VideoFunkcioneri

VIDEO: Poslanici sa stanovima u Beogradu naplaćuju put do Skupštine

19. jun 2020.
Foto: CINS
Narodni poslanici koji svojim kolima dolaze u prestonicu na zasedanja parlamenta novac utrošen na gorivo ne pravdaju računima već samo potpisanim izjavama. Ove beneficije koriste i poslanici koji imaju stanove u Beogradu, a neki od njih, kako tvrde komšije, u prestonici i žive.

Na nekoliko stotina metara od Narodne skupštine, u centru Beograda, nalazi se trosoban stan bivšeg gradonačelnika Niša i predsednika poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Gorana Ćirića. Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je trebalo nešto više od tri minuta šetnje od Ćirićevog stana do ulaza u Narodnu skupštinu.

Iako od 2008. godine poseduje stan i garažu blizu radnog mesta, prema istraživanju CINS-a Ćirić je od početka 2016. godine do kraja 2019. od parlamenta naplatio nešto više od 1,5 miliona dinara jer je svojim automobilom dolazio na sednice. Ćirić u Beogradu radi i kao specijalni savetnik u Pošti Srbije.

Za CINS je rekao da u Niš odlazi „skoro svaki vikend“, a ponekad i radnim danima. Kaže da je novac za gorivo dobijao samo za dane kada putuje, međutim, podaci do kojih je došao CINS pokazuju drugačiju sliku.

Do para za put samo uz potpis

Kao dokaz da su u Skupštinu došli iz drugog grada poslanici potvrđuju samo potpisanom izjavom. Prema Informatoru o radu parlamenta, poslanici ne moraju da dostavljaju račune za gorivo. Primera radi, ukoliko poslanik koji živi u Novom Sadu jednog dana u Skupštinu dođe iz Pančeva, on može bez ikakve kontrole da napiše da dolazi iz rodnog grada i da naplati veće troškove.

„Taj propis po kojem oni ništa ne moraju da pokazuju i dokazuju, on je, pretpostavljam, prepisan iz zakona ili podzakonskih akata nekih zemalja u kojima se daleko više drži do morala. U kojima je nezamislivo da poslanik radi takvu stvar. (…) Međutim, kod nas je stanje stvari očigledno drugačije“, rekao je za CINS predsednik nevladine organizacije Koalicija za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović.

Slična je situacija i sa njegovim kolegom iz poslaničke klube, Darkom Laketićem iz Srpske napredne stranke (SNS). On je na funkciji narodnog poslanika od 2014, dve godine kasnije postao je i pomoćnik direktora Kliničko-bolničkog centra Dr Dragiša Mišović, a od decembra 2019. taj posao je zamenio mestom asistenta na beogradskom Medicinskom fakultetu.

Laketić u prestoničkom naselju Vračar poseduje troiposoban stan, blizu Hrama Svetog Save, kao i omanji lokal u istoj zgradi. Južne vesti su 2018. godine pisale da Laketić naplaćuje gorivo za dolazak u Skupštinu iako su sugrađani tvrdili da ne živi u Prokuplju, a CINS-ova baza pokazuje da je sa putovanjima nastavio i 2019. te da je za četiri godine na osnovu troškova za gorivo dobio 2,9 miliona dinara.

Na vračarskoj adresi je novinarima CINS-a dva puta rečeno da Laketić nije tu, a komšije koje smo sreli su potvrdile da on i supruga tu stanuju. Sam Laketić je u telefonskom pozivu rekao da se nalazi u Prokuplju, ali da na naša pitanja nema komentar. Laketićev prvi komšija u tom gradu nam je potvrdio da je poslanik tu već neko vreme i da često dolazi.

Novac za put uzimao je i predsednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Žika Gojković. Kako je iz Sombora, on je od 2016. do 2020. naplatio 2,3 miliona dinara za gorivo. Međutim, prema podacima iz Katastra nepokretnosti, Gojković je od 2018. godine vlasnik dvosobnog stana na Voždovcu, nedaleko od fudbalskog stadiona Crvene zvezde. On za CINS objašnjava da je stan nasledio od tetke i teče i da samo povremeno svraća, jer sa porodicom živi u Somboru. To su nam potvrdile i njegove komšije.

Sagovornici CINS-a koji se bave javnim finansijama putne troškove poslanika koji imaju stanove u Beogradu vide kao malverzacije. Više o tome čitajte OVDE.

 

Realizovano uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

(Video u priči je realizovan uz podršku Internewsa u okviru projekta Jačanje nezavisnih medija u Evropi i Evroaziji (SIMEE).)

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimus
Anonimus
19 jun 2020 22:09

Laketic je, cim je dosao u Beograd, zaposlio suprugu u Studentskoj poliklinici kao oftamologa, a sada je u Profesionalu. Stojmirovic zivi u Mirijevu i samo je fiktivno u Crnoj Travi

Tagovi

Povezano