VideoFunkcioneri

VIDEO: Zašto funkcioneri koji rade na Kosovu krše Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije

28. maj 2020.
Milan Ivanović je rekao da se ne seća da li je prijavio imovinu i prihode jer je bio u samoizolaciji; foto: Kossev
Funkcioneri koji rukovode srpskim javnim institucijama na Kosovu i Metohiji uglavnom ne prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije imovinu i prihode - iako ih zakon na to obavezuje. Pored toga, Agencija za mnoge čak nije ni obaveštena da su na funkcijama. Ovi funkcioneri, plaćeni parama građana Srbije, za CINS su izneli čitav spektar opravdanja zbog čega nisu poštovali zakon, a najvažnije i najoriginalnije među njima pogledajte u videu CINS-a.

Jedan od onih za koje je Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila da nije prijavio imovinu i prihode i da nije obaveštena ni o jednoj funkciji koju obavlja je Goran Rakić. Rakić je funkcioner Srpske liste, ali i gradonačelnik Severne Mitrovice, direktor Javno-komunalnog preduzeća Standard i zastupnik Fudbalskog kluba Trepča.

Rakić se novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) nije javljao na telefon, niti je odgovarao na poruke. U Agenciji su najavili pokretanje postupka protiv njega.

Razlog da ne prijavi imovinu i prihode Veroljub Stanković, inače dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Leposavića, našao je u glasinama, jer je, kako kaže, „čuo“ od nekoga da to ne treba da učini. Međutim, nije mogao da se seti od koga.

„Pa ne znam, tako se pričalo. (…) Inače, imovina sigurno ne može da se uvećava što tiče plata i toga, jer su plate sve manje i manje“, pravdao se Stanković.

Donedavni v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović kao opravdanje iskoristio je situaciju sa pandemijom virusa korone.

„Ne znam, ne mogu sada da se setim da li sam prijavljivao ili nisam prijavljivao (imovinu i prihode), sada sam u samoizolaciji pa ne mogu da se skoncentrišem“, rekao je za CINS.

Međutim, Agencija je u odgovoru CINS-u navela da ne samo da Ivanović nikada nije prijavio imovinu i prihode, već nisu obavešteni ni da je na toj funkciji.

Podsetimo, istraživanje CINS-a pokazalo je da stanove, imanja, automobile, kao i zarade koje im se isplaćuju parama građana Srbije, funkcioneri koji rukovode srpskim javnim institucijama na Kosovu uglavnom ne prijavljuju beogradskoj Agenciji.

Nakon pisanja CINS-a, Agencija je saopštila da će pokrenuti postupak protiv šest funkcionera.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

28. feb 2024.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.
13. feb 2024.
Jedan tik tok video, dve prijave i nula odgovornosti – pročitajte šta se sve desilo nakon što je CINS pisao o kol centru Srpske napredne stranke.
11. jan 2024.
Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da ne pokrene postupak u vezi sa SNS kol centrom. Međutim, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da oni nisu uradili sve da ispitaju taj slučaj.
10. jan 2024.
Nakon što je Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog sumnje da je organizacijom kol centra ova stranka prekršila Krivični i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, SNS je negirao tvrdnje.