interpol Beograd potražuje B.D., zbog vođenja sudskog postupka u vezi sa krivičnim delima pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. O ovome je, posredstvom NCB Interpol Podgorica, obavešteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije“, piše u odgovoru Uprave policije.
 

Dedićev hotel „Mediteran“ u Bečićima

Nakon privođenja u Viši sud, gde je obavešten da ga Beograd traži, Dedić je pušten na slobodu, ali su mu oduzeta dokumenta. To je svojevrsni presedan jer se optuženima za krivična dela organizovanog kriminala automatski određuje pritvor, u ovom slučaju ekstradicioni.

I Nemanja Krstajić je nakon hapšenja u Pljevljima bio sproveden u bjelopoljski Viši sud, odakle je zatim i izručen Srbiji.

Po zakonskoj proceduri, Crnoj Gori bi u roku od 18 dana trebalo da budu dostavljeni dokazi koji terete Dedića. Za sada, zahtev za ekstradiciju ne postoji.

„Ministarstvu pravde i ljudskih prava nije dostavljana molba za izručenje imenovanog“, saopštila je „Vijestima“ njegova portparolka Ana Radusinović.

Ranije je specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu za pranje novca od kokaina, ali su na njoj osobe koje su bile angažovane na kupovini preduzeća i poljoprivrednih dobara u Vojvodini. Pored prvooptuženog Darka Šarića na tom spisku su i Radovan Štrbac i njegova supruga Dubravka, Zoran Ćopić, Stevica Kostić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović.

U toj optužnici postoje dokazi da je Blažo Dedić dobijao „novac na ruke“ od Šarićevih saradnika, kao i da su transakcije sa ofšorova, preko „Mat kompany“ završavale na računu „Maestral toursa“. Njime su zatim kupovana preduzeća i hoteli u Vojvodini. Ti dokazi su prosleđeni Podgorici i prema informacijama „Vijesti“ bili su predmet provere specijalnog tužioca.
 

Nebojša Jestrović, optužen da je osmislio model pranja novca

Po prvoj optužnici za pranje para u toku je suđenje pred beogradskim Specijalnim sudom, a juče je počelo i po drugoj, kojom je obuhvaćen i Dedić.

Dedićevoj firmi „Maestral tours“ je Centralna banka blokirala račun zbog duga od skoro dva miliona eura. Zbog velikog broja bankarskih hipoteka na imovinu u Kotoru, Budvi i Ulcinju i poreskih dugovanja, Blažo Dedić odnedavno prodaje hotel „Mediteran“ u Bečićima koji je procenio na 62 miliona eura.

„Vijesti“ su u subotu objavile da Šarić ima 20 odsto udela u tom hotelu.

Blažo Dedić je prošle sedmice izjavio „Vijestima“ da će na sudu dokazati da nije činio krivična dela. On danas nije odgovarao na telefonske pozive.

 

*****

Tekst je nastao u saradnji Vijesti, Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)

Pročitejte tekst i na sajtu Vijesti.

Više o poslovanju Darka Šarića pročitajte u Projekat Šarić.


Tekst je modifikovan 13.11.2012. jer je u originalu sadržao netačnu informaciju da je Blažo Dedić optužen za pranje novca Darka Šarića. Naime, u trenutku objavljivanja teksta Blažo Dedić nije bio optužen za pranje novca, već se nalazio pod poternicom.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano