VideoFunkcioneri

VIDEO: Zašto funkcioneri koji rade na Kosovu krše Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije

28. maj 2020.
Milan Ivanović je rekao da se ne seća da li je prijavio imovinu i prihode jer je bio u samoizolaciji; foto: Kossev
Funkcioneri koji rukovode srpskim javnim institucijama na Kosovu i Metohiji uglavnom ne prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije imovinu i prihode - iako ih zakon na to obavezuje. Pored toga, Agencija za mnoge čak nije ni obaveštena da su na funkcijama. Ovi funkcioneri, plaćeni parama građana Srbije, za CINS su izneli čitav spektar opravdanja zbog čega nisu poštovali zakon, a najvažnije i najoriginalnije među njima pogledajte u videu CINS-a.

Jedan od onih za koje je Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila da nije prijavio imovinu i prihode i da nije obaveštena ni o jednoj funkciji koju obavlja je Goran Rakić. Rakić je funkcioner Srpske liste, ali i gradonačelnik Severne Mitrovice, direktor Javno-komunalnog preduzeća Standard i zastupnik Fudbalskog kluba Trepča.

Rakić se novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) nije javljao na telefon, niti je odgovarao na poruke. U Agenciji su najavili pokretanje postupka protiv njega.

Razlog da ne prijavi imovinu i prihode Veroljub Stanković, inače dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Leposavića, našao je u glasinama, jer je, kako kaže, „čuo“ od nekoga da to ne treba da učini. Međutim, nije mogao da se seti od koga.

„Pa ne znam, tako se pričalo. (…) Inače, imovina sigurno ne može da se uvećava što tiče plata i toga, jer su plate sve manje i manje“, pravdao se Stanković.

Donedavni v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović kao opravdanje iskoristio je situaciju sa pandemijom virusa korone.

„Ne znam, ne mogu sada da se setim da li sam prijavljivao ili nisam prijavljivao (imovinu i prihode), sada sam u samoizolaciji pa ne mogu da se skoncentrišem“, rekao je za CINS.

Međutim, Agencija je u odgovoru CINS-u navela da ne samo da Ivanović nikada nije prijavio imovinu i prihode, već nisu obavešteni ni da je na toj funkciji.

Podsetimo, istraživanje CINS-a pokazalo je da stanove, imanja, automobile, kao i zarade koje im se isplaćuju parama građana Srbije, funkcioneri koji rukovode srpskim javnim institucijama na Kosovu uglavnom ne prijavljuju beogradskoj Agenciji.

Nakon pisanja CINS-a, Agencija je saopštila da će pokrenuti postupak protiv šest funkcionera.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano